Finansal tabloların UFRS’ye çevrimi

Bu çalışmanın amacı, Tekdüzen Muhasebe Sistemi’ne ve Uluslararası Muhasebe Standartlarına göre düzenlenen finansal tabloların analizlerinin yapmaktır. Küreselleşme çok sayıda ülkenin, işletmelerini finansal raporlarını Uluslararası Muhasebe Standartlarına uygun olarak hazırlanmasını zorunlu kılmaktadır. Türkiye’nin de 2013 yılında tam anlamıyla Uluslararası Muhasebe Standartlarını uygulaması beklenmektedir. Bu durumda işletmeler finansal tablolarını uluslar arası muhasebe standartlarına göre düzenlemek zorunda olacaklardır. Bu nedenle, bu çalışmada finansal tabloların TFRS’ye göre nasıl düzenleneceği örnek bir uygulama yardımıyla açıklanmaktadır. Örnek uygulamada öncelikle açılış bilançosu düzenlenerek TFRS’ye göre gerekli düzeltme kayıtları yapılmaktadır. Açılış bilançosu ile cari dönem bilançosu karşılaştırılarak standartlara uygun olarak cari dönem gelir tablosu, öz sermaye değişim tablosu ve nakit akış tablosu hazırlanmaktadır.

IFRS Cycle of financial statements

The purpose of this study, the Uniform Accounting System and the financial statements prepared in accordance with International Accounting Standards, is to do analysis. Globalization, financial reports, in accordance with International Accounting Standards, requires preparation. Turkey is also expected to adopt international accounting standards in 2013. Businesses will have to arrange their financial statements according to international accounting standards. Therefore, it is explained that how to TFRS financial statements would be prepared with the help of an exemplary embodiment. According to the opening balance sheet TFRS primarily held in the sample application and the necessary adjustments will be made. Opening balance sheet compared with the current period balance sheet, income statement for the current period in accordance with standards, changes in equity and cash flow statement is prepared.

___

  • Alpman, D. (2008), “Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na Genel Bir Bakış ve Bir Uygulama Örneği”, Deloitte Türkiye, _____www.denetimnet.net/UserFiles/.../UFRS%20Genel%20Bakış.pdf>, 23.09.2012.
  • Akgül Ataman, B. & C. Çakıcı & G. Gökçen (2006), Türkiye Muhasebe Standartları Uygulamaları, 1 Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Aksoy, T. (2005), “Finansal Muhasebe ve Raporlama Standartlarına Uyumlaştırma ve UMS/UFRS Bazından Küresel Muhasebe Standartları Setine Yöneliş Eğilimi”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 71, İstanbul.
  • Bayır, O. (2010), “Tekdüzen Muhasebe Sistemine ve Türkiye Muhasebe- Finansal Raporlama Standartlarına Göre Bilançonun Biçimsel Yapısı, Kapsam ve İçeriğinin Karşılaştırmalı Analizi”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 98, İstanbul.
  • Demir, V. (2009), TFRS/UFRS Kapsamında Finansal Araçlar Sunum Muhasebeleştirme ve Ölçme Açıklamalar, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Gücenme Gençoğlu, Ü. (2007), Türkiye Muhasebe Standartları ve Uygulamalar, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • IFRS (2009), “Modül 6- Özkaynak Değişim Tablosu ile Gelir ve Dağıtılmamış Karlar”, IFRS Vakfı: IFRS for SMEs Eğitim Materyali, İstanbul.
  • Kargın, M., R. Aktaş (2011), “Türkiye muhasebe Standartlarına Göre Raporlanmış Nakit Akış Tablosu ve Analizi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim, İstanbul.
  • Köse, Y. (2009), TMS 1 / Finansal Tabloların Sunuluşu Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması, 3. Baskı, Maliye ve Hukuk Yayınları, (Ed: S. Necdet & S. Şengel & B. Öztürk) Ankara.
  • Örten R. & H. Kaval & A. Karapınar (2011), Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları Uygulama ve Yorumlar, 5. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Özkan S. & E. Erdener (2009), “Finansal Raporlama Standartlarına Göre Hazırlanmış Finansal Tabloların Analizinde Dikkat Edilmesi Gereken Özellikli Alanlar”, Muhasebe Gündemi, _____dosya.izsmmmo.com/documan/.../serdar_ozkan_ece_erdener.doc>, Eylül 2009, İzmir.
  • Terzi, S. & İ. Şen Kıymetli & F. Bülbül (2008), “UFRS’ye Göre Cari Dönem Bilanço ve Gelir Tablosunun Hazırlanması”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 90, İstanbul.
  • TMSK (2011), “TMS 1: Finansal Tabloların Sunuluşu”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.
  • TMSK (2011), “TMS 7: Nakit Akışı Tabloları”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.
  • TMSK (2011), “TMS 12 Gelir Vergileri”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.
  • TMSK (2011), “TMS 16: Maddi Duran Varlıkları”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.
  • TMSK (2011), “TMS 18 Hâsılat”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.
  • TMSK (2011), “TMS 19 Çalısanlara Saglanan Faydalar”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.
  • TMSK (2011), “TMS 24: İlişkili Taraf Açıklamaları”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.
  • TMSK (2011), “TMS 38 Maddi Olmayan Duran Varlıklar”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.
  • TMSK (2011), “TMS 39:Finansal Araçlar: Muhasebelestirme ve Ölçme”, Uluslararası Finansal Muhasebe Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları, TMSK Yayınları, Ankara.