DEĞİŞİK KAYNAK ELEKTROTLARI KULLANILARAK YAPILAN DİRENÇ NOKTA KAYNAKLI AISI 304 PASLANMAZ ÇELİK SACLARIN KAYNAK İZİ GÖRÜNTÜSÜ VE KAYNAK PARAMETRELERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ

Bu çalışmada, AISI 304 ostenitik paslanmaz çeliğinden imal edilmiş sac plakaların nokta direnç kaynağı kullanılarak bağlanması işleminde etken parametreler incelenmiştir. En uygun kaynak parametrelerinin seçilmesinin yanı sıra kaynak bağı sonrasında çeliğin yüzeyinde en az kaynak izi kalması amaçlanmıştır. Kaynak sonrası oluşan çekirdek bölgesi renk ölçüm teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve ardından elde edilen sonuçlar uzman bir kaynakçının verdiği puanlar ile karşılaştırılmıştır. Nokta direnç kaynağının dayanımı da kesme testi yardımıyla kontrol edilmiştir. Bu çalışma, imalat öncesinde uygun estetik görünüm ve dayanım için yapılacak olan ön imalatların planlanmasında ve değerlendirilmesinde kaynak olacaktır. İmalat sonrasında ise ek işçilik gerektirmeden hem estetik hem de yeterli dayanıma sahip kaynak bağlarının gerçekleştirilmesi için sunulan yaklaşımın faydalı olacağı düşünülmektedir. Çalışmanın, kaynak işlemi esnasında bağlantı bölgesi estetik görünümünün objektif değerlendirilmesi amacıyla anlık ölçülmesi ve raporlanması için gelecekteki çalışmalara örnek olması da hedeflenmektedir.

___

  • 1. Akkuş, A., Vural, M. 2007. Nokta kaynaklı farklı çelik sacların yorulma dayanımlarının deneysel analizi. İtü dergisi, 6(1): 37- 46.
  • 2. Anonim, 2013. Training Guidelines in Non-Destructive Testing Techniques: Manual for Visual Testing at Level 2. International Atomic Energy Agency, Vienna, 208 pp.
  • 3. Anonim, 2017. How can I minimise the surface marking on resistance spot welded joints? http://www.twi-global.com/technical-knowledge/faqs/faq-how-can-i-minimise-the-surface marking-on-resistance-spot welded-joints/- (Erişim tarihi: Mart 2017).
  • 4. Anonim, 2018. Visual Testing Examinations. https://www.asnt.org/MajorSiteSections/Certification/ ASNT_NDT_Level_III/Examinations/VT.aspx/- (Erişim tarihi: Aralık 2018).
  • 5. Doruk, E., Pakdil, M., Çam, G., Durgun, İ., Kumru, U. 2016. Otomotiv sektöründe direnç nokta kaynağı Tofaş uygulamaları. Kaynak Teknolojisi IX. Ulusal Kongre ve Sergisi, 20-21 Kasım 2015, Ankara.
  • 6. EN ISO 14273, 2001. Specimen dimensions and procedure for shear testing resistance spot, seam and embossed projection welds, European Commitee for Standardization, Brussels, 8 pp.
  • 7. Horozoğlu, E. 2013. Görüntü işleme ile yüzey pürüzlülüğü ölçümü ve analizi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.
  • 8. ISO 5821, 2009. Resistance welding- Spot welding electrode caps, International Organization for Standardization, Switzerland, 9 pp.
  • 9. O’Brien, A., Guzman, C. 2007. Welding handbook ninth edition, volume 3- welding process, part 2. American Welding Society, Miami, USA, 624 pp.
  • 10. Sevim, I. 2015. Newly revealed features of fracture toughness behavior of spot welded dual phase steel sheets for automotive bodies. Material Testing 57(11-12): 960- 967.
  • 11. Turgut, S., Bağış, B. 2012. Diş hekimliğinde renk ve renk ölçüm yöntemleri. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 5: 65- 75.
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-4147
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ > MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Rijit cidarlı dairesel kanallarda katı madde hareketinin ve çökelmesinin başlangıcı

Necati Erdem ÜNAL

SAMSUN İLİ ARAZİ KULLANIMI/ÖRTÜSÜNÜN MEKÂNSAL-ZAMANSAL DEĞİŞİMLERİNİN FRAKTAL ANALİZ KULLANILARAK BELİRLENMESİ

Derya ÖZTÜRK ENGİN, Uğur GÜNDÜZ

k-PHD Tek-Ton Frekans Kestiricisinin Bir Kesin Değişinti İfadesi: Rasgele Faz Durumu

Betofe Mboyo KEYTA, Sevim Hazal UZ, Erdoğan D LAVEROĞLU

YAPILARDA YAYGIN KULLANILAN ISI YALITIM MALZEMELERİNİN PERFORMANS ÖZELLİKLERİNİN DUVAR KESİTLERİ ÜZERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Nazife ÖZER, Seden ACUN ÖZGÜNLER

ORTA YÜKSEKLİKTE DAĞLIK BÖLGELERDE KURULAN GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNDE FOTOVOLTAİK MODÜLLERİN YAŞLANMASININ ARAŞTIRILMASI

Volkan BAŞAY, Recep EKEN, Yılmaz GÜNEŞ

GALLİK ASİDİN FOTOKATALİTİK GİDERİMİ: DÜŞÜK MOLEKÜLER AĞIRLIKLI BİLEŞENLER KULLANILARAK DOĞAL ORGANİK MADDE MODELLEMESİ

Ceyda Senem UYGUNER-DEMİREL

EKLEMELİ İMALAT (3B BASKI): TEKNOLOJİLER VE UYGULAMALAR

Hasan Kemal SÜRMEN

OKSİJEN SATÜRASYON DEĞERİNİ TEMEL ALAN UYKU APNESİ MEVCUDİYET ANALİZİ

Özgür Ömer YILDIZ, Sait Eser KARLIK

Farklı Ortam Koşullarında Dışa Doğru Açılan Piezoelektrik Benzin Enjektöründe Püskürtme Karakteristiklerinin Sayısal Olarak İncelenmesi

İbrahim TAŞ, Mehmet İhsan KARAMANGİL

ARITMA ÇAMURLARININ TARIMSAL AMAÇLI KULLANIMI: TOPRAKTAKİ AZOT PROSESLERİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER

Esra DEMİR YANCAR, Fatma Olcay ŞAĞBAN TOPAÇ