Kronik MaksiHer Sinüzitiste Antrum Mikrobiyolojisi

Kronik sinüzitin mikrobiyai etyoiojisi hakkında pek çok araştırma vardır ve bunların arasında da derin fark/ar göze çarpmaktadır. Günlük hayatta sinüzit tanısı alan hastaların tedavisinin planlanmasında kültür ve antibiyogram testlerinin yapılması pratik değildir. Bu nedenle de antibiyotik seçimi ampirik olarak yapılmaktadır. Bu gerçekten hareketle, bu tür hastaların kültür ve antibiyogramları daha güvenilir metodlarla yapılmalı ve sık olarak ortaya konmalıdır. Bu çalışmada histopatolojik olarak doğrulanmış kronik maksiHer sinüziti! hastalardan yirmi beş sinüs kültürü elde edildi. Bu hastalara, nares bölgesi ve nazal kaviteieri povidon iyodür solüsyonuyla silindikten sonra intranazal inframeatai antrostomi uygulandı. MaksiHer sinüsten alınan kültür örnekleri aerobik ve anaerobik kültürler için farklı transport besi yerlerine ekildi. Ayrıca patolojik tam için sinüs mukozasından biyopsi yapıldı. Mikroorganizma türlerinin tespiti sonrasında antibiyogram çalışmalarına geçildi. Olguların onyedisinde aerobik bakteriler bulunurken(%68), on beşinde de anaeroplar izole edildi(%60). Yirmibeş hastanın yedisinde mikst enfeksiyon söz konusuydu. En sık rastlanılan bakteriler ise anaerobik streptokoklar, Stafilokokkus aureus, Hemofilus enfluenza, alfa-hemolitik streptokoklar ve bakteroid türleridir. Anibiyogramda en etkin grubun aminoglikozidler olması dikkat çekiciydi. Anahtar kelimeler: Kronik maksiHer sinüzitis, bakteriyoloji, antrum.

BACTERIOLOGY OF ANTRUM IN CHRONIC MAXILLARY SİNUSİTİS*

There have been many investigations about the microbial aetiology of chronic sinusitis with great variations. Because the culture and the antibiogram tests in the management of the patients with sinusitis are impracticai in daiiy iife, seiection of antibiotic drugs is done empirically. Keeping this fact in mind, the resuits of these tests shouid be disciosed more often on a reiiable method. In this study, twenty- five sinüs cultures were obtained from the patients with chronic maxiiiary sinusitis with pathoiogicai verification After treating the nares and inferior meatus with povidone iodine soiution, intranasai inframeatai antrostomy was performed. Separate transport mediums speciaiiy prepared for aerobic and anaerobic co/iections were used. Foiiowing differentiation of the microorganisms, antibiotic sensitivity tests were determined. Biopsy specimens of maxiHary sinüs mucosa, obtained peroperativeiy were studied under the iight microscope. Aerobic bacteria were recovered in seventeen cases(68%), vvhereas there were fifteen anaerobes isolated(60%). Mixed infections were seen in seven patients. The most common isoiates were anaerobic streptococci, Staphy/ococcus aureus, Haemophiius influenzae, atpha-haemoiytic streptococci and bacteroid species. It was noticed that the aminogiycoside antibiotics were the most effective drugs in tests. Key words: Chronic maxiHary sinusitis, bacterioiogy, antrum.
Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1744
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Benign Prostat Hiperplazili Bir Hastada Dev Mesane DivertUüne Bağlı Gelişen Akut Renal Yetmezlik

Hakan GEMALMAZ M. Esat ARSLAN Mehmet GÖKÇE

Dev hidronefroz: nadir bir intraabdominal kitle nedeni

Rahmi ONUR, İrfan ORHAN, Hüseyin HAYIT, Fatih YALÇINKAYA, Can BAYDİNÇ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ DİYABET POLİKLİNİĞİNDE 1996 - 1998 YILLARI ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN HASTA TARAMA SONUÇLARI+

Dr. Alper SEVİNÇ Dr. Haluk ŞAVLI Dr. S HARPUTLUOĞLU

Tıbbi Ultrasonografı Sistemlerinin Görüntü Kalitesindeki Son gelişmeler, Ultrasonun Bio-Etkileri Ve Fiziksel Temeli

Ali ŞAHİN

AKTİF BEHÇET HASTALIĞI OLAN HASTALARDA LİPOPROTEİN (A) VE LİPİD PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Dr.Gürsoy DOĞAN Dr.Hamdi ÖZCAN Dr.Erso KARINCAOĞLU

FIRAT HAVZASINDA SEREBROVASKÜLER HASTALIKLARLA LİPOPROTEİN (A) ARASINDAKİ İLİŞKİ

Dr. Hızır ULVİ Dr. Ahmet VAR Dr. Tahir MÜNGEN

DERİNİN AĞRILI TÜMÖRLERİ

Dr. Gürsoy DOĞAN Dr. Hamdi ÖZCAN

Submandibuiar Giand VVarthin Tümörü (Papiller Kistadenoma Lenfomatozum)

Esin ATİK Rezzan erguvan N. Engin Aydin

Primer Apendiks Absesine Bağlı Biiaterai Hidroüreteronefroz

Uğur YILMAZ, Oğuz EKMEKÇİOĞLU İbrahim GÜLMEZ

PORTOKAVAL ANASTOMOZU TAKİBEN KÖPEK ÜRETER-MESANE EPİTELİNDE ERKEN DÖNEMDE ORTAYA ÇIKAN PRENEOPLASTİK DEĞİŞİKLİKLERİ, HEPATİK PERİARTERİYEL NÖREKTOMİ ÖNLÜYOR MU?

Dr. Vedat KIRIMLIOĞLU Dr. Sezai YILMAZ D AKOĞLU