Sayısal Görüntü Damgalama Yöntemlerinin Jpeg Sıkıştırmasına Karşı Dayanıklılığının Karşılaştırılması

Sayısal bir görüntü genellikle JPEG formatında saklandığından ve bir haberleşme kanalından iletildiğinden verilen bir sayısal görüntü damgalama algoritması JPEG sıkıştırmasına karşı dayanıklı olmalıdır. Bu çalışmada çeşitli sayısal görüntü damgalama algoritmalarının JPEG sıkıştırmasına karşı dayanıklılığı araştırılmıştır. Bu amaçla literatürde yaygın olarak kullanılan CDMA ve görüntü bölme teknikleri kullanılarak damgalar uzaysal ve frekans domeninde eklenmiştir. Frekans dönüşümleri olarak iki boyutlu ayrık kosinüs dönüşümü (DCT) ve ayrık Fourier dönüşümü (DFT) kullanılmıştır. Yapılan detaylı simülasyonla sonucunda piksel uzayında CDMA metodunun en iyi sonucu verdiği görülmüştür.

Since digital images are frequently stored and transmmited across a communication channel in JPEG format, a given digital image watermarking algorithm must be robust against JPEG compression. In this study, robustness of various digital image watermarking algorithms on JPEG compression was investigated. For this purpose, two methods commonly used in the literature called CDMA and image tiling were applied in the spatial and frequency domains. Two dimensional discrete cosine transform (DCT) and discrete Fourier transform (DFT) were used as the frequency transformations. After extensive simulations, it was observed that spatial domain CDMA gives the best result.

___

  • Langelaar G. C., Setyawan I., Lagendijk R. L., Watermarking Digital Image and Video Data, IEEE SIGNAL PROCESSING MAGAZINE, pp. 43, September 2000.
  • Moulin P., Koetter R., Data-Hiding Codes, PROCEEDINGS OF THE IEEE, Vol, 93, No. , December 2005.
  • Gonzalez R. C., Richard E. W., Digital Image Processing, Second Edition, pp. 154-156, Prentice Hall, 2001.
  • Gonzalez R. C., Richard E. W. Eddins S. L., Digital Image Processing Using Matlab, pp. 318- , Prentice Hall, 2004.