TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVERSİTELERDE SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTELERİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULLARI İLE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BÖLÜMLERİNİN WEB SAYFALARINDAKİ MİSYON VE VİZYON İFADELERİNİN TEMATİK OLARAK ANALİZİ

Bu araştırmada Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversiteleri bünyesinde yer alan Spor Bilimleri Fakülteleri, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları ile Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinin misyon ve vizyon ifadelerinin tematik açıdan incelenmesi ve analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden “Olgu Bilim/Fenomoloji” deseni kullanılmış olup veriler “Doküman İnceleme” tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde “İçerik Analizi” yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 85 devlet ve 15 vakıf üniversitesinin bünyesinde bulunan Spor Bilimleri Fakülteleri, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları ile Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerinin internet sayfalarında yer alan misyon ve vizyon ifadeleri oluşturmaktadır. Vakıf üniversitelerin 9’unda misyon ve vizyon ifadeleri yerine mütevelli heyetinin düşünce ve değerler ifadelerine yer verilmiş olup bu açıklamalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Araştırma sonucunda misyon ve vizyon ifadeleri üç ana kategori altında toplanmıştır. Misyon ifadelerinde sıklıkla görülen ana kategori “Nitelikli Birey Yetiştirme Fonksiyonu” fonksiyonu olup vizyon ifadelerinde ise en sık görülen ana kategori “Eğitim Öğretim Fonksiyonu” olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Misyon, Vizyon, İçerik Analizi

THEMATIC ANALYSIS OF MISSION AND VISION STATEMENTS ON THE WEB PAGES OF FACULTIES OF SPORT SCIENCES, SCHOOLS OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS AND DEPARTMENTS OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS IN UNIVERSITIES IN TURKEY

In this research, it is aimed to examine and analyze the mission and vision statements of Faculties of Sports Sciences, Schools of Physical Education and Sports and Departments of Physical Education and Sports within state and foundation universities in Turkey from a thematic point of view. In the research, the "phenomenology" design, one of the qualitative research methods, was used and the data were collected with the "Document Analysis" technique. The "Content Analysis" method was used in the analysis of the obtained data. The universe of the research consists of the mission and vision statements on the websites of Faculties of Sports Sciences, Schools of Physical Education and Sports and Departments of Physical Education and Sports of 85 state and 15 foundation universities. In 9 of the foundation universities, the ideas and values of the board of trustees were included instead of the mission and vision statements, and these statements were not included in the study. As a result of the research, mission and vision statements were gathered under three main categories. The main category that is frequently seen in the mission statements is the "Educating Qualified Individual Cultivation Function" and it has been determined that the most common main category in the vision statements is "Education Function".

___

  • Arabacı, İ. B., & Şener, G. (2014). Üniversitelerin misyon ifadelerinin tematik olarak incelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 22(2), 701-716.
  • Arabacı, İ. B., & Gündüzalp, S. (2014). Türkiye’deki üniversitelerin değerler algısı. Turkish Journal of Educational Studies, 1(3).
  • Arslan, M. M. (2009). Türk devlet üniversitelerinde değerlerin analizi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(3), 729-742.
  • Başpınar, N. Ö. (2020). Vakıf Üniversitelerinin web sayfalarındaki misyon ve vizyon ifadelerinde etik vurgular üzerine bir araştırma. İşletme araştırmaları dergisi, 12(1), 469-488.
  • Çicek, V., & Töremen, F. (2013). Girişimci ve yenilikçi üniversite olmanın sırrı: üniversitelerin misyon, vizyon ve değerleri girişimcilik özelliklerini ne kadar tetiklemektedir? Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(9), 16-27.
  • Emekçi, M., & Doğan, S. (2020). Türkiye’deki üniversitelerinin misyon ve vizyon ifadelerinin tematik olarak incelenmesi. Researcher, 8(1), 161-203
  • Emini, F. T., & Ayaz, Ç. E. (2020). Marmara bölgesi üniversitelerinin inovasyon farkındalığı: misyon ve vizyon bildirimleri üzerine karşılaştırmalı bir analiz. Journal of Life Economics, 7(2), 229-238.
  • Engin, R. (2021). Türkiye’de devlet üniversitelerinin misyon, vizyon ve temel değerleri: stratejik planlar üzerinden bir araştırma. Uluslararası Sosyal, Siyasal ve Mali Araştırmalar Dergisi (USSMAD), 1(1).1-28
  • Erdem, A. R. (2005). Üniversitenin var oluş nedeni (Üniversitenin Misyonu). Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(17), 75-86.
  • Erkan, V. (2007). Kamu kuruluşlarında stratejik planlamanın başarısını etkileyen faktörler. Yayımlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • Kunt, Ş. (2012). Türkiye’de üniversitelerin stratejik planlarındaki misyon, vizyon ve stratejik amaçların içerik analizi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Kuzu, Ö. H. (2020). Dünya çapında üniversiteler bağlamında misyon-vizyon üzerine karşılaştırmalı bir çalışma. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, (1), 8-23.
  • Ocak, M., & Karabulut, B. (2017). Türkiye-İngiltere üniversitelerinin vizyon ve misyon ifadelerinin içerik analizi ile karşılaştırılması. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 18(2), 113-130.
  • Olcay, A., Çikmaz, E., Bulut, E., & Sürme, M. (2017). Lisans düzeyinde turizm eğitimi veren kurumların misyon bildirgelerindeki ifadelerin analizi. Yönetim Bilimleri Dergisi, 15(29), 225-241
  • Özdem, G. (2011). Yükseköğretim kurumlarının stratejik planlarında yer alan vizyon ve misyon ifadelerinin analizi. Educational Sciences: Theory & Practice, 11(4), 1869-1894.
  • Özmen, H. İ., Özmen, F., & Sakarya, Ş. (2013). Beş yılda ne değişti?: Üniversitelerde stratejik planlama çalışmaları (misyon ve vizyon ekseninde karşılaştırmalı bir analiz). Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 8(2), 27-39.
  • Taş, M. A., Çiçek, H., Yastıoğlu, S. (2019). Misyon, vizyon ve amaçlar bağlamında geleceğe bakış: mehmet akif ersoy üniversitesi stratejik plan çalışmaları örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 544-562.
  • Türk Dil Kurumu Sözlükleri, https://sozluk.gov.tr (28 Mayıs 2022)
  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Üniversiteler İçin Stratejik Planlama Rehberi,http://www.sp.gov.tr/upload/xSpKutuphane/files/jXL5k+Universiteler_Icin_Stratejik_Planlama_Rehberi_V1_1_.pdf (22 Mayıs 2022)
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasası, https://www.mevzuat.gov.tr/#anayasa (22 Mayıs 2022)
  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, https://www.sbb.gov.tr/kalkinma-planlari/ (22 Mayıs 2022)
  • Şinoforoğlu, T. (2020). Türkiye’de beden eğitimi öğretmeni yetiştirme çabaları ve öncü kuruluşlar (1908-1930). SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 18(Spor Tarihi Özel Sayı), 73-105.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (8. Tıpkı Basım) Ankara: Seçkin Yayın
  • Yüksek Öğretim Kurumu 2547 Yükseköğretim Kanunu, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.2547.pdf (22 Mayıs 2022)
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-284X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

POSTMODERN TÜKETİM KÜLTÜRÜ BAĞLAMINDA GÖRSEL RETORİK TİPOLOJİSİ ÜZERİNDEN SPOR İÇERİKLİ METAFORLARA BAKIŞ

Bahar ÜNSAL YILMAZ, Mehmet ŞAHİN

KAFEİN SAKIZININ ANTRENMANLI SPORCULARDA DİNAMİK DENGE PERFORMANSINA ETKİSİ

Ulaş Can YILDIRIM, Neslihan AKÇAY

YETİŞKİN ERKEK FUTBOLCULARDA BİLİNÇLİ FARKINDALIK, BİLİŞSEL YENİDEN DEĞERLENDİRME VE BASTIRMA ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Yasin AKBAŞ, Emre Ozan TİNGAZ, Özlem ORHAN, Murathan BURUŞ

ALTYAPI FUTBOL OYUNCULARININ MEVKİLERİNE GÖRE PROBLEM ÇÖZME, DİKKAT VE MOTİVASYON DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Halil Emre ÇINARGÜR, Gökçe ERTURAN

HAVALI TABANCA VE HAVALI TÜFEK SPORCULARININ SOMATOTİP, VÜCUT YAĞ YÜZDESİ, ÜST EKSTREMİTE UZUNLUĞU VE EL KAVRAMA KUVVETLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Emine İlkcan KURT, Nurdan VARMIŞ, Çağdaş Özgür CENGİZEL, Elif CENGİZEL

ÇARKIN DİŞLİLERİ DOĞRU HAREKET EDERSE ÇARK DOĞRU İŞLER: ETİK ÜZERİNE BİR METAFOR

Gizem CEYLAN, Semiyha TUNCEL

KADIN FUTBOLCULARA UYGULANAN TABATA ANTRENMANLARININ ANTROPOMETRİK, FİZİKSEL VE TEKNİK PERFORMANS PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Oğuz GÜRKAN, Muhammed Raşit EYİBİL, Barış AKOT, Necdet Can YÜCEL

Foam Roller Uygulamasının Elit Voleybolcularda Performansa Akut Etkileri

Neslihan AKÇAY, Samet KAPLAN, Sezer TANRIÖVER, Doğukan Ersan PENÇEK, Melike Nur AKGÜL, Mustafa Şakir AKGÜL

İTFAİYECİ ADAYLARININ CORE KAS DAYANIKLILIĞI İLE DİNAMİK DENGE PERFORMANSLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Seyfullah ÇELİK, Gamze ERİKOĞLU ÖRER

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN OLİMPİYAT FARKINDALIKLARI: ÖLÇEK GELİŞTİRME, GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Gülten HERGÜNER, Malik BEYLEROĞLU, Seda YALÇIN, M. Sibel YAMAN, Ahmet DÖNMEZ