Balıkesir Florasının Peyzaj Açısından Değerlendirilme Olanakları

Balıkesir ili bitki çeşitliliği bakımından önemli bir merkez konumundadır. Edremit körfezi ülkemizin önemli turizm merkezlerinin olduğu bölgede peyzaj – bitki kullanımı oldukça yaygındır. Bu çalışmada, Balıkesir coğrafyasında yayılış gösteren bitkilerin peyzaj alanında kullanım potansiyelleri incelenmiştir. Çalışmalar sonucunda yörede yayılış gösteren 67 familyaya ait 126 cins ve 229 doğal bitki taksonunun potansiyel peyzaj bitkisi özelliklerini taşıdığı tespit edilmiştir. En fazla takson içeren familyalar; Lamiaceae (29 takson), Asteraceae (15 takson), Rosaceae ve Iridaceae (11 takson), Asparagaceae (10 takson), 8 taksonla Ericaceae, Fabaceae ve Orchidaceae familyaları gelmektedir. En fazla taksona sahip cinsler ise; 6 taksonla Crocus, 4’er taksonla Euphorbia ve Salvia olup bu cinsleri 3’ er taksonla Cistus, Rosa, Veronica ve Teucrium takip etmektedir. Hayat formlarına göre peyzaj bitkilerinin % 66’sı (153 takson) otsu formu oluşturmaktadır. Bitkilerin genellikle süs-estetik, yer örtücü ve çit olarak kullanma potansiyeli taşııldıkları tespit edilmiştir.

___

  • [1]. Güner A, Aslan S, Ekim T, Vural M, Babaç MT (eds). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). İstanbul: Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. 2012.
  • [2]. Bağçıvan G, Daşkın R. Orhaneli İlçesinin Vasküler Bitki Çeşitliliği (Bursa, Türkiye). KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23 (2): 416-434, 2020.
  • [3]. Deniz B, Şirin U. Samson Dağı doğal bitki örtüsünün otsu karakterdeki bazı örneklerinden peyzaj mimarlığı uygulamalarında yararlanma olanaklarının irdelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2 (2) , 5-12. 2005.
  • [4]. Özhatay E.C. Türkiye’nin peyzajda kullanılabilecek bazı doğal bitkileri. Basılmamış yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı, İstanbul. 2009.
  • [5]. Acar C. Trabzon ve yöresinde yetişen doğal bazı yerörtücü bitki türlerinin peyzaj mimarlığında değerlendirilmeleri üzerine bir araştırma. Basılmamış doktora tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı, Trabzon. 1997.
  • [6]. Tuttu G, Aytaş İ, Dilaver Z. Useopportunities of somenaturalherbaceousplants of Cankiriprovince in landscapeapplications. International Journal of Scientific and Technological Research, Vol. 5, No.3, 136-147, 2019.
  • [7]. Ay S. Süs Bitkileri İhracatı Sorunları ve Çözüm Önerileri: Yalova Ölçeğinde Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(3), 423-443. 3. 2009.
  • [8]. Erduran F, Çelik A, Özel Cengiz A.E. Çanakkale ve Kazdağları florasında yetişen bazı odunsu bitkilerin peyzaj mimarlığında kullanım olanakları. IV. Süs Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı 20 – 22 Ekim 2010, Erdemli / Mersin, s. 463-470.
  • [9]. Baktır İ. Türkiye’de Süs Bitkilerinin Dünü, Bugünü ve Yarını. V. Süs Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı, Cilt-1, s.13-16, Yalova. 2013.
  • [10]. Sanön, B., Özen, F. Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampüsü ve çevresinin flora ve vejetasyonu. Ot Sistematik Botanik Dergisi.8/2: 47-67, 2001.
  • [11]. Dirmenci, T. Gölcük (Dursunbey-Balıkesir) florası üzerine bir çalışma. Ot Sistematik Botanik Dergisi. 13/1: 97-124, 2006.
  • [12]. Güner, Ö., Akçiçek, E. Flora of Ulus Mountain(Balikesir/Turkey). Biological Diversity and Conservation. 6/1: 101-113. 2013.
  • [13]. Tağıl Ş. Edremit Körfezı’nin Kuzey Sahil Bölgesinde Peyzaj Paterni ve Arazi Örtüsünün Zamansal ve Mekânsal Değişimi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(31):1-16, 201.
  • [14]. Davis, P H. Flora of Turkey Volume1- 9. Edinburg University Press, Edinburg, 1967.
  • [15]. Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. ve Babaç, M.T. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayınları, İstanbul. 2012.
  • [16]. Yücel E. Çiçekler ve yerörtücüler, Türmatsan Organize Matbaacılık San. Ltd. Şti. Eskişehir, 2012a, 352s.
  • [17]. Yücel E. Ağaçlar ve çalılar I. Türmatsan Organize Matbaacılık San. Ltd. Şti. Eskişehir, 2012b, 277s.
  • [18]. Akkemik Ü. (Editör). Türkiye’nin doğal-egzotik ağaç ve çalıları I, Gymnospermler-Angiospermler (A-G). Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 2014a, 736s.
  • [19]. Akkemik Ü. (Editör). Türkiye’nin doğal-egzotik ağaç ve çalıları II, Angiospermler (H-Z). Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 2014b, 680s.
  • [20]. Anonymous. The plant list. A working list of a plant species. [Online]. Available: May 2020, http://www.theplantlist.org.
  • [21]. Sukkop H (ed), Urban Ecology: Plants and Plant Communities in Urban Environments, SPB Publishing, The Hague, 2004, 45-74.
  • [22]. Erduran, F., Çelik, A., Özel Cengiz, A.E. Çanakkale ve Kazdağları florasında yetişen bazı odunsu bitkilerin peyzaj mimarlığında kullanım olanakları. IV. Süs Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı 20 – 22 Ekim 2010, Erdemli / Mersin, 2010, s. 463-470.
  • [23]. Erken K. Spartiumjunceum L., Chamaecytisushirsutus (L.) Link. ve Genistalydia Boiss var. lydiataksonlarının çoğaltım yöntemleri ve süs bitkisi özelliklerinin belirlenmesi. Basılmamış Doktora Tezi Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.
  • [24]. Gülbağ, F. Bazı Campanula L. türlerinin kültüre alınması ve süs bitkisi özelliklerinin belirlenmesi. Basılmamış doktora tezi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, İzmir, 2016, s.234.
Türk Doğa ve Fen Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-6366
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

5-Fluorourasil (5-FU) ve C60 Nanopartikülünün Meme Kanseri (MCF-7) Hücre Hattı Üzerine Sitotoksik ve Apoptotik Etkilerinin Araştırılması

Mehmet ÇİFTCİ, Can Ali AĞCA, Havva AYBEK

Bazı Upland Pamuk (Gossypium hirsutum L.) Çeşitlerinin Çimlenme Döneminde Farklı Tuz (NaCI) Seviyelerine Karşı Toleranslarının Belirlenmesi

Sadettin ÇELİK

AASHTO-93 Yönteminin Mekanistik Ampirik Tasarım Yöntemleri İle Uyumunun Belirlenmesi

Murat BOSTANCIOĞLU

Allium cepa Kök Ucu Hücrelerinde Bazı Azo Boyarmaddelerin Sitotoksik ve Genotoksik Etkileri

H. Erhan EROĞLU, Mehmet GÜMÜŞ, Nisa GÜMÜŞ, Emre YAĞCI

Rutinin Ratlarda Kolistin Kaynaklı Testis Hasarında Oksidatif DNA Hasarı, NF-κB Aracılı Enflamasyon ve Apoptoz Üzerindeki Koruyucu Etkileri

Selim ÇOMAKLI, Mustafa İLERİTÜRK, Esra MANAVOĞLU KİRMAN

Polen Özütü Aracılı Altın Nanoparçacıkların Sentezi ve Karakterizasyonu

İdris YAZGAN, Talip ÇETER, Abdurrahman GÜMÜŞ, Fatma BAKAR, Hamide Ayçin SÖNMEZ, Senanur EVECEN, Buse TURAN, Mehmet Ali DEMİR

Vinç Kancalarının Farklı Malzeme Özellikleri ve Yükleme Kapasitelerine Göre Yorulma Dayanımlarının İncelenmesi

Ömer Faruk NEMUTLU, Ali SARI

Alchemilla persica'nın farklı polaritedeki çözücülerde antioksidan, antimikrobial ve antiisitotoksik etkilerinin belirlenmesi

Bülent KAYA

Ursodeoksikolik Asit’in Farelerde Pentilentetrazol ile Oluşturulan Akut Epileptik Nöbetler Üzerine Etkisinin Araştırılması

Sebahattin KARABULUT, Ahmet Şevki TAŞKIRAN

Bortezomib ile Kalp Hasarı Oluşturulan Ratlarda Berberinin Oksidatif ve Nitrozatif Stres Üzerine Etkisi

Fatih Mehmet KANDEMİR, Cihan GÜR, Aydın GENÇ