BAZI TERBİYE İŞLEMLERİNİN KOMPAKT VE RİNG İPLİKLERİN MUKAVEMET VE UZAMA ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Kompakt iplikler ring ipliklerine göre bazı üstün özeliklere sahiptirler. Bu üstün özelliklerinden biri de iplikler için çok önemli olan yüksek mukavemet ve uzama değerleridir. Dikiş iplikleri gibi bazı ipliklere terbiye işlemleri uygulanır. Terbiye işlemleri iplik mukavemet özelliklerini olumlu veya olumsuz etkiler. Bu çalışmanın amacı, bazı terbiye işlemlerinin kompakt ve ring ipliklerinin mukavemet özelliklerine etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaç için aynı pamuk harmanından Ne 30/1 kompakt ve penye ring iplikleri üretilmiştir. Üretilen ipliklerin mukavemet ve uzaması ölçülmüştür. Daha sonra ipliklere sırasıyla, gazeleme, hidrofilleştirme ve merserizasyon işlemleri uygulanmış ve her bir işlem sonrası belirtilen iplik özellikleri tekrar ölçülmüştür. Sonuçlara göre; kompakt ipliklerin ring ipliklerine göre daha yüksek mukavemet ve uzama değerleri uygulanan terbiye işlemlerinden sonra da devam etmiştir

RESEARCHING THE EFFECTS OF SOME FINISHING PROCESS ON STRENGTH AND ELONGATION CHARACTERISTICS OF COMPACT AND RING SPUN YARNS

Compact spun yarns have some superior characteristics comparison with ring spun yarns. One of the superior characteristics is high level strength and elongation which are most important characteristics of yarns. Finishing processes are applied to some yarns like sewing yarns. The yarn strength characteristics are affected by finishing processes positively or negatively. The aim of the present study is to investigate the effect of some finishing process on strength characteristics of compact and ring-spun yarns. For this aim Ne 30/1 compact and ring spun yarns were produced with same cotton blend. The strength and elongation of yarns were measured. After that singeing, scouring and mercerization were applied to yarns respectively. The strength and elongation of yarns were measured after each finishing process. According to results, the higher strength and elongation of compact yarns compared to ring spun yarns were continued after finishing process

___

  • 1. Çelik, P., 2001, “Kompakt İplik Eğirme Teknolojisi ve Mevcut Deneyimler Işığında Genel Değerlendirilmesi” Tekstil ve Konfeksiyon, Yıl: 11( 2) s:68-75.
  • 2. Çelik, A. ve Bozkurt, Y., 2005, “Kompakt İplikler”, Tekstil ve Mühendis, Yıl: 12(57) s:26-38.
  • 3. Artz, P., Auschejks, L., Betz, D., 1997, “Almanya’dan Yeni Bir Eğirme Sistemi Kompakt - Eğirme” Tekstil Maraton, Temmuz- Ağustos, s: 28-40.
  • 4. Cheng, K.P.S., Yu, C., 2003, “A Study of Compact Spun Yarns”, Textile Research Journal, Vol. 73 Issues 4, pp. 345-349.
  • 5. Jackowski, T., Cyniak, D., Czekalski, J., 2004, “Compact Cotton Yarn”, FIBRES TEXTILES in Eastern Europe, December, pp. 22-26.
  • 6. Babaarslan, O., 2000, “Kompakt Ring Üretim Sistemleri ve İplik Özellikleri”, Tekstil ve Hazır Giyim Araştırma Dergisi, Ocak- Mart, s:19-25.
  • 7. Nikolic, M., Stjepanovic, Z., Lesjak, F., 2003, Compact Spinning for Improved Quality of Ring - Spun Yarns” FIBRES TEXTILES in Eastern Europe, October - December, pp. 30-35.
  • 8. Basal, G., Oxenham, W., 2007, “Comparison of Properties and Structures of Compact and Conventional Spun Yarns”, Textile Research Journal, Vol. 76 Issues 7, pp. 567-575.
  • 9. Çelik, P., Kadoğlu, H., 2004, “A Research on the Compact Spinning for Long Staple Yarns”, FIBRES TEXTILES in Eastern Europe, December, pp. 27-31.
  • 10. Yeşilpınar, S., 2006, “Analysis of the Performance of Sewing Threads Manufactured from Conventional and Compact Ring-spun Yarns”, FIBRES TEXTILES in Eastern Europe, April - June, pp. 20-23.
  • 11. Topf, 1998, “Kompakt İpliklerin Yapısı Yeni Eğirme Sistemleri –Yeni İplikler”, Tekstil Maraton, Temmuz- Ağustos, s: 43-49.
  • 12. Çeken, F., Göktepe, F., 2005, “Comparison of the Properties of Knitted Fabrics Produced by Conventional and Compact Ring Spun Yarns”, FIBRES TEXTILES in Eastern Europe, January - March, pp. 47-50.
  • 13. Ömeroğlu, S., 2005, “Kompakt ve Ring İpliklerinden Elde Edilmiş Örme Kumaşların Patlama Mukavemeti ve Boncuklanma Performansı Üzerine Bir Araştırma” Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 11, Sayı 3, s:357-360.
  • 14. Özdil, N., Özdoğan, E., Demirel, A., Öktem, T., 2005, “A Comparative Study of the Characteristics of Compact Yarn – Based Knitted Fabrics”, FIBRES TEXTILES in Eastern Europe, April - June, pp. 39-43.
Tekstil ve Konfeksiyon-Cover
  • ISSN: 1300-3356
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma & Uygulama Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

2007 YILI TEKSTİL İŞLETMELERİNİN FİNANSAL KARLILIK AÇISINDAN ETKİNLİKLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ

Cevdet ALPTEKİN KAYALI

GELENEKSEL OLMAYAN KARIŞIMLARDAN YAPILAN KUMAŞLARDA SÜRTÜNME KATSAYISININ ANALİZİ

Mário LİMA, Rosa M. VASCONCELOS, Luís F. SİLVA, Joana CUNHA

PAMUKLU ÖRME KUMAŞLARDA HAVA GEÇİRGENLİĞİNİN İNCELENMESİ VE İSTATİSTİKSEL OLARAK TAHMİNLENMESİ

Serin MAVRUZ, R. Tuğrul OĞULATA

Analysis of the friction coefficient in fabrics made from non-conventional blends

Mario LİMA, Rosa M. VASCONCELOS, Joana CUNHA, Luis F. SİLVA

ÖRMECİLİK EĞİTİMLERİNİN YAPISINA VE TEKNOLOJİSİNE YÖNELİK YENİ YAKLAŞIMLAR

Vesna Marija POTOCIC MATKOVIC, Miroslav SRDJAK, Ivana SALOPEK

Improvement surface properties of polypropylene and polyester fabrics by glow discharge plasma system under atmospheric condition

Esen ÖZDOĞAN, Nejla YAMAN, İ. Cengiz KOÇUM, Tülin ÖKTEM, Necdet SEVENTEKİN, Hakan AYHAN

EĞİRME PARAMETRELERİNİN POLYESTER/VİSKON DREF-3 İPLİKLERİN DÜZGÜNSÜZLÜK, HATA VE TÜYLÜLÜK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Sevda ALTAŞ, Hüseyin KADOĞLU

BOYANMIŞ KUMAŞLARDA KİMYASAL APRE UYGULAMALARI SONUCUNDA OLUŞABİLECEK RENK DEĞİŞİMİNİN VE CIELab DEĞERLERİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI KULLANILARAK TAHMİN EDİLMESİ

Onur BALCI, R. Tuğrul OĞULATA

YÜN TERBİYESİNDE OZONLA İŞLEMİN BEYAZLIK DERECESİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Tülay GÜLÜMSER, Candan AKÇA, M. İbrahim BAHTİYARİ

METAL İPLİK İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN PERFORMANS ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Pınar DURU BAYKAL, Neslihan SIĞNAK