Kiraz Meyvelerinde Hasat Sonrası UV-C ve Sıcak Su Uygulamalarının Depolama Performansı Üzerine Etkileri

Kiraz meyveleri ince kabuklu ve klimakterik olmadığından, hasat sonrası kısa raf ömrüne sahiptir. Bu nedenle, kiraz meyveleri uygun sıcaklıklarda ve insan sağlığına zarar vermeyen uygulamalar ile depolanması önem arz etmektedir. Mevcut çalışmada, hasat sonrası UV-C, Sıcak Su ve UV-C + Sıcak Su uygulamalarının ‘Regina’ kiraz çeşidinin soğukta muhafazası süresince kalite parametrelerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Meyveler 0 °C'de ve %90-95 bağıl nemde 20 gün süreyle depolanmıştır. Depolama periyodu süresince her 4 günde bir meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasite analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, meyve kalitesini depolama süresince en iyi koruyan uygulamaları sırasıyla UV-C, sıcak su + UV-C, sıcak su ve kontrol olduğu gözlemlenmiştir. Kontrol meyveleri ile UV-C, sıcak su + UV-C ve sıcak su uygulaması yapılan meyveler arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, UV-C uygulaması ile kiraz meyvelerinin 20 gün boyunca başarılı bir şekilde depolanabileceği saptanmıştır.

___

  • Coşar, İ. ve Canan, İ. 2019. Starks Gold kiraz (Prunus Avium L.) çeşidinin hasat sonrası kalitesi üzerine UV-C, ultrason ve modifiye atmosfer paket uygulamalarının etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5 (1): 63-75.
  • Çakır, A., İşlek, F., Doğan, E. ve Bazancir, G. 2021. Malatya Ekolojisinde Farklı Rakımlarda Yetişen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Kalite ve Biyokimyasal Özelliklerinin Karşılaştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 31 (4), 928-939.
  • Çakır, A. ve Şahiner Öylek, H. 2017. The Effect of Dıfferent Amerıcan Vıne Rootstocks on The Phytochemıcal Characterıstıcs In Drıed Banazı Black Grape (Vıtıs Vınıfera L.). Applied Ecology and Environmental Research, 15 (4): 1901-1915.
  • Demirtaş, İ. ve Sarısu, H.C. 2011. Kiraz Yetiştiriciliği. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No: 11 Eğirdir/Isparta.
  • El Ghaouth, A., Arul, J., Ponnampalam, R. ve Boulet, M. 1991. Chitosan coating effect on storability and quality of fresh strawberries. Journal of Food Science, 56 (6): 1618- 1620.
  • Esua, O. J., Chin, N. L., Yusof, Y. A. ve Sukor, R. 2019. Effects of simultaneous UV-C radiation and ultrasonic energy postharvest treatment on bioactive compounds and antioxidant activity of tomatoes during storage. Food chemistry, 270: 113-122.
  • Garcia, M. I. T., Velardo-Micharet, B., Ayuso, M.C., Bernalte, M. J. ve Gonzalez-Gomez, D. 2017. Effect of modified atmosphere on postharvest quality of 'Sweetheart' cherries. Proceedings of the VII International Cherry Symposium: Plasencia, Spain.
  • Laura, A., Moreno-Escamilla, J. O., Rodrigo-García, J. ve Alvarez-Parrilla, E. 2019. Phenolic compounds, Chapter 12. Postharvest Physiology and Biochemistry of Fruits and Vegetables (Editör: Yahia, E. M., Carrillo-Lopez, A.). Woodhead Publishing.
  • Loayza, F. E., Brecht, J. K., Simonne, A. H., Plotto, A., Baldwin, E. A., Bai, J. ve Lon-Kan, E. 2020. Enhancement of the antioxidant capacity of ripe tomatoes by the application of a hot water treatment at the mature-green stage. Postharvest Biology and Technology, 161: 111054.
  • Mitcham, E., Clayton, M., Bassi, B. ve Southwick, S. 1997. Evaluation of four cherry firmness measuring devices. In 13th Annual Postharvest Conference. Davis, California, EEUU 34-43.
  • Nikpeyma, Y., Koçer, F. ve Hüyüklü, Ç. 2019. Farklı Rakımlardan Toplanan Kirazların Modifiye Atmosfer Ambalajları ile Muhafaza Süresine Etkisi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 8 (2): 17-22.
  • Sabır, F. K., Arıkan, Ş. ve İpek, M. 2016. 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinde Hasat Sonrası Farklı Uygulamaların Muhafaza Süresi ve Kaliteye Etkileri, VI. Bahçe Bitkileri Kongresi, 1106-1111.
  • Singh, P., Wani, A.A. ve Goyal, G. K. 2012. Shelf-life extension of fresh ready-to-bake pizza by the application of modified atmosphere packaging. Food and Bioprocess Technology, 5 (3): 1028-1037.
  • Şen, S. ve Kuzucu, F.C. 2017. “Regina” Kiraz Çeşidinde Hasat Sonrası Farklı UV–C Dozlarının Muhafaza Süresi ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri, ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. (COMU J. Agric. Fac.) 4 (2): 109–116.
  • Ünal, A. 2011. Sert Çekirdekli Meyve Türleri ve Zeytin Yetiştiriciliği, Bahçe Tarımı-II. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi, Ders Kitabı, Ünite 2 Yayın No: 1355.
  • Yildiz, G. ve Aadil, R. M. 2021. Comparative analysis of antibrowning agents, hot water and high-intensity ultrasound treatments to maintain the quality of fresh-cut mangoes. Journal of Food Science and Technology, 1-10.
  • Yılmaz, N. ve Çavuşoğlu, Ş. 2018. Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanan Patlıcanlarda (Solanum Melongena) Metil Jasmonat Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Ejons Internatıonal Journal, 2(3): 192-212.
  • Zhang, Q., Yang, W., Liu, J., Liu, H., Lv, Z., Zhang, C., ... ve Jiao, Z. 2021. Postharvest UV-C irradiation increased the flavonoids and anthocyanins accumulation, phenylpropanoid pathway gene expression, and antioxidant activity in sweet cherries (Prunus avium L.). Postharvest Biology and Technology, 175: 111490.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA