Türk Uyruklu ve Yabancı Uyruklu Kadınlarda Bazı Sosyo-Demografik Özeliklerin Fiziksel Aktivite Düzeylerine Etkisi

Bu çalışmanın amacı Türk uyruklu ve Yabancı uyruklu kadınlarda bazı soyo-demografik özelliklerin fiziksel aktivite düzeyleri üzerine etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini Yalova ilinde ikamet etmekte olan toplamda 118 gönüllü kadın oluşturmaktadır. Kadın katılımcıların %50’ si T.C. vatandaşı iken %50’si ise yabancı ülke vatandaşıdır. Yalova ilinde Gençlik sporun yaşam boyu spor faaliyetleri doğrultusunda step-aerobik aktivitesine haftada üç gün birer saat katılan katılımcılar araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma da Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (UFAA) (Craig ve ark. 2003) kullanılmıştır. Ölçeğin ilk bölümünde araştırmacılar tarafında oluşturulan. sosyo-demografik özelliklerini belirleyen sorulara yer verilmiştir. Verilerin analizinde ise istatistiksel paket programı olan SPSS 20 0 kullanılmıştır. Araştırmaya katılan katılımcılara ait betimleyici bilgiler ise yüzde ve frekans şeklinde ifade edilmiştir. Yapılan normallik analizi sonucunda çarpıklık ve basıklık değerlerinin -1,5 ve +1,5 aralığında yer almadığı tespit edilerek ve histogram grafiği de incelenerek, verilerin normal dağılımdan gelmediği tespit edilmiştir. Bu nedenle analize non-parametrik testler ile devam edilmiştir. Katılımcıların vatandaşlık durumu ile fiziksel aktiviteleri arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığını incelemek için Mann Whitney U testi kullanılırken; yaş, eğitim durumu, boy ve kilo değişkenlerine göre ise Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Kullanılan Mann Whitney U testi ikili karşılaştırma yapmada kullanılırken, Kruskal Wallis H testi ise gruplar arasında anlamlı farklılıkların olması durumunda farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için kullanılmıştır. Sonuç olarak kadınlarda Fiziksel Aktivite üzerinde vatandaşlık durumu, eğitim durumu, kilo anlamlı fark oluştururken boy ve yaş anlamlı fark oluşturmamıştır

___

  • Babakus, W.S., Thompson, J.L. (2012). “Physical ctivity among South Asian women: a systematic, mixed methods review”, International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 9(1): 150.
  • Bulgu, N., Koca, C. & Aşçı, F.H. (2007). Gündelik yaşamda serbest zaman: kadın ve fiziksel aktivite. Hacettepe Spor Bilimleri Dergisi, 18, 4, 167-181.
  • Cavill, N., Kahlmeier, S., Racioppi, F. (2006). Physical activity and health in Europe: evidence for action. WHO Europe, Copenhagen, Denmark.
  • Craig, C.L, Mashall, A.L, Sjöström, M., et al. (2003). International physical activity questionnaire: 12- country reliability and validity. Med Sci Sports Exerc. Dünya Sağlık Örgütü. (2008). Avrupa’da fiziksel aktivite ve sağlık: eyleme geçirecek kanıtlar. Cavill N, Kahlmeier S, Racioppi F editor: Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği.
  • Erkan, N. (2000). Yaşam Boyu Spor. Bağırgan Yayınevi Ankara.
  • Guallar-Castillon, P., Bayan-Bravo, A., Leon-Munoz, L.M., Balboa-Castillo, T., Lopez Garcia, E., Gutierrez-Fisac, J.L., et al. (2014). The association of major patterns of physical activity, sedentary behavior and sleep with health-related quality of life: a cohort study. Preventive medicine. Oct; 67: 248-254.
  • Kalyon, T.A. (1995). Spor Hekimliği. GATA Basımevi, Ankara.
  • Öztürk, M. (2005) Üniversitede eğitim-öğretim gören öğrencilerde Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketinin geçerliliği ve güvenirliği ve fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Özbay, G., Çatı, K. & Öncü, M.A. (2007). Hızlı Yiyecek İşletmelerinin Tercihinde Etkili OlanFaktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9.
  • Schembre, S.M., Durand, C.P., Blissmer, B.J. & Greene, G.W. (2015). Development and validation of the cognitive behavioral physical activity questionnaire. American Journal of Health Promotion, 30(1), 58-65.
  • Vural, O., Eler, S., Atalay Güzel, N. (2010). “The Relation of Physical Activity Level and Life Quality at Sedentary Profession”, Journal of Physical Education and Sports Sciences,8(2): 69-75.
  • Zorba, E. (2010). Yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite. 10. Uluslararası Spor Bilimleri. Ocak: 82.
Spor Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 2602-4756
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İbrahim ERDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

11-13 Yaş Tenisçilerde Uygulanan Kombine Antrenmanların Vücut Kompozisyonlarına Etkisi

İbrahim Kubilay TÜRKAY, Sinan GÖKBEL

Bisikletçilerin ve Koşucuların Taklit Spor Ürünleri Satın Alma Niyetlerinin Karşılaştırılması

Orçun OCAKOĞLU

Spor Dersi Alan Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Ebeveynlerinin Yaşam Kalitesi Düzeyi

Leyla KAYA, Güldal INAL GÜLTEKİN, Mustafa ŞAHİN, Özlem KIRANDI

Hipertansiyon İlacı Kullanan Sedanter Bireylerde 24 Haftalık Egzersiz Programının Vücut Kompozisyonu, Maksimal Oksijen Kapasitesi ve Seçili Fizyolojik Parametreler Üzerindeki Etkileri

Uğur GÜLER, Muhammet ATEŞ, Sinan YILMAZ, Ecem AKGÜL

2012-2018 Sezonlarında Süper Lig Takımlarının Kadrolarında Bulunan Yabancı Uyruklu Profesyonel Futbolcuların Verimliliklerinin İncelenmesi

Süleyman ŞAHİN, Cemal GÜLER

Etnografi Yöntemler, Zihin ve Kullanıcı Günlük Haritaları: Spor Sektöründe Kullanıcı Deneyimi Araştırması

Mustafa AKIN

Zumba Eğitimi Alan Kadınların Benlik Saygısı Düzeylerinin İncelenmesi

Kadir TİRYAKİ, Nazlı BULUT

Genç Yüzücülere Uygulanan Denge ve Core Antrenman Programının Yüzücülerin FMS Skorları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Erhan ÇEMBERTAŞ, Mehmet Yavuz TAŞKIRAN, Ayla TAŞKIRAN, Ayşenur KURT

Müsabaka Öncesi ve Sonrası Futsal Sporcularının Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi

Ömer ZAMBAK

Spor Sosyolojisi: Geçmişten Günümüze Gelişimi ve Gelecek Beklentileri

Hikmet TURKAY