Fitness Spor Merkezlerine Devam Eden Bireylerin Spor Merkezlerini Tercih Etme ve Yeterlilik Düzeylerinin Araştırılması

Bu araştırma; fitness spor merkezlerine üye bireylerin bu spor merkezlerini tercih etme, memnuniyet ve yeterlilik düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel bir çalışma olup, anket formu kullanılmıştır. Araştırmadaki verilerin elde edilmesinde Tel (200l) ve Sunay & Saracaloğlu (2003) tarafından kullanılan anket bazı değişiklikler yapılarak fitness merkezlerine uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini fitness spor merkezlerine üye olan 96 gönüllü kişiden (53 erkek ve 43 kadın) oluşturmaktadır.  Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir, tanımlayıcı istatistikler olarak yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma teknikleri uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre; katılımcıların demografik özelliklerine bakıldığında % 34,4’ünün kadın, % 65,6’sının erkek,  yaş ortalamasının 27,60 yıl, spor yaşları ortalaması 4,28 yıl olduğu tespit edilmiştir.   Katılımcıların 35,4’ünün 2001-4000 TL gelir düzeyine sahip oldukları,  % 66,7’sının evli olduğu ve büyük bir çoğunluğunun %62,5 ‘inin lisans-ön lisans mezunu eğitim düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların %86,5’inin bir spor merkezine üye oldukları ve %88,5’inin özel bir tesiste spor yaptıkları tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların %52,1’inin spor merkezlerini tercih etmede kolay ulaşım ve yaygınlığın etkili olduğunu görülmüştür. Ayrıca katılımcıların spor yapma nedenlerine bakıldığında %46,9 unun ile fiziksel sağlığımı korumak ve devam ettirmek için tercih ettikleri belirlenmiştir.Sonuç olarak; katılımcıların spor merkezlerinin kullanışlı ve yeterli olduğunu ayrıca spor merkezlerini tercih etmede spor yapılan mekâna kolay ulaşım ve yaygınlığın etkili olduğu belirlenirken aile, arkadaş ve çevrenin spor merkezlerini tercih etmede pek fazla etkili olmadığı belirlenmiştir.

___

  • Açak, M, Karataş, Ö. (2016). Malatya'da Spor Merkezlerine Devam Eden Bireylerin Spordan ve Spor Merkezlerinden Beklentilerinin Karşılanma Düzeylerinin İncelenmesi. Turkish Studies, 11(18): 215-226.
  • Ardahan, F, Lapa, T.Y. (2011). Açık Alan Rekreasyonu: Bisiklet Kullanıcıları Ve Yürüyüşçülerin Doğa Sporu Yapma Nedenleri Ve Elde Ettikleri Faydalar. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8(1): 1327-1341.
  • Atasoy, B, Kuter, F.Ö, (2005) Küreselleşme ve Spor, Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (1):11-22.
  • Atlı, M, Arslan, E, Özkan, Z, Kızılet, A. (2017). Türkiye’de Kadın Futbolcuların Spora Başlamalarına Etki Eden Unsurlar ve Spordan Beklentileri. İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi,7(1):54-61.
  • Bezci, Ş. (2013). Motivations and Expectations of Elite Turkish Athletes Practicing Taekwondo. Life Science Journal 2013; 10(2): 2649-2654.
  • Eser, F.D. Üniversite Spor Tesisleri Kullanıcıları Memnuniyet Düzeyi (Pamukkale Üniversitesi Spor Merkezi Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Denizli: Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Anabilim Dalı.
  • Filiz, Z. (2010).Üniversite Öğrencilerinin Sosyalleşmesinde Spora Katılımın Değerlendirilmesi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(3): 192-203.Kaplan, Y, Akkaya, C. (2013). Toplumsal Tabaka Farklılıklarının Spora Yansıyan Sonuçları (Antalya Örneği). Mediterranean Journal of Humanities, III(2):143-158.
  • Koç, S, İmamoğlu, M, Türkmen, M, İmamoğlu, O. (2018). Sedanterlerin Spor Merkezlerinden Beklentilerinin Araştırılması. 16. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 31 Ekim-3 Kasım Antalya, 1637-1644.
  • Kumartaşlı, M, Atabaş, E.G. (2014). Spor Merkezi Fitness Salonunu Kullanan Bireylerin Beklentilerinin Değerlendirilmesi. International Journal of Science Culture and Sport, SI(1): 898-904.
  • Lapa, T. Y, Baştaç, E. (2012). Antalya’da Fitness Merkezlerine Devam Eden Bireylerin Yaş, Cinsiyet ve Eğitimlerine Göre Bu Merkezlere Yönelik Hizmet Kalitesi Değerlendirilmelerinin İncelenmesi. Pamukkale Journal of Sport Sciences, 3(1): 42-52.
  • Ölçücü, B, Erdil, G, Bostancı, Ö, Canikli, A, Aybek, A. (2012). Üniversiteler Arası Tenis Müsabakalarına Katılan Sporcuların Tenise Başlama Nedenleri ve Beklentileri. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 3(2): 5-12.
  • Sunay H, Saracaloğlu S. (2003). Türk Sporcusunun Spordan Beklentileri İle Spora Yönelten Unsurlar. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(1): 43-48.
  • Tel, M, Köksalan, B. (2008). Öğretim Üyelerinin Spor Etkinliklerinin Sosyolojik Olarak İncelenmesi (Doğu Anadolu Örneği). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(1): 261-278.
  • Tel, M, Öcalan, M, Yaman, M. (2001). Taekwondocuların Bu Sporu Tercih Etme Nedenleri ve Sosyo-Ekonomik Durumları. Türkiye Sosyal Araştırmaları Dergisi, 4(2): 120-133.
  • Tüfekçi, Ö. (2010). Fitness Merkezi Müşterilerinin Hizmet Kalitesine Yönelik Beklenti ve Algılarının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Wald, J. (2003). Parental Motivations for Enrolling Their Children in a Private Gymnastic Program. Sport Journal, 6(3).
  • Whitehead, S, Biddle, S. (2008). Adolescent Girls’ Perceptions of Physicalactivity: A Focus Group Study. European Physical Education Review, 14(1):243-262.
  • Yıldız, S.M, Tüfekçi, Ö. (2010). Fitness Merkezi Müşterilerinin Hizmet Kalitesine Yönelik Beklenti ve Algılarının Değerlendirilmesi. Balıkesir University Journal of Social Sciences Institute, 13(24): 1-11.
Spor Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 2602-4756
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İbrahim ERDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

Genç Futbolcuların Sakatlanma Kaygılarının Oynadıkları Mevki ve Takım Statüsü (Amatör-Profesyonel) Bakımından İncelenmesi

Abdullah ÇETİNDEMİR, Hamit CİHAN

Elazığ İlindeki Farkı Spor Branşlardaki Profesyonel Takımlarda Görev Yapan Antrenörlerin Liderlik Tarzlarının Belirlenmesi

Eyyup NACAR, Yunus KAK

Amatör Dövüş Sporcularının Sosyal Güvenlik (Sağlık) Konusundaki Farkındalık Düzeyinin Araştırılması

Çiğdem GÖKDUMAN, Cemali ÇANKAYA

Türkiye ve Almanya’da Okuyan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Vücut Kompozisyonu, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi

Nedim Serhat YILDIRIM, Kürşat KARACABEY

Taekwondo Sporcularında Aerobik Yorgunluğun Vuruş Tekniği Üzerine Etkileri

Göksu BAŞTÜRK, Sercan ÖNCEN, Serkan AYDIN

Genç Yetişkin Egzersiz Liderlerinin Benlik Saygıları ve Psikolojik Dayanıklılıklarının İncelenmesi

Çiğdem ÖNER

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Çalışanlarının İş Doyumu ile Paternalist Liderlik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Emir KOÇ, Aytekin ALPULLU

Bigoreksiya Nedir? Tanı ve Tedavi Yaklaşımları

Furkan ÖZOĞLU, Çiçek HOCAOĞLU

Doğa Yürüyüşü ve Yamaç Paraşütü Sporu Yapan Bireylerin Yaşam Doyumu ve Özyeterliklerinin İncelenmesi

Ali İlhan BARUT, Abdurrahman DEMİR, Ersin BALLIKAYA, Ferhat ÇİFÇİ

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Örgütsel İş Stres Düzeylerinin Bazı Demografik Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi

Ali Serdar YÜCEL, Serdar ORHAN, Bengü ŞEKEROĞLU, Tuba Fatma KARADAĞ, Abdülkerim ÇEVİKER