Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyobilimsel Konulara Dayalı Fen Öğretimi (Feskök Pedagojisi) İle İlgili Görüşleri

Bu çalışmada sosyobilimsel konulara dayalı fen öğretimini esas alan Feskök pedagojisinin uygulandığı beşinci sınıfların bu pedagoji hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Bursa ilinde uygunluk kriterleri ile belirlenmiş bir ortaokulda, bir beşinci sınıfta, Feskök pedagojisini temel alan bir öğretim modülü uygulanmıştır. Bu uygulama sonrasında kasıtlı olarak seçilen düşük, orta ve yüksek başarılı üçer öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve öğrencilerin Feskök pedagojisini değerlendirmesi istenmiştir. Çalışma sonuçlarına bakıldığında öğrencilerin büyük bölümünün Feskök pedagojisi ile ilgili pozitif inançlara sahip olduğu gözlenmiştir. Öte yandan öğrencilerin daha çok geleneksel öğrenme temelli değerler üzerinden bu pedagojiyi değerlendirdikleri ve şıklı soruların arttırılması gibi önerilerde bulundukları tespit edilmiştir. Öte yandan farklı başarı gruplarında kriter olarak kullanılan değerlerin farklı olduğu ancak genel anlamda daha renkli ve dijital olarak desteklenmiş faaliyetlere yer verilmesinin uygun olacağı sonucu çıkarılmıştır.

The 5th grade students’ opinions about SSI-based science education (Feskök Pedagogy)

We investigated the 5th grade students’ opinions about Feskok pedagogy that is based on socioscientific issues-oriented science education in the present study. We performed one of the Feskok teaching modules to the students in a 5th grade classroom at a middle schoool selected using convenience sampling procedures in Bursa. After this intervention, we conducted semi-structured interviews and asked nine students (three from low-achieving, three from moderate, three from high-achieving groups) that were purposefully selected to evaluate Feskok pedagogy. The results showed that students possessed positive beliefs about Feskok pedagogy. In addition, they used the values stemming from traditional learning practices in their evaluations and therefore suggested multiple choice questions to develop the modules. We concluded that Feskok activities needed to include colourful and digital materials though there were various suggestions from different achievement groups looking in detail.

___

  • Bliss, T. J., Dillman, A., Russell, R., Anderson, M., Yourick, D., Jett, M. and Adams, B.J. (2007). Nematodes: Model organisms in high school biology. The Science Teacher, 74 (4), 34–40.
  • Creswell, J. (2012). Research design: Qualitative and quantitative approaches. New York: Thousand Oaks.
  • Kılınç, A. (2007). The opinions of Turkish high school pupils on inquiry based laboratory activities. The Turkish Online Journal of Educational Technology. 6(4), 56-71.
  • Kılınç, A., Demiral, U., & Kartal, T. (2017) Resistance to dialogic discourse in SSI teaching: The impacts of an argumentation-based workshop, teaching practicum and induction on a preservice science teacher. Journal of Research in Science Teaching. 54(6), 764-789.
  • Kılınç, A., İrez, O.S., Eryaşar, A., Güngör, S., Tosunoğlu, Ç, Yılmaz, Ş., Demirbağ, M., Çalışkan, Ş., Özhan, M.M. ve Köylü, Z.N. (2017). Fen Eğitiminde Sosyobilimsel Konular. MP. Demirci Güler (Ed). Fen Bilimleri Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi.
  • Sadler, T. D. (2011). Socioscientific issues in the classroom: Teaching, learning and research. New York, NY: Springer.
  • Yaşar, Ş. ve Duban, N. (2009). Sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımına yönelik öğrenci görüşleri, İlköğretim Online, 8(2), 457-475.
  • Zeidler, D. L., & Nichols, B. H. (2009). Socioscientific issues: Theory and practice. Journal of Elementary Science Education, 21(2), 49-58.
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Fizik Konularında Bilgi Teknolojilerini Kullanma Durumlarının Araştırılması

Nurhan POLAT, Naki ERDEMİR, Hasan BAKIRCI

Öğrencilerin Bakış Açılarından: Türkiye’de İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenlerin İngilizce Öğreten Öğretim Elemanlarıyla ilgili Metaforları

Ali ERARSLAN, Mehmet ASMALI

Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Laboratuvar ve Öğretim Sürecine İlişkin Kaygı Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Murat KAHRAMAN, Dilber POLAT

Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması

Berna COŞKUN ONAN

5E Modeline Uygun Olarak Hazırlanan Öğretim Kılavuzuna İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Zeynep ÖZBUDAK KILIÇLI, Muhlis ÖZKAN

Sınıf Öğretmenlerinin Geometrik Cisimlere İlişkin Alan Bilgilerinin İncelenmesi

Hülya YILDIZLI, Mehmet Hayri SARI

Öğretmenlerin Örgütsel Adalet ve Örgütsel Güven Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ebru KÜLEKÇİ AKYAVUZ

Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Fen ve Matematik Öğretim Programlarının Entegrasyonuna Yönelik Görüşleri

Cahit AYTEKİN, Fatih AYDIN

Sanat Temelli Araştırma ve Yapay Olguların Okur-yazarlık Calışmalarında Hikaye Olarak Artistik ve Yaratıcı Rolü

Emre DEBRELİ, Fatma ASLANTÜRK-ALTINTUĞ

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Mesleki Tutumlarının Gelişiminde Mikro Öğretimin Etkisi

Tezcan KARTAL, Havva YAMAK, Nusret KAVAK