Karaman - Ermenek (Konya) Arasındaki Bölgenin Tektoniği

İnceleme alanında, Neojen çökelleriyle uyumsuz olarak örtülen bir ofiyolitli melanj yüzeylemektedir. Bölge yapısı, kıvrımlardan çok, çeşitli doğrultulu, kısa çekim faylarıyla sıralanır (karakterize edilir). Ayrıca birkaç yersel fay ve hemen hemen D-B doğrultulu yersel kıvrımlar vardır. İnceleme alanının kuzey ve güney kenarında iki yapı gözlenmiştir. Bunlar bölgenin en yüksek kesimlerini oluşturur ve kristalize kireçtaşı bloklarından ibarettir. Bu kireçtaşı blokları, inceleme alanının doğu ve güneyinde denizel Miyosen çökelleriyle örtülür. Alpin orojenezi sırasında, onunla yakından bağlantılı olan doğrultu ve eğimler, şistozite, sucuk yapısı, çizgisel yapı, faylar, eklemler, kıvrımlar ve uyumsuzluklar gibi yapılar gelişmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Karaman, Ermenek, Tektonik

Tectonics of the region between Karaman-Ermenek (Konya)

In the investigated area an ophiolitic melange unconformably overlain by Neogene sediments is exposed. The regional structure is charaeterized by narrow gravity faults of various strikes and to a lesser degree by folds. in addition, there are several thrust faults and other local folds striking nearly E-W. Two structures were observed at the north and south margins of the investigated area. These form the highest parts of the region and consist of crystallized limestone blocks. The limestone blocks are covered by marine Miocene sediments at the east and the south of the area. During the Alpine orogeny and in close connection with it structures such as strike and dips, schistosity, boudinage, lineation, faults, joints, folds and unconformities were developed.

___

  • Blumenthal, M., 1956, Karaman-Konya havzası güneybatısında Toros kenar silsileleri ve Şist-radyolarit formasyonu stratigrafi meselesi
  • M.T.A. Dergisi, Sayı 48, s. 1-36, Ankara.
  • Niehoff, W., 1960, Mut 126/1 numaralı harita paftasının revizyon neticeleri hakkında rapor: M.T.A. Der. Rap., No. 3390, Ankara, yayımlanmamış.