Elektron Işınlarının Farklı Kaynak - Yüzey Mesafelerinde Dozimetrik Olarak İncelenmesi

Elektron demetlerinde yüzey düzensizliği ve farklı kaynak yüzey mesafelerinde (SSD Source to Skin Distance) doz dağılımındaki ve profilindeki değişimi öngören değişik hesaplama algoritmaları tanımlanmıştır. Bu algoritmaların temel önerisi her cihazın doz profil değişiminin ölçülmesi gerektiğidir. Bu çalışmada hesaplama algoritmaları ile elde edilen output değerlerini deneysel olarak ölçerek kontrol etmeyi amaçladık. Çalışmamızda 6,9,12 ve 15 MeV elekron huzmelerinde farklı SSD'lerde farklı alan boyutlarında output değerleri ölçüldü. Bu değerler ile Efektif SSD yöntemine göre hesaplanan kuramsal değerlerle karşılaştırıldı. Output değerleri incelendiğinde küçük alanlarda yüzde farkın fazla olduğu görülmektedir. Enerji ve alan boyutu küçüldükçe etkin SSD değeri küçülmektedir. Yüksek enerjilerde saçılan elektronların fazla olması sebebiyle oluşan doz daha yüksek ölçülür. Sonuç olarak özellikle küçük alan ve düşük enerjilerde etkin SSD bulma yöntemi daha fazla önem kazanmaktadır. Bu nedenle küçük alan ve düşük enerjilerde değişen SSD'ye bağlı olarak her cihaz için ölçümler alınıp düzeltme faktörleri saptanmalı ve Monitör Unit (MU) hesaplamasında düzeltme faktörünün kullanımı gerekmektedir.

Dosimetric Analysis of Electron Beam at Different Source to Surface Distances

In electron beam treatment, various calculation algorithms have been described for the change of dose disturbation and profiles caused by surface disorders and different source-skin-distance. The main issue of those algorithms is the necessity of dose profile changing measurement for each machine. The aim of this study was to experimentally assess the output values which were obtained by calculating the algorithms. The output scores for 6, 9, 12 and 15 MeV electron beams were obtained in different source-skin-distance as well as in different field sizes. Results were compared with the values which were obtained by using effective SSD method. When the output values were compared, the percentage difference in small field sizes was found to be more. Due to the reduction of field size and energy, the effective SSD is reduced. In higher energies, the measured dose is higher because of the high amount of scattering electrons. In particular for small field sizes and low energies, the effective SSD method gains more importance. Hence, in small fields and low energies, depending upon variable SSD, measurements should be done and gap correcting factors should be detected for each linear accelerator and air correcting factor should be used in Monitor Unit (MU) calculation.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-414X
  • Başlangıç: 1975
  • Yayıncı: Seyhan Miğal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Endoskopik Juvenil Nazofarengeal Anjiofibrom Cerrahisi - Uludağ KBB Sonuçları

Fikret KASAPOĞLU, Osman DURGUT, Ersin ŞEN, Ö. Afşın ÖZMEN, Aydın CEYHAN, Hakan COŞKUN, Oğuz BASUT, Selçuk ONART

Nilüfer Halk Sağlığı Eğitim Araştırma ve Uygulama Bölgesi'nde 15-49 Yaş Evli Kadınların Aile Planlaması Yöntemi Kullanımındaki Değişim (2002-2009)

Harika GERÇEK, Kayıhan PALA

Elde Dev Liposarkom

Serhat ÖZBEK, Muhammed Eren ŞİMŞEK, Güzin Yeşim ÖZGENEL

Primer Mediastinal B Hücreli Lenfoma: Olgu Sunumu

Nilüfer AVCI, Mehmet Ali BALCI, Berna AYTAÇ, Özkan KANAT, Osman MANAVOĞLU

Esansiyel Trombositoz Tanısıyla İzlenen Olgularda JAK-2 Gen Mutasyonu ve Komplikasyonlarla İlişkisi

Murat BAYRAM, Vildan ÖZKOCAMAN, Fahir ÖZKALEMKAŞ, Rıdvan ALİ, Mutlu KARKUCAK, Tülay ÖZÇELİK, Gönül IRMAK, Tahsin YAKUT, Gökhan OCAKOĞLU, Taner AYDIN, Ahmet TUNALI

Kisspeptinler ve Kisspeptin Nöronları: Üreme Sistemi Üzerine Etkileri ve Hipotalamik Yerleşimleri

İlker Mustafa KAFA, Özhan EYİGÖR

İleri Yaşlı Kalça Kırıklı Hastalarda Aydınlatılmış Onam ve Yeterlilik Sorunu

Namık ŞAHİN, Teoman ATICI, Elif ATICI

Skuamöz Hücreli Baş Boyun Kanserinde Kemoradyoterapi

Candan DEMİRÖZ, Esat Mahmut ÖZŞAHİN

Total Diz Protezi Cerrahisinin Nadir Görülen Bir Komplikasyonu: Femur Boynu Stres Kırığı

Kutay Engin ÖZTURAN, İstemi YÜCEL, Hüsamettin ÇAKICI, Efsun ŞENOCAK, Özlem ŞAHİN

Uyku Apneli Hastalarda CPAP Tedavisi Sonrasında Serebral Metabolizmanın Değerlendirilmesi

Funda COŞKUN, Mehmet KARADAĞ, Gökhan GÖKALP, Bahattin HAKYEMEZ, Birgül AYDIN, Şengül CANGÜR, Ahmet URSAVAŞ, Beril ERDOĞAN, Cüneyt ERDOĞAN, Selçuk KIRLI, Ercüment EGE