Review Of The Emotional Intelligence And Self-Leadership Levels Of Students At The Faculty Of Sports Sciences

Bu araştırma, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin duygusal zeka ve öz-liderlik düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Genel tarama modeli kullanılan, nicel bir araştırmadır. Araştırmada kullanılacak veri toplama araçları ise bireylerin duygusal zeka özelliğini ortaya koymak için Petrides ve Furnham (21, 22) tarafından geliştirilen ve Türkçe geçerlik güvenirlik çalışmaları Deniz ve ark. (7) tarafından yapılan Duygusal zekâ özelliği ölçeği- kısa formudur. Çalışmada kullanılacak bir diğer ölçek ise, (12) tarafından geliştirilen ve Türkçe geçerlik güvenirlik çalışmaları Tabak ve ark. (28) tarafından yapılan Öz Liderlik ölçeğidir. Analiz yöntemi olarak, iki ilişkisiz örneklemi karşılaştırmak için bağımsız gruplarda T-testi, ikiden fazla ilişkisiz örneklemi karşılaştırmak için One-Way Anova, testlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; cinsiyet değişkeninde duygusal zeka ve öz-liderlik düzeylerine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir ( p<.05). Bölüm değişkenine göre öz-liderlik düzeyinde anlamlı farka rastlanırken (p<.05), duygusal zeka düzeyinde anlamlı fark çıkmamıştır (p>.05). “Sınıf” değişkenine bakıldığında ise her iki değişkende de fark çıkmamıştır (p<.05). Bu sonuçlara ek olarak duygusal zekânın öz-liderlik özelliği ile olan pozitif ilişkisi de ortaya konulmuştur (p>.05).

Review Of The Emotional Intelligence And Self-Leadership Levels Of Students At The Faculty Of Sports Sciences

This study aims to determine the emotional intelligence and self-leadership levels of the students of the sport science faculty. The general scan model is a quantitative study used. The data collection tools to be used in research are the scale-short form of emotional intelligence by Deniz et al. (7) developed by Petrides and Furnham (21, 22) to reveal the emotional intelligence of individuals. Another tool to be used in the study is the measure of Self-Leadership developed by (12) and conducted by Tabak et al. (28) in Turkish validity reliability studies. As an analysis method, T-test in independent groups was used to compare two unrelated samples and one-way Anova tests to compare more than two unrelated samples. The SPSS 22.0 package program has been utilized for analysis of the data obtained. As a result of the research; In the gender variable, a significant difference was found in terms of emotional intelligence and self-leadership levels (p<.05). While a significant difference was found in the level of self-leadership according to the department variable (p<.05), there was no significant difference in the level of emotional intelligence (p>.05). When the "class" variable was examined, there was no difference in both variables (p<.05). In addition to these results, the positive relationship between emotional intelligence and self-leadership was also revealed (p>.05).

___

  • 1. Altınışık Ü, Çelik A. Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Yönelimleri İle Duygusal Zeka Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2022; 7(1), 225-236.
  • 2. Aydın F. Akademik Başarının Yordayıcısı Olarak Akademik Güdülenme, Öz-yeterlik ve Sınav Kaygısı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010.