KUMAŞLARDA YIRTILMA MUKAVEMETİ TEST YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Tekstil materyallerinin kullanım performansı genel olarak maruz kaldıkları kuvvetlere karşı gösterdikleri davranışlara göre değişmektedir. Bu davranış özelliklerini belirlemek ve analiz edebilmek için en çok mukavemet testleri uygulanmaktadır. Bu çalışmada, %100 Pamuk ve %50-50 Pamuk-PES karışımlı bezayağı, dimi, saten ve rips yapısında kumaşlar kullanılarak dört farklı ölçüm metodlarıyla kumaş yırtılma mukavemetleri belirlenmiştir. Kullanılan kumaş cinsine, materyaline ve ölçüm metoduna göre elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir

A STUDY ON COMPARISON OF TEARING STRENGTH TEST METHODS OF FABRICS

The usage performances of the textile materials mostly depend on the reaction of the materials towards to the forces applied. In order to determine and analyses these reactions, strength properties of the materials can be measured. In this study, tear strength which one of the most important strength property of the fabrics were determined by using plain, twill, satin and ribs fabrics, produced with 100% cotton and 50%-50% cotton-PES yarns. The results of tear strength testing were compared according to the fabric structure, material and measurement method statistically

___

  • 1) Savilla B. P., 2000, Physical Testing of Textiles, The Textile Institute.
  • 2) Özdil N., 2003, Kumaşlarda Fiziksel Kalite Kontrol Yöntemleri, E. Ü. Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi Yayını.
  • 3) Okur A., 2002, tekstil Materyallerinde Mukavemet Testleri, D.E.Ü Müh. Fak. yayınları 4) Witkowska, B. ve Frydrych, I., A Comparative Analysis of Tear Strength Methods, Fibres and Textiles in Eastern Europe (April/June 2004)
  • 5) TS EN ISO 13937-2, Tekstil kumaşların yırtılma dayanımı bölüm 2: Pantolon şeklindeki deney parçalarının yırtılma dayanımı tayini (tek yırtma metodu) (2000)
  • 6) TS EN ISO 13937-4, Tekstil kumaşların yırtılma dayanımı bölüm 4: Dil şeklindeki deney parçalarının yırtılma dayanımı tayini (Çift yırtma metodu) (2000)
  • 7) TS EN ISO 13937-3, Tekstil kumaşların yırtılma dayanımı bölüm 3: Kanat şeklindeki deney parçalarının yırtılma dayanımı tayini (tek yırtma metodu) (2000)
  • 8) TS EN ISO 13937-1, Tekstil kumaşların yırtılma dayanımı bölüm 1: Balistik sarkaç metodu ile yırtılma dayanımı tayini (2000)
  • 9) TS-1998, Dokunmuş kumaşların sabit uzama hızlı çekme cihazı ile (tek yırtma metodu) yırtılma dayanımı tayini (1975)