YAMULA BARAJ HAVZASINDA SU ÜRETİMİNİN ORMANCILIK SEKTÖRÜ AÇISINDAN EKONOMİK ANALİZİ

Ormanlar ürettikleri mal ve hizmet değeri ile topluma birçok pozitif dışsallık sağlamaktadır. Yapısı gereği sağladığı bu dışsallıkların başında oksijen üretimi ve temiz su üretimi gibi maddi değeri hesaplanmayan ve sağlanan bu hizmetler karşılığında hiçbir maliyete katlanılmadığı düşünülen ormanlardan hayati değere sahip orman ürünleri çıktısı elde edilmektedir. Bu araştırma ile önemli bir odun dışı orman ürünü olan su için gider (maliyet) metodu kullanılarak kıymet takdiri ve maliyet hesabı yapılmıştır. Çalışma alanı olan Yamula Baraj Havzası sınırları ArcGIS yazılımının ArcHydro programı kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan maliyet hesabında havzadaki su üretiminde yatırımcı kuruluşlar olan Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Devlet Su İşleri (DSİ) verileri kullanılmıştır. Araştırma bulgularında OGM tarafından su kalitesini ve miktarını artırmaya yönelik havzada yürütülen teknik, biyolojik, sosyal ve ekonomik yatırım giderlerinden kaynaklanan 2019 yılı su maliyeti 1.40 kuruş, Devlet Su İşleri için ise 2019 yılı su maliyeti 18 kuruş olarak hesaplanmıştır. Toplam birim su maliyet değerinin ise 19.40 kuruş olduğu bulunmuştur. Söz konusu maliyet değerlerinin milli muhasebe sistemine doğal kaynak ve ekosistem hizmetleri kıymet takdiri olarak dâhil edilmesi ve maliyetlerin tazmini ve geri ödenmesi ile ekosistemlerin rehabilitasyonu ve restorasyonunun fonlanmasının sağlanmasına da katkı sağlaması ve doğa dostu Yeşil Ekonomi (Doğal kaynaklara dayalı ekonomi) modelinin gelişmesine öncülük edecektir.

AN ECONOMIC ANALYSIS OF THE WATER PRODUCTION FROM THE POINT OF FORESTRY SECTOR IN THE YAMULA DAM WATERSHED

Forests provide many positive externalities to the society with the value of goods and services they produce. At the beginning of these externalities that are provided due to its structure, are the outputs of forest products with vital values such as oxygen and clean water production that are not calculated and considered to bear any costs in return for these services. With this study, valuation and cost calculations were accomplished by using the expense (cost) method for water, which is an important non-wood forest product. The watershed boundaries at the study area were determined by using the ArcHydro program of ArcGIS software. In the cost calculation for Yamula Dam Watershed in Kayseri province, the data of the investor organizations, General Directorate of Forestry (GDF) and State Hydraulic Works (SHW), were used. The water cost for 2019, arising from the technical, biological, social and economic investment expenses carried out by GDF in the basin to increase the quality and quantity of water, was calculated as 1.40 kurus and 18 kurus for the SHW for 2019. The total unit water cost value was found to be 19.40 kurus for 2019. It is believed that the inclusion of the mentioned cost values in the national accounting system as the valuation of natural resources and ecosystem services and contribution to the financing of the rehabilitation and restoration of ecosystems with the compensation and reimbursement of costs will lead the development of the nature-friendly Green Economy (economy based on natural resources) model.

___

  • Baulenas, E. ve Sotirov, M., 2020, Cross-Sectoral Policy Integration at the Forest and Water Nexus: National Level Instrument Choices and Integration Drivers in the European Union. Forest Policy and Economics, V.118, Elsevier.
  • Değirmenci M., Altın A., Atmaca E., 2015, Kayseri Kenti İçme Suyu Havzasının Mevcut Durumunun Su Kullanımı Açısından İrdelenmesi, Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Sivas.
  • Eker, Ö., 2005. Ormanların Su Üretim İşlevinin Ekonomik Analizi, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Eker, Ö., 2018. Ekosistem Hizmet Ödemelerinin Odun Dışı Orman Ürün ve Hizmetleri Kapsamında Değerlendirilmesi: Su ve Su Kaynakları Yönetimi, Turkish Journal of Forest Science, 2 (2018), 165-176.
  • Pamukçu, K., 2000, Su Politikası, İnceleme-Araştırma, Bağlam Yayınları, İstanbul, 975- 6947-30-6
  • TMMOB, 2009, Küresel Su Politikaları ve Türkiye Su Raporu, ISBN: 978-9944-89-682-5
Turkish Journal of Forest Science-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ARAZİ KULLANIMI/ARAZİ ÖRTÜSÜ DEĞİŞİMİNDE ZAMANSAL DİNAMİKLER: KÖKEZ PLAN ÜNİTESİ ÖRNEĞİ

Nuri BOZALİ

ORMAN TOPRAĞI VE ÜÇ FARKLI TOPRAKLA BESLENEN KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANINDAN ELDE EDİLEN SOLUCAN GÜBRELERİ ARASINDAKİ FARKIN BELİRLENMESİ

Mimar Sinan ÖZKAYA

BİNGÖL KENTİ YEŞİL ALT YAPI PERFORMANSININ “SOSYAL TASARIM YAKLAŞIMI” DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Hüccet VURAL, Şenol ÇELİK

KURAK VE YARIKURAK ALANLARDA TÜPLÜ VE ÇIPLAK KÖKLÜ DİKİLEN KARAÇAM (Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana) FİDANLARININ 5 YILLIK DİKİM BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ; KÜTAHYA-TAVŞANLI ÖRNEĞİ

Fatih TONGUÇ, Sena UÇAR

KENT PARKLARINDAN SAĞLANAN EKOSİSTEM HİZMETLERİNE YÖNELİK KULLANICI ALGISININ İNCELENMESİ

Neslihan DOYGUN

KÜLTÜREL MİRAS ÖRNEKLERİNİN YERSEL FOTOGRAMETRİ YÖNTEMLERLE KAYIT ALTINA ALINMA IMKANLARININ ANALİZİ

Ebru BİLİCİ, Zennure UÇAR, Abdullah Emin AKAY, Musa GENÇ

BAZI KAVAK (POPULUS L.) TAKSONLARININ KADMIYUMA KARŞI FITOEKSTRAKSIYON ROLLERI

Esra Nurten YER ÇELİK, Sezgin AYAN, Mehmet Cengiz BALOĞLU

RAPIDEYE UYDU GÖRÜNTÜSÜ İLE PİKSEL TABANLI VE OBJE TABANLI SINIFLANDIRMALARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Ebru ERSOY TONYALOĞLU, Nurdan ERDOGAN, Betül ÇAVDAR, Kübra KURTŞAN, Engin NURLU

İSTİRİDYE MANTARININ (Pleurotus ostreatus) YETİŞTİRİLMESİNDE BAZI ENDÜSTRİYEL ATIKLARIN KULLANIM OLANAKLARININ BELİRLENMESİ

Gonca DÜZKALE SÖZBİR

EKOLOJİK YIKIMIN VE SALGINLARIN ARDINDAKİ GERÇEK; EKOSİSTEMİK YABANCILAŞMA MI?

Turgay DİNDAROĞLU