YÜN LİFİNİN YENİ KULLANIM OLANAKLARI

Çok eski devirlerden beri yün lifi değerli bir konfeksiyon lifi olarak daima popülaritesini korumuştur. Günümüzde, yün sadecekonfeksiyonda, döşemecilikte ve halıcılıkta kullanılmayıp artık teknik uygulamalarda da kullanımı giderek artmaktadır. Bunun nedeniyün lifinin benzersiz özellikleridir. Yün lifinin güç tutuşurluk, antimikrobiyallik, kir iticilik, koku absorbsiyonu, dayanıklılık, esneklikve antistatiklik gibi bazı özellikleri teknik uygulamalar açısından cazibesini her geçen gün arttırmaktadır. Yün lifi bu özelliklerinedeniyle teknik uygulamalarda istenilen pek çok özelliği karşılayabilen ender liflerdendir. Bu nedenle teknik uygulamalardakikullanım miktarının giderek artacağı düşünülmektedir. Bu makalede, yün lifinin teknik tekstiller açısından önemli olan pek çokkarakteristik özellikleri özetlenmiş ve yeni uygulamaları araştırılmıştır

NOVEL USAGE OF WOOL

Throughout history, wool fiber has protected its popularity as a valuable apparel fiber. Today wool is not used only in apparel,upholstery and carpets. Its usage in technical applications has been increased. Reason of this is the unique properties of wool. Woolfibers’ some properties such as flame retardancy, antimicrobial properties, stain repellency, odour absorption, durability, elasticity andanti-static property has been increased its charm for technical applications day by day. Wool is one of the scarce fibers because of itsunique properties. This is why it is thought that the use in technical aspects will gradually grow. In this article, the characteristicproperties of wool fiber especially essential for technical uses were summarized and the novel applications were investigated

___

  • 1. Horrocks A.R. & Anand S.C., Teknik Tekstiller El Kitabı, Türk Tekstil Vakfı, syf. 28.
  • 2. Johnson N.A.G., Wood E.J., Ingham P.E., McNeil S.J., McFarlane I.D.; Wool as a Technical Fiber, Journal of Textile Institute, 2003/94 part 3, syf. 26-40.
  • 3. Tarakçıoğlu I.; Tekstil Terbiyesi ve Makinaları Cilt II Protein Liflerinin Terbiyesi, Uludağ Üniversitesi Basımevi, 1983, syf. 30.
  • 4. Simpson W S., Crawshaw G H., Wool: Science and Technology, The Textile Institute, 2002, syf. 62.
  • 5. http://www.csiro.au/files/files/pg6y.pdf/2007
  • 6. Duran K., Bahtiyari M.İ., Geotekstiller, Nonwoven Technology-Technical Textiles Magazine, 2003/3, Syf. 36-38.
  • 7. Duran K., Atav R., Bahtiyari M.İ., Yalıtım Teknik Tekstilleri, Nonwoven Technical Textiles, 2005, Ekim, Syf. 45-47.
  • 8. Duran K., Bahtiyari M.İ., Atav R., Koruyucu Dokusuz Teknik Tekstiller, Tekstil ve Konfeksiyon, 2007/3, Syf. 174-177.