Pakistan Orta Pencab’taki Buğday ve Pirinç Tarlalarında Yumuşak Tüylü Tarla Sıçanı Millardia meltada’nın Popülasyon Dinamiği

Bu¤day ve pirinç mevsimlerinde, yumuflak kürklü tarla s›çan› Millardia meltada’n›n bolluk, üreme, beslenme ve zarar endekslerine ait veriler topland›. Millardia meltada’n›n bollu¤u, bu¤day ve pirinç ürünlerinin hasat› sonras›nda yüksek bulundu. Tarlalar› sürmenin Millardia meltada’n›n bollu¤u üzerinde etkisi olmad›. Ortalama y›ll›k gebelik görülme oran› % 50 ve ortalama yavru say›s› 6.2 ± 0.4 olarak belirlendi. Millardia tarlalarda bu¤day ve pirinç olmasa bile, bu¤day tanelerini tükekmeyi uzun bir süre sürdürmüfltür. Pirinç ve bu¤day ürünlerinin zarar endeksleri s›ras› ile 17.3 ve 28.3 idi.

Population Dynamics of Soft-Furred field rat, Millardia meltada, in Rice and wheat Fields in Central Punjab, Pakistan

Data on the abundance, reproduction, diet and damage index of the soft-furred field rat Millardia meltada were collected during the rice and wheat seasons. The abundance of Millardia meltada remained high at the post-harvest stage of the rice and wheat crops. The ploughing of fields did not affect the abundance of Millardia. The mean annual prevalence of pregnancy was 50% and the mean embryonic litter size 6.2 ± 0.4. Millardia continued to eat wheat and rice grains over a long period even when there was no crop standing in the fields. The damage indices in rice and wheat crops were 17.8 and 28.3% respectively.