Arazi Toplulaştırma Projelerinde Hisselilik Değişiminin Analizi

Türkiye’de miras hukukunun bir sonucu olarak maliklerin hisselik düzeyi, arazi toplulaştırma çalışmalarını her geçen gün zorlaştırmaktadır. Türkiye’de son yıllarda artan oranda arazi toplulaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarında toplulaştırma oranı istenilen düzeyde gerçekleşmemektedir. Gelişen teknoloji toplulaştırma çalışmalarının hızını artırmıştır. Ancak miras yolu ile ortaya çıkan parçalılık düzeyi toplulaştırmanın başarısını olumsuz etkilemektedir. Yapılan bu çalışmada hisselilik değişiminin arazi toplulaştırma başarısına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, Mersin ili Tarsus ilçesinde 5 mahallede yapılan arazi toplulaştırma çalışmaları materyal olarak alınmıştır. Çalışma kapsamında Hisselilik değişimi; Hisse Sayısı Üzerinden Toplulaştırma Oranı (HSTO), Malike Düşen Ortalama Parsel Adedi (MDOPA), Malike Düşen Ortalama Hisse Sayısı (MDOHS), Maliklerin Parsel Durumu (MPD) ve Ortalama Parsel Büyüklüğü (OPB) göstergeleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca hisselilik değişim konusunda arazi malikleri ile anket çalışması yapılmıştır. Arazi toplulaştırma çalışması yapılan 5 mahallede Arazi toplulaştırma öncesi toplam parsel sayısı 6483’den 8300’e, hisseli parsel sayısı ise 4126’dan 7553’e çıkmıştır. Arazi toplulaştırma çalışması ile hisselilik değişiminde önemli derecede artış görülmüştür. Arazi toplulaştırma çalışmasından maliklerin memnuniyet düzeyi oldukça düşü k çıkmıştır.

___

  • Akdeniz, M. ve Temizel, K. 2018. Arazi Toplulaştırma Projelerinde Başarının Değişik Göstergelere Göre Değerlendirilmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 33 (2):149-161.
  • Akkaya Aslan, Ş. T. 2018. Arazi Toplulaştırma Öncesi ve Sonrası Arazi Parçalılık Değişiminin Analizi: Denizli Tavas İlçesi Pınarlar Köyü Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5 (3):364-371 .
  • Anonim 2014. 6537 sayılı tarihli Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun. (2014)., Resmi Gazete.
  • Arıcı, İ. 1994. Arazi Toplulaştırması. U.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notları, No:60, Bursa, 121s.
  • Arslan, F. ve Değirmenci, H. 2016. Çiftçilerin Arazi Toplulaştırma Projesine Bakışı: Kahramanmaraş Türkoğlu İlçesi ve Köyleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2):23-34.
  • Boztoprak, T., Demir O. ve Çoruhlu Y. E. 2016. Comparison of expropriation and land consolidation on the regulation of agricultural land. Sigma J Eng & Nat Sci, 34 (1): 43-55.
  • Çelebi, M. 2010. Toplulaştırmanın Karaman İlinde Sulama ve Diğer Tarımsal 325 Faaliyetlerin Verimliliği Üzerinde Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(2):1-6.
  • Dinçbilek, B. 2012. Arazi Toplulaştırmasının Toplu Yağmurlama Sulamada Sistem Planlaması Ve Maliyetine Etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Ankara.
  • Kahramanoğlu, E. 2018. Aydın Dalama Ovasında Arazi Toplulaştırma Çalışmalarının Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri ve Çiftçi Memnuniyeti Açısından İrdelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Yüksek lisans tezi.
  • Küsek, G., Türker., M, Gülsever Şaban, F. T. Z. ve Şahin, G. 2015. Türkiye’de Arazi Toplulaştırmasında Gelişmeler ve Arazi Bankacılığının Uygulanma İmkânları, 1. Ulusal Biyosistem Mühendisliği Kongresi, 9-11 Haziran 2015, Bursa.
  • Küsek, G. 2014. Arazi Toplulaştırmasının Parsel Şekli ve Tarımsal Mekanizasyon Uygulamalarına Etkileri: Konya-Ereğli-Acıkuyu ve Özgürler Köyleri Örnekleri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (2): 1-14
  • Mesci, O. ve Karlı, B. 2018. Isparta İlinde Arazi Toplulaştırması Yapılan Alanlardaki Tarım İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Analizi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (1):106-114.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International, New Jersey,pp:867.
  • Peker, M. ve Dağdelen, N. 2016. Aydın Bölgesi Toplulaştırma Sahalarında Toplulaştırma Öncesi ve Sonrası Kültürteknik Hizmetlerinin İrdelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1): 25-33.
  • Yağanoğlu, A.V., Okuroğlu, M. ve Hanay, A. 2000. Arazi Toplulaştırması, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No:159, Erzurum, 169s.
  • Yücer, A. A., Demirtaş, M., Altun, A., Çelik, A. ve Kalanlar, Ş. 2013. Karadeniz Bölgesinde Tarım Arazilerinin Bölünmesinin Önlenmesine Yönelik Yaklaşımlar ve Değerlendirmeler, III. Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Kongresi, 421-432, 2013, Tokat.
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-3647
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kavuzsuz yulaf genotipleri ile bazı yulaf çeşitlerinin Marmara bölgesindeki tane verimleri ve bazı tarımsal özelliklerinin değerlendirilmesi

Onur HOCAOĞLU, Mevlüt AKÇURA, Sait ÇERİ

Koruk Suyu Üretiminde Prosesin Kaliteye Etkilerinin Belirlenmesi

Ali GÜLER, Fatma Belgin AŞIKLAR, Kadir Emre ÖZALTIN, Ahmet CANDEMİR

Kahramanmaraş İlinde Ceviz Üreten İşletmelerin Analizi

Fatma Zehra AYTEKİN, Semiha ÇETİNKAYA, Cuma AKBAY

Lahana yaprak güvesi Plutella xylostella L.'nın (Lepidoptera:Plutellidae) Laboratuvar Koşullarında Farklı Yapay Diyetlerler Üzerinde Yetiştirilmesi

Ceren SARAN, Hanife YANDAYAN GENÇ

Using Anova and Anfis Approaches in Statistical Modeling of Agricultural Experiments

Zeynep GÖKKUŞ, Sevil ŞENTÜRK, Firat ALATÜRK, Hülya HANOĞLU ORAL, Ahmet GÖKKUŞ

Bazı Makarnalık Buğday (Triticum durum Desf.) İleri Hatlarının Kahramanmaraş Ekolojik Koşullarında Tarımsal ve Kalite Özellikleri Bakımından Değerlendirilmesi

Tuğba BAŞKONUŞ, İlker YÜCE, Tevrican DOKUYUCU, Aydın AKKAYA, Hüseyin GÜNGÖR, Ziya DUMLUPINAR

Mardin Koşullarında Farklı Azot Dozlarının Tek Yıllık Çimin (Lolium multiflorum cv. Caramba) Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi

Erdal KARADENİZ, Gülşah BENGİSU

Çevre Dostu Yakıt Biyodizel Üretiminde Birinci Nesil Hammadde Kaynağı Olarak Kullanılan Yağlı Tohum Bitkilerinin Potansiyellerinin Sektörel Açıdan İncelenmesi

Hülya KARABAŞ

Depolama Sonrası Taze Dilimlenmiş Deveci Armut Çeşidinde Naturaseal® Uygulamasının Raf Ömrü Kalitesine Etkisi

Kenan KAYNAŞ, Hatice Nihan ÇİFTCİ

Uzun Kısa Süre Bellek (LSTM) ile Toprak Sıcaklığının Tahmini

Orhan İNİK, Özkan İNİK, Taşkın ÖZTAŞ, Alaaddin YUKSEL