TMS 41 ÇERÇEVESİNDE TARIMSAL FAALİYETLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ: SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ UYGULAMASI

Bu çalışmanın amacı su ürünleri sektöründe gerçekleştirilen tarımsal faaliyetlerin Türkiye Muhasebe Standartları 41: Tarımsal Faaliyetler Standardı çerçevesinde incelenmesi ve standart doğrultusunda muhasebe kayıtlarının yapılmasıdır. TMS 41’in kapsamlarından birisi olan canlı varlıkların biyolojik dönüşüme sahip olmaları sebebiyle diğer işletme varlıklarına göre farklı özellikler göstermeleri, canlık varlıkların Tekdüzen Hesap Planı içerisinde gösterildiği bir hesap grubunun bulunmaması çalışmayı önemli kılmaktadır. Bu çalışmada TMS 41 standardı açıklanarak, standardın kapsamını oluşturan; canlı varlıklar, tarımsal ürünler ve tarımsal devlet teşviklerine yönelik THP’nda hesaplar önerilmekte ve TMS 41 çerçevesinde su ürünleri sektöründeki tarımsal faaliyetlerin muhasebeleştirilmesi ile ilgili örneklere yer verilmektedir.

___

  • Akdoğan, Nalan ve Sevilengül, Orhan (2007a), Türkiye Muhasebe Standartları ile Uyumlu Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, 12. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Akdoğan, Nalan ve Sevilengül, Orhan (2007b), “Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyum İçin Tekdüzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler”, İSMMMO Mali Çözüm Dergisi, Sayı:84, Kasım-Aralık 2007, ss. 29-70, İstanbul.
  • Atanasiu, Pop and Deaconu, Sorin-Constantin (2008), “Assets. Biological Assets. The Seasonal Model in Agriculture”, Theoretical and Applied Economics, Vol.7 (524), pp 3-18, http://store.ectap.ro/articole/316.pdf, (Erişim Tarihi: 25.04.2011).
  • Demirkol, Ömer Faruk (2008), “Canlı Varlıkların Gerçeğe Uygun Değerini Belirleme Hiyerarşisi”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, Eyül-2008, ss. 113-124.
  • Koç Yalkın, Yüksel (2010), Genel Muhasebe, Nobel Yayınları, 17. Baskı, Ankara.
  • Özulucan, Abitter ve Deran, Ali (2008), “41 No.lu Türkiye Muhasebe Standardı, Vergi Usul Kanunu ve Tekdüzen Hesap Planı Açısından Küçük ve Büyükbaş Canlı Varlıkların Muhasebeleştirilmesi ve Değerleme İşleminde Karşılaşılan Güçlükler ve Çözüm Önerileri”, Erciyes Üniversitesi SBE Dergisi, Sayı:25, Yıl:2008/2, ss. 1-22.
  • Sevilengül, Orhan (2003), Genel Muhasebe, Gazi Kitabevi, 11. Baskı, Ankara.
  • Tokay, S. Hüseyin; Deran, Ali (2004), “Tarımsal Faaliyet Standardında Canlı Varlıklar İçin Önerilen Muhasebe Yaklaşımı-I”, Yaklaşım Dergisi, Temmuz-2004, ss.17-21.
  • Tokay, S. Hüseyin ve Deran, Ali (2006), “Tarımsal Faaliyetlerin Muhasebeleştirilmesinde Türk Vergi Mevzuatı İle Sermaye Piyasası Kurulu Tarafından Getirilen Düzenlemelerin Karşılaştırılması-I”, Yaklaşım Dergisi, Sayı:157, ss. 16-19.
Trends in Business and Economics-Cover
  • Başlangıç: 1977
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

EFQM MÜKEMMELLİK MODELİNİN TÜRKİYE’DEKİ BAZI ÜST KURULLARDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Salih Börteçine AVCI, Salih AVCI, Önder BARLI, İbrahim AVCI

ASKERİ HARCAMALAR, AMBARGO VE EKONOMİK BÜYÜME: İRAN ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Ziya YURTTANÇIKMAZ, Ziya Çağlar YURTTANÇIKMAZ, Amin AALI, Ömer EMSEN

YEREL YÖNETİMLERDE SOSYAL BÜTÇE; ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL BÜTÇESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Nurullah KAYA

TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİMİN DIŞ ÇEVRE ANALİZİ VE PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ’NİN REKABET EDEBİLİRLİĞİ

Duygu KOÇOĞLU, Celalettin SERİNKAN

BANKALARIN KREDİ KARTI PUAN UYGULAMALARI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Ömer TEKŞEN, İsmail BEKCİ

ÖĞRENCİLERİN KENDİLERİNİ GİRİŞİMCİ BİR KİŞİLİĞE SAHİP GÖRMELERİNİ VE İŞ KURMA NİYETLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Esin BARUTÇU, Esin BARUTÇU, Ayşe İRMİŞ

AĞIZDAN AĞZA PAZARLAMANIN YENİDEN YÜKSELİŞİ

Eda ATILGAN İNAN

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÇERÇEVESİNDE TEKNOPARKLAR,YÖNETİMSEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ayşegül ERMEÇ SERTOĞLU, Ayşegül ERMEÇ SERTOĞLU, Sanem ALKİBAY, Emine ORHANER, Sezer KORKMAZ

AR-GE PROJELERİNİN SEÇİMİNDE GRUP KARARINA DAYALI BULANIK KARAR VERME YAKLAŞIMI

Tuba YAKICI AYAN, Tuba YAKICI AYAN, Selçuk PERÇİN

Konaklama İşletmelerinde Entelektüel Sermaye Bileşenlerinin İncelenmesi: Kuşadası Örneği

Neslihan DEMİR, A. Ender ALTUNOĞLU, Ali ALTUNOĞLU, Neslihan DEMİR