Covid-19 Pandemisinde Okul Çocuklarında (6-10 Yaş) Teknolojik Araç Kullanımının Belirlenmesi

Giriş: Covid-19 pandemisi ile birlikte çocukların uzun süreli evde kalması, formal eğitimin uzaktan yürütülmesi ve ebeveynlerin evdençalıştığı için internet ve teknolojik araçları daha fazla kullanması gibi nedenlerin, çocuklarda teknolojik araç kullanımını arttırdığıdüşünülmektedir. Bu araştırma, covid-19 pandemisinde okul çocuklarında (6-10 yaş) teknolojik araç kullanımını belirlenmek amacıylayapılmıştır. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Ocak 2021 tarihinde İstanbul’da 6-10 yaş çocuğu olan 330 ebeveynile yürütülmüştür. Veriler; anket formu ile Google Forms uygulaması üzerinden çevirim içi olarak toplanmıştır. Veriler SPSS 25,0 paketprogramında sayı, yüzde ve ki-kare testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çocukların % 52’sinin erkek, % 22,4’ünün 10 yaşındaolduğu, % 13,1’inin pandemi sürecinde tablet edindiği ve % 44,4’ünün de pandemide teknolojik araçlarla 4-6 saat vakit geçirdiğisaptanmıştır. Çocukların yaşı, ebeveynlerinin çalışma durumu, aile yapısı ile pandemi sonrası teknolojik araçlarla geçirilen süre arasındaistatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu araştırmada, çocukların teknolojik araçlarla pandemi sürecinde daha çok vakitgeçirdiği ve ebeveynlerinin tamamına yakının, pandemi sürecinde evde kalmanın teknolojik araç kullanımını arttırdığını düşündükleribelirlenmiştir. Covid-19 salgını ile ilgili yaşanan teknolojik araç kullanımının çocuklarda artması, yeni sağlıksız kullanım alışkanlıklarınıngelişmesine neden olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, pandemi sürecinde ve sonrasında topluma yönelik teknolojik araçların doğruve etkin kullanılmasına yönelik programların yürütülmesi önerilmektedir.

Determination of Technological Tool Use in School Children (6-10 Years Old) in Covid-19 Pandemic

Objective: With the Covid-19 pandemic, reasons such as long-term stay at home, formal education being carried out remotely, and the increased use of internet and technological tools because parents work from home are thought to increase the use of technological tools in children. This research was conducted to provide technological tools for school children (6-10 years old) in the covid-19 pandemic. Material-Method: This cross-sectional and descriptive study was conducted in January 2021 with 330 parents who have 6-10 years old children in Istanbul. The data were collected online via the Google Forms application with a questionnaire form. The data were analyzed using the number, percentage and chi-square tests in the SPSS 25.0 package program. Results: It was determined that 52% of the children were male, 22.4% were 10 years old, 13.1% acquired tablets during the pandemic process and 44.4% spent 4-6 hours in the pandemic with technological tools. A statistically significant relationship was found between the age of the children, their parents' working status, family structure and the time spent with technological tools after the pandemic. Conclusion: In this study, it was determined that children spend more time with technological tools during the pandemic process and almost all of their parents think that staying at home during the pandemic process increases the use of technological tools. It is thought that the increase in the use of technological tools related to the Covid-19 epidemic in children may cause the development of new unhealthy usage habits. For this reason, it is recommended to carry out programs for the correct and effective use of technological tools for the society during and after the pandemic.

___

Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care-Cover
  • ISSN: 1307-2048
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Covid-19 Pandemisinde Okul Çocuklarında (6-10 Yaş) Teknolojik Araç Kullanımının Belirlenmesi: İstanbul Örneği

Nur Bahar KURU, Merve KOLCU

Roman ve Roman Olmayan Yaşlıların Uyku Kalitesi: Karşılaştırmalı Bir Çalışma

Saliha BOZDOĞAN YEŞİLOT, Ayşe İNEL MANAV

Kaynatılmış İncir Ağacı Yaprağı Terapisi Komplikasyonu, Fitodermatit: Olgu Sunumu

Mustafa Ümit Can DÖLEK, Cemrenur UYGUN, Serdar ÖZDEMİR, Abdullah ALGIN, Serkan Emre EROĞLU

İncinebilir Bireylerde İhmal Edilen Bir Sağlık Hizmeti: Prekonsepsiyonel Bakıma Multidisipliner Holistik Yaklaşım

Dilek BİLGİÇ, Mükerrem BAŞLI, Melih BAŞOĞLU, Merlinda Aluş TOKAT, Figen YANIK

Kanser Tanılı Hastaların Baş Etme Davranışlarında Öz-Etkililik: Ben Kimim ve Neleri Gerçekleştirebilirim?

Kamile KIRCA, Sevinç KUTLUTURKAN

Serum Magnezyum Seviyesinin Tiroit Fonksiyonları Üzerine Etkisi

Semih KALYON

Hastalar miyokard infarktüsü geçirdiğini bilmedikleri için mi hayatta kalma şansını kaybediyorlar? fenomenolojik bir çalışma

Hatice SÜTÇÜ, Damla BAYRAK, Nuran TOSUN

Arap Sabununun Neden Olduğu İrritan Kontakt Dermatit: Bir Olgu Sunumu

Cihan FİDAN, Arzu KARATAŞ

Lohusaların Obstetrik Öykülerinin Doğum Sonu Bebeklerin Beslenme Şekillerine Etkisi

Emine AKÇA, Ayşe ŞENOĞLU, Şule Gökyıldız SÜRÜCÜ, Melike ÖZTÜRK

Aile Hekimliği Polikliniğinde Tanı Alan Akut Derin Ven Trombozu: Olgu Sunumu

Saniye ALBAYRAM, Hilal AKSOY, İzzet FİDANCI, Duygu AYHAN BAŞER, Mustafa CANKURTARAN