Turp Raphanus sativus, L. Bitkisinde Sulama Suyu Tuzluluğu ve Ca/Mg Oranı Uygulamaları : II. Bitki Biokütle ve Mineral Madde İçeriğine Etkisi

Bu çal ışmada, sulama suyu tuzlulu ğ u ile değiş ik Ca/Mg oranlar ı n ı n, sera koş ullar ı nda lizimetrede yetiştirilen turpun, baz ı kalite parametreleri üzerine olan etkileri ara şt ı rı lm ışt ı r. Çalışma, cam örtülü bir serada, 350 mm çapl ı PVC borulardan 650 mm boyunda kesilerek olu şturulan lizimetrelerde yap ı lm ışt ı r. Denemeler, 5 sulama suyu tuzlulu ğ u 0.4, 1.5, 2.5, 5 ve 7.5 dS/m ve 2 Ca/Mg oran ı 3:1 ve 1:3 konular ı ile tesadüf parsellerinde faktoriyel düzende ve 3 tekrarlamall olarak gerçekleştirilmi ştir. Yumru ve gövde biokütle de ğerleri ile yumruda toplam kül ve mineral madde analizleri değr rlendirilmi ştir. Yumru ve gövde biokütle de ğerleri, tuzluluk ile %1 düzeyinde, toplam kül ise tuzluluk, Ca/Mg oran ı ve kon ı etkileşimleri ile %1 düzeyinde önemli de ğ işmeler göstermiştir. Mineral madde içeriklerinde Na, Ca, Mg, CI, N, P, Zn ve I In önemli değ i ş meler gösterirken, K, Fe ve Cu içerikleri ise de'ğ i şmemiştir.

A Study on Different Irrigation Water Salinity and Ca/Mg Ratio on Radish Raphanus sativus, L. : Il. Effect on the Biomass Production and the Mineral Contents

In this greenhouse study, irrigation water salinity and different Ca/Mg ratio of water were investigated. The exper ments were held on lisimeters made by PVC pipe of 350 mm in diameter and 650 mm in length using 5 different s ı linity 0.4, 1.5, 2.5, 5 and 7.5 dS/m and 2 different Ca/Mg ratio of water 3:1 and 1:3 in fully randomised design wit factorial experiments. The biomass, total ash content, and the mineral nutrient contents of radish and green plant werE investigated. The biomass of radish and green plant reduced significantly by the salinity levels, but the total ash conte ıts of radish and green plant affected by not only the salinity but the Ca/Mg ratio and interaction effect of irrigation tater as well. The Na, Ca, Mg, CI, N, P, Zn and Mn contents were changed by the salinity and the ratio, but the K, Fe . ı nd Cu contents not.

___

  • Anonymous, 1954. Diagnosis and lmprovement of Saline and Alkali Soils. Ed. L.A.. Richards. USDA Agricultural Handbook No.60, US Dept. of Agriculture, 160s., Washington DC.
  • Jensen, M. E. W. R. Rangeley ve P. J. Dieleman, 1990. Irrigation Trends Wold Agriculture. In: lrrigation of Agricultural Crops. Am.Soc. of Agronomy, Madison, Wisconsin, pp.31- 67.
  • Johnson, C. M. P. R. Stout, T. C. Broyer and A. B. Carlton, 1957. Cornparative chlorine requirements of different plant species. Plant and Soil 8: 337-353.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Topra ğı n Kimyasal Analizleri: II.Bitki Analizleri. A.Ü.Ziraat fak. Yay.No.453, Uyg.K ı lavuzu No.155, 646s., Ankara.
  • Kacar, B. ve A. V. Katkat, 1998. Bitki Besleme. Uluda ğ Üniversitesi G ı çIendirme Vakf ı Yayı n No:127, Vipaş Yay ı nları 3, 59! s. Bursa.
  • Koç, O. 1998. Sular la suyu kalitesinin turp (Raphanus sativus L.) verimine etki si. (Yüksek Lisans Tezi) A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tulmsal Yap ı lar ve Sulama Anabilim Dal ı , Ankara.
  • Maas, E. V. ve G. J. Hoffman, 1977. Crop salt tolerance-Current assessment. J. Irrig. and Drain Div. ASCE, 103(IR2):115- 134.
  • Öztürk, A. 1994. —aban suyu derinli ği ve sulama suyu kalitesinin biber verimi le etkisi. A.O. Fen Bilimleri Enst., Tar ı msal Yap ı lar ve 3ulama Anabilim Dal ı , Doktora (Bas ı lmam ış ), Ankara.
  • Shannon, M. C. J. D. Creight and J.H. Draper, 1983. Screening tests for salt tolerance in lettuce. J. Amer.Soc. Hort. Sci. 88.
  • Smith, P. T. and B. G. Cobb, 1991. Accelerated germination of pepper seed by priming with salt solutions and water. Hortiscience 26 (4):417-419.
  • Yurtseven, E. 1997, Ülkemiz nehir su kaynaklar ı n ı n kalite değerlendirmesi. VI.Ulusal Kültürteknik Kongresi 5-8 Haziran 1997, Kirazl ı yayla-Bursa, VI.Kültürteknik Kongresi Bildirileri, s.453-459, Kültürteknik Derne ği, A.O. Bas ı mevi, Ankara.
  • Yurtseven, E. ve B. Sönmez, 1996. Sulama suyu tuzlulu ğ unun domates verimine ve toprak tuzlulu ğuna etkisi, DOĞA Tr.J. of Agriculture and Forestry, 20(1):27-33.
  • Yurtseven, E. ve D. O. Bozkurt, 1997. Sulama suyu kalitesinin toprak nem düzeyi ile ili şkili olarak marulda verim ve kaliteye etkisi. A.O.Ziraat Fak. Tar ı m Bilimleri Dergisi, 3(2).44-51.
  • Yurtseven, E, A. Oztürk; A. Kadaylfg ve B. Ayan, 1996. Sulama suyu tuzlulu ğ unun biberde (Capsicum annuum) farkl ı gelişme dönemlerinde baz ı verim parametrelerine etkisi. A.Ü.Ziraat Fak. Tar ı m Bilirnleri Dergisi, 2(2):5-9.
  • Yurtsever, N. 1984. Deneysel istatistik Metodlar Toprak ve Gübre Araşt. Enst. Md. Yay ı nlar ı , Genel Yay.No.121, Teknik Yay.No.56, Ankara.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Turp Raphanus sativus, L. Bitkisinde Sulama Suyu Tuzluluğu ve Ca/Mg Oranı Uygulamaları : II. Bitki Biokütle ve Mineral Madde İçeriğine Etkisi

Engin YURTSEVEN, Cihat KÜTÜK, Köksal DEMIR, Ahmet ÖZTÜRK, Mehmet PARLAK

Farklı Yetişme Dönemlerinde Uygulanan 2,4 D'nin Ekmeklik Buğdayın Triticum aestivum L. Tane Verimine Etkisi

Mustafa GÜLER

Seçilmiş Çemen Trigonella foenum-graecum L. Hatlarında Verim Ögeleri Arası Korelasyon ve Path Analizi

Bilal GÜRBÜZ, Neşet ARSLAN, Ahmet GÜMÜŞÇÜ

Kurtboğazı Baraj Gölünün Mavi-Yeşil Alg Cyanobacteria Biyomasının Tahminine Yönelik Modeller

Nilsun DEMIR, Serap PULATSU, Handan ÇAMDEVİREN

Tokat-Uğrak Havzasında Erozyona Sebep Olan Yağmurların incelenmesi

Kadri YÜREKLİ, Fazlı ÖZTÜRK

Su Kültüründe Yeti ştirilen Domates Lycopersicon esculentum Mill. Fidelerinin Çinko Dozlari ile Fosfor Beslenmesi/Fosfataz Enzirn Aktivitesi Aras ı ndaki Ilişki

Cengiz KAYA, David HIGGS, Agneta BURTON

Biçim Özelliklerine Göre Patatesin Hava Akımma Gösterdiği Direncin Belirlenmesi

Kamil SAÇILIK, Ramazan ÖZTÜRK

Grup içi Korelasyon Katsayısının Örnekleme Dağılımı

Ensar BASPINAR, Fikret GURBUZ

Bir İşletme Örneğinde Optimal Bitkisel Üretim Deseninin ve Uygun Ekipman Setinin Belirlenmesi

Bülent COŞKUN, Cengiz OZARSLAN

Normal, Beta, Gamma x2 ve Weibull Dağılımlarmın İkili Kombinasyonlarından Alınan Değişik Örnek Genişliğindeki Örneklerin Karşılaştırılmasında Testin Gücü

Ensar BASPINAR, Fikret GURBUZ