İŞVEREN VE İŞLETME PROFİLİ AÇISINDAN PERAKENDECİ İŞLETMELERDE CİNSİYET AYRIMCILIĞI

Bu çalışmanın amacı işveren ve işletme profilleri veri alınarak, perakende işletmelerde cinsiyet ayrımcılığına etki eden faktörleri belirlemektir. Çalışma için anket yöntemiyle, küçük işletmelerde tezgahtar seçimine ilişkin değer yargıları ve işletme ile işveren profillerine ait bilgiler toplanmıştır. Bu bilgiler çerçevesinde değişkenler belirlenmiştir. Çalışmada En Küçük Kareler Yöntemiyle (EKKY) elde edilen tek ve çok değişkenli regresyon analizi sonuçlarına göre işverenin yaşı, işletmenin faaliyet süresi, işletmenin mülkiyeti, ortak sayısı, çakıştırılan bay sayısı, müşteri profili, işletmenin faaliyet gösterdiği yerleşim yerinin büyüklüğü gibi temel faktörler cinsiyet ayrımcılığını istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkilerken; işverenin cinsiyeti, eğitim düzeyi, müşterilerin gelir düzeyi, çalıştırılan bayan sayısı gibi temel faktörler cinsiyet ayrımcılığını istatistiksel olarak anlamlı ve negatif etkilemektedir. Cinsiyet ayrımcılığında hangi faktörlerin hangi cinsiyet yönünde ayrımcılık yarattığını belirlemek amacıyla da EKKY’yle tek değişkenli regresyon analizleri yapılmıştır.

___

  • Babin, B. J.; Boles, J. S. (1998), “Employee Behavior in a Service Environment: A Model and Test of Potential Differences Betweeen Men and Women”, Journal of Marketing, 62 (2): 77-91.
  • Blau, F. D.; Kahn, L. M. (1996), “Wage Structure and Gender Differentials: An International Comparison”, Economica, 63 (250):29-62.
  • Blum, T. C.; Field, D. L.; Goodman, J. S. (1994), “Organization –level Determinants of Women in Management”, Academy of Management Journal, 37:241-268.
  • Danzinger, L.; Katz, E. (1996), “A Theory of Sex Discrimination”, Journal of Economic Behavior and Organization, 31 (1): 57-66.
  • Darity, W. A.; Mason, P. L. (1998), “Evidence on Discrimination in Employment: Codes of Color, Codes of Gender”, Journal of Economic Perspectives, 12 (2): 63-90.
  • Kirchmeyer, C. (2002), “Gender Differences in Managerial Carreers: Yesterday, Today, and Tomorrow”, Journal of Business Ethics, 37 (April): 5-24.
  • Kirchmeyer, C. (1998), “Determinants of Managerial Career Success: Evidence and Explanation of Male/female Differences”, Journal of Management, 24:637-692.
  • Menguc, B. (1998), “The Earning Gap between Male and Female Sales Management”, Industrial Marketing Management, 27 (5): 385-401.
  • Tomei, M. (2003), “Discrimination and Equality at Work: A review of the Concepts”, International Labour Review, 4:401-418.
Trends in Business and Economics-Cover
  • Başlangıç: 1977
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SÜPERMARKETLERDE ÇALIŞANLARIN VE TÜKETİCİLERİN HİZMET KALİTESİ BEKLENTİLERİNİN VE ALGILAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Mahir NAKİP, İnci VARİNLİ, Kenan GÜLLÜ

ÜRETİM VEYA SATIN ALMA KARARLARINDA KISITLAR TEORİSİ VE MS EXCEL OFFICE PROGRAMININ BİRLİKTE KULLANILMASI

Sait Y. KAYGUSUZ

SEKTÖREL BAZDA BİR ETKİNLİK ÖLÇÜMÜ: VZA İLE BİR ANALİZ

Fehim BAKIRCI

TEKNOLOJİ ARAÇLARININ BANKACILIK SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DEKİ BU DOĞRULTUDAKİ BANKACILIK UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Feride Bahar IŞIN

DEPREM SİGORTASI PİRİMİ HESAPLAMASINDA KULLANILMAK ÜZERE GELİŞTİRİLMİŞ DEPREM HASAR GÖREBİLİRLİK RİSKİ BULAN BİR BULANIK UZMAN SİSTEM TASARIMI

Yavuz KILAĞIZ, Ahmet BARAN, İsmet ULUSU

DEĞER TEMELLİ PAZARLAMA (Finansal Boyut ve Müşteri Boyutu)

Banu KÜLTER, Kartal DEMİRGÜNEŞ

TURİZME VE İHRACATA DAYALI BÜYÜME: 1980-2005 TÜRKİYE DENEYİMİ

M. Kemal DEĞER

ÖRGÜT İKLİMİ, DUYGUSAL BAĞLILIK VE YARATICILIK ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR ARAŞTIRMA

Hülya G. ÇEKMECELİOĞLU

OYUNLARIN DEĞİŞİK ALANLARDA KULLANIM GEÇERLİLİĞİ VE SİMÜLASYON YAKLAŞIMI

Halim KAZAN, Ahmet ERGÜLER

GÜRBULAK SINIR KAPISINDAN GEÇİŞ YAPAN KİŞİLERİN BU KAPIDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN SINIR TİCARETİNİN BOYUTLARI İLE İLGİLİ BİLGİ, DÜŞÜNCE VE TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Uğur GÜLLÜLÜ, Burcu CANDAN, Şükrü YAPRAKLI, Kerem KARABULUT