Türk Kütüphaneciler Derneği Web Sitesinin Analizi

Bilgi mimarisi kavramı, belirli ilkeler çerçevesinde web sitelerinin yapısal olarak incelenmesi anlamına gelmektedir. Elektronik ortamda paylaşılacak bilgilerin, anlaşılabilir ve ilgi çekici biçimde, kullanıcıların beklentilerine uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle kurumlar ya da kişilerin web sitesinden beklentileri tanımlanmalıdır. Web sitelerinin hedefleri belirlenerek bir “hedef kitle profili” oluşturulmalı, hedef kitlenin beklentileri doğrultusunda, sitenin içeriği ve bu içeriğin web sitesi aracılığıyla nasıl sunulacağı planlanmalıdır. Hedef kitlenin dışında potansiyel kullanıcılara yönelik uygulamalar da yapılmalıdır. Bu çalışmada, bilgi mimarisi ilkeleri gereğince Türk Kütüphaneciler Derneği TKD web sitesinin yapısal olarak incelenmesi ve bu kurallara uygun bir şekilde yeniden tasarımı hedeflenmiştir. Yapılan sosyo-teknik analiz ile TKD web sitesinin hedef kitle profili oluşturulmaya çalışılmıştır. TKD'nin hedef kitlesi doğrultusunda oluşturduğu içeriğin düzenlenmesi ve sunumu bilgi mimarisi açısından değerlendirilmiştir. TKD'nin oluşturduğu site içeriğinin kategoriler ve alt kategoriler şeklinde hiyerarşik olarak planlı bir biçimde düzenlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda sitenin kullanılabilirliğini artırmak ve erişilebilirliğini sağlamak için sitenin yapısal olarak yeniden tasarlanması amacıyla önerilerde bulunulmuştur

___

  • BilgiMimarisi.(t.y.).28 Ekim2009 tarihindehttp://www.kakis.gov.tr/bilgi-mimarisi adresinden erişildi.
  • Doğan,Mehmet.(2005). Teknoloji Kimin Umurunda. İstanbul: Alfa.
  • Krug, Steve. (2007). Kullanışlı Web SiteleriYaratma Web Kullanışlılığına Sağ Duyulu Yaklaşım. (2.bs.). (G. T.Çolak, Çev.). İstanbul:Açık AkademiYayınları.
  • Nolan, K. (t.y.). Web SitenizinBilgi MimarisiniPlanlama. 28Ekim2009 tarihinde http://office.microsoft.com/tr-tr/frontpage/HA011671221055.aspx adresinden erişildi.