EVALUATION OF DEDE KORKUT'S TENTH STORY USUN KOCA OĞLU SEGREK DESTANI\" ACCORDING TO THE HIDDEN EDUCATION

Eğmek (bükmek, şekil vermek) fiilinin bir türevi olan eğitim kelimesi toplumların ortaklaşa meydan getirdikleri değerler sisteminin uygulanışı ve gelecek nesillere aktarımı amacı gözetilerek, insan hayatının her safhasında var olan, bazen örgütlü olarak belirli bir sistem dahilinde bazen ise herhangi bir programa veyahut örgütlü bir işleyişe bağlı olmaksızın gerçekleştirilen kurallar sistemine verilen addır. Bu kurallar sisteminin, örgün eğitim dışında kalan; örgütlü bir program ve gözetime tabi tutulmadan ve herhangi bir sisteme bağlı kalmadan hayatımızın her safhasında farklı şekillerde yer alan; ilkeleri, uygulamaları ve hedefleri örgütsel bir işleyiş şeklinde hazırlanmamış olan programına \"Örtük Program\" adı verilmektedir. Toplum içerisinde belirli kural ve kaidelerle belirtilmemiş, ancak her ferdin kendisini uymakla yükümlü hissettiği ahlak kuralları, görgü kuralları, örf, adet, gelenek gibi soyut kültür öğeleri, bu örtük program vasıtasıyla herhangi bir örgütlü işleyişe veyahut sisteme tabi olmaksızın sözlü kültür ortamında öğretilmekte ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmaktadır. Bu bağlamda sözlü kültür ortamında yaratılmış olan masal, efsane, halk hikayesi, destan gibi halk anlatılarının, \'örtük program\" açısından oldukça zengin bir karaktere sahip olduğu görülmektedir. Biz de bu makalemizde Dede Korkut hikâyelerinde örtük program çerçevesinde yer alan unsurların tespitini Dede Korkut Kitabı\'nın onuncu anlatısı olan \"Uşun Koca Oğlu Segrek Destanı\" üzerinde gerçekleştireceğiz.

Dede Korkut\'un Onuncu Hikâyesi \"Usun Koca Oğlu Segrek Destanı\'nın Örtük Program Açısından Değerlendirilmesi

Education, which is a derivative of the verbs to bend and/or to give shape in Turkish, is a system of values that is jointly formed by the implementation of the communities by taking aim at transmission to future generations which exists in every stage of human life, sometimes organized within a particular system and sometimes any program or an organized system of rules without depending on a systematic operation performed. This system of rules located at every stage of our lives in different ways; principles, practices and objectives of the programs that are not prepared in the form of an organizational functioning, outside the formal education; without being subjected to an organized program and surveillance and without being bound to any system is called hidden curriculum . Though not specified with certain rules and regulations in society, every individual feels himself obliged to comply with intangible cultural elements such as ethics, etiquette, customs and traditions which are taught in verbal culture medium without being subjected to the functioning of any organization or system through the hidden curriculum and are passed on to future generations. In this context, folk narratives that were created in verbal culture such as tales, legends, folk tales, epics, seem to have a very rich character in terms of the hidden curriculum. In this article, we aim to perform an analysis of the features of hidden curriculum in Uşun Koca Oğlu Segrek Epic the tenth of Dede Korkut Stories.

___

CEMİLOĞLU, Mustafa (2006), \"Eğitim Bilimi Açısından Örtük Program ve Halk Anlatılarının Örtük Program Bağlamında Değerlendirilmesi\", Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, XIX (2): 257-269.

ERGİN, Muharrem (2001), Dede Korkut Kitabı, İstanbul: Boğaziçi Yay.

GÖKYAY, Orhan Şaik (2007), Dedem Korkudun Kitabı, İstanbul: Kabalcı Yay.

KARABAŞ, Seyfi (1999),\"Dede Korkut Hikâyelerinde İşlev, Yapı Anlam\", Bütüncül Türk Budunbilimine Doğru, İstanbul: YKY.

YÜKSEL, Sedat (2004), Örtük Program, Ankara: Nobel Yay.