Çoruh havzası ( yusufeli kesimi ) doğal kaynak değerlerinin rekreasyon ve turizm potansiyeli açısından değerlendirilmesi üzerine bir araştırma

: Çoruh Nehri Yağış Havzası'nın oluşturduğu bölgenin Yusufeli kesimi, bakir peyzaj değerleri ile rekreasyonel ve doğa turizmi etkinliklerinin gerceklestirilebilecegi ayrıcalıklı potansiyel alanlardan birisidir. Bu araştırma ile bölgenin doğal ve kültürel değerleri ile rekreasyon ve turizm potansiyelleri incelenerek bölgedeki rekreasyon ve turizm alanları ile halkın genel rekreatif davranışları saptan-mıştır. Bu ön etüdlerden elde edilen bilgilerin ışığında hazırlanan 500 adet anket formu 1994-1995 yıllarında yerleşim alanları ile geçici yerleşim birimlerinde yöre halkına, 138 adet üç ayrı anket formu ise katıldıkları etkinlik türüne bağlı olarak yerli ve yabancı turistlere uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve yerel halkın doğal peyzaj elemanlarını tercih du-rumları ayrıntılı olarak incelenmistir. Bu verilerden yararlanarak her peyzaj elemanı için katsayılar belirlenmiştir. Doğal peyzaj elemanlarının rekreasyona uygunluğunu saptamak için Kiemstedt (1967) tarafından ortaya atılan matematiksel bir de-ğerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Uygulama çalışması için 1/100.000 ölçekli topografik harita büyüklüğü alınmıştır. Harita üze-rinde grid sistemine uyularak bir plan-kare bölümlenmesi yapılmıştır. Elde edilen ölçüm değerleri tabloda toplandıktan sonra anket-lerle belirlenen katsayılarla değerlendirilerek her plan-kare için "Rekreasyon Uygunluk Değeri" (RUD) saptanmıştır.

A resarch on evaluating for recreation and tourism potential of natural resource values at çoruh watershed area ( yusufeli region )

The watershed area of Çoruh River in Yusufeli Region with its untouched landscape values is one of the distinguished po-tential areas where recreational and nature tourism activities can be carried out. In this research, the natural and cultural potentials of the area have been studied. In addition, recreational and touristic areas as well as the general recreational tendencies of people in the study area have been determined. A total of 500 questionnaire forms, which were prepared in the light the data gathered from this preliminary research, were applied to people living in the research area at both residential and temporary residential are-as in 1994-1995. 3 different questionnaire forms were, on the other hand, answered by 138 foreign and native tourists according to the type of activity they took part in. The data obtained in the studies were analyzed statistically and the preference of natural landscape elements of people living in the area was carefully examined. Coefficients were determined for each landscape element in the light of these data. A mathematical evaluation method developed by Kiemstedt (1967) was used to determine mathematically the suitability of natural landscape elements for recreation. The topographic map to the scale of 1/100.000 was used in the applied studies. Natural lands-cape elements were analyzed in each cartographic grid square unit. The data obtained from the landscape analysis were first collec-ted on tables then were multiplied by the coefficients and "Values of Suitability for Recreation" (VSR) were calculated for each unit.

___