KALİTE MALİYETLERİ ÖLÇÜMLERİNDE BELİRLENEN FIRSAT MALİYETLERİ

Kalite, rekabetin en önemli unsurudur. İşletmelerin sürekliliği kavramı, toplam kalite yönetiminin strateji olarak kabul edilmesini zorunlu kılar. Kalite; üst yönetim tarafından üretim girdilerinin tedarikinden alıcıların hoşnutluğunu sağlamaya kadar uzanan süreçte, sürekli gelişimi ve ilk defada doğruyu yapmayı amaç edinerek, kusursuzluk arayışına sistemli bir yaklaşımdır. Kıt kaynakların israfını önleme ve değer katmayan faaliyetlerden arınma neticesinde düşük maliyet ve yüksek tatmin sağlamak için kalite maliyetlerinin hesaplanması gereklidir. Kalite maliyetlerini doğru hesaplamak, önemli bir yönetim aracıdır. Yöneticiler, belirli zaman diliminde çeşitli kısıtlamalar altında isabetli kararlar alabilmeleri için yönetim muhasebecilerine çok sık başvururlar. Yönetim muhasebecileri, kalite maliyetlerini tanımlarlar ve periyodik olarak hesaplayarak rapor sunarlar. Maliyet farklılıklarından doğan alternatifler arasında seçim yapmada, gerçek maliyet kalemi olmayan fırsat maliyetlerini raporlamak hayati önem taşımaktadır.

___

  • Bağrıaçık, Atilla, Münevver Şimşek. Belgelerle Uygulamalı Hizmette Kalite, Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul 1997.
  • Doğan, Zeki. “Maliyet Yönetiminde Yeni Bir Yaklaşım (Ürün Yaşam Seyri Maliyetleme Yöntemi)”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, (Mödav), Cilt:2, Sayı:1, Mart 2000. Efil, İsmail. Toplam Kalite Yönetimi Ve Toplam Kaliteye Ulaşmada Önemli Bir Araç Iso 9000, Vipaş A.Ş., 3. Baskı, Bursa, 1998.
  • Ergün, Ülkü. “Muhasebe Mesleğinde Toplam Kalite Yönetiminin Gerekliliği”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, (MÖDAV), Cilt:1, Sayı:2, Haziran 1999.
  • Garrıson, Ray H., Eric W. Noreen. Managerial Accounting, University Of The Washington, Ninth Edition, Irwin Mcgraw-Hill, 2000.
  • Güneş, Mustafa, Alı Riza Firuze, Esin Firuzan. Tam Zamanında Üretim (Jit) Ortamında Stok Kontrolü Ve Toplam Kalite Yönetimi, Barış Yayınları, İzmir, 1999.
  • Gürsoy, Cudi Tuncer. Yönetim Ve Maliyet Muhasebesi, Beta Basım-Yayım Dağıtım Aş, 2. Bası, Eylül 1999, İstanbul.
  • Horngren, Charles, T, George Foster, M.Srikant Dater. Cost Accounting, Prentice Hail International, Ine. Ninth Edition, 1997.
  • Karakaya, Mevlüt. “Yeni Üretim Ortamlarında Ürün Maliyetleme Unsurlarının Bileşimi Ve Teknoloji Muhasebesi”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, (MÖDAV), Cilt:1, Sayı:2, Haziran 1999.
  • Karcıoğlu, Reşat. Stratejik Maliyet Yönetimi, Aktif Yayınevi, İstanbul, 2000
  • Raıborn, Cecily, Kinney Barfield. Managerial Accounting, Third Edition, South- Western College Publishing Copyright, 1999.
  • Sezer, Erdem. Küçük Ve Orta Boy İşletmelerde Belgelerle Uygulamalı Iso 9000, Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul, 1999.
  • Yükçü, Süleyman. Kalite Maliyetlerinin Muhasebeleştirmesi, Anadolu Matbaacılık, İzmir, 1999.
  • Yükçü, Süleyman. Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi, Cem Ofset 4. Baskı, İzmir, 1999.
  • Yıldıztekin, İhsan. “Maliyet Verilerinin Alternatif Seçim Kararlarında Kullanılması”, Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum, 1996.
Trends in Business and Economics-Cover
  • Başlangıç: 1977
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE SİGARA TÜKETİMİ VE TÜKETİMİ ETKİLEYEN DEGİSKENLER ÜZERİNE BİR MODEL ÇALISMASI

Nedim DİKMEN

KAMU BORÇLARININ MAKROEKONOMİK ETKİLERİ: AMPİRİK BİR ANALİZ

Ahmet ÇETİN

A TİPİ VE B TİPİ KİŞİLİK YAPILARI VE BU KİŞİLİK YAPILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA

Ufuk DURNA

İŞLETMELERİN DAĞITIM STRATEJİLERİNİN OLUŞTURULMASI MODELİ: Dağıtım Koşullarının Ağır Olduğu Türkiye'deki Doğu ve Kuzey İlleri Üzerine Örnek Bir Uygulama

Ahmet ERGÜLEN

BİLGİ EKONOMİSİ KAPSAMINDA TEKNOLOJİ TRANSFERİNİN BİLGİ TRANSFERİNE DÖNÜŞÜMÜNE DAİR BİR LİTERATÜR TARAMASI

Ali Ekber AKGÜN, Halit KESKİN, Ayşe GÜNSEL

AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE İÇİN NE KADAR KARLI?: BİR GENEL DENGE ANALİZİ

Selahattin BEKMEZ, Aydın BAŞARIR

FİNANSAL KRİZLERİN BANKA BİRLEŞMELERİNE ETKİLERİ: Kasım 2000 ve Şubat 2001 Krizleri Çerçevesinde Kronolojik Bir Yaklaşım

Mehmet CİHANGİR

LOGİT MODELLER YARDIMIYLA SOSYO-EKONOMİK VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN MEVCUT ALTERNATİF ISINMA SİSTEMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ (Kütahya Üzerine bir Uygulama)

Cüneyt KOYUNCU, İbrahim BAKIRTAŞ

KİŞİSEL ÖZELLİKLERİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİLERİ VE KAMU ÜNİVERSİTELERİNDE BİR UYGULAMA

Güner ÇÖL, Hasan GÜL

MRP II SİSTEMİNİN TEL ÇEKME PROSESİNDE UYGULANABİLMESİ İÇİN ÜRÜN YAPISI VE ROTA KARTI BİLGİLRİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİ

M. Sıtkı İLKAY, Nazım ALTINAY