BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN İŞLETME YÖNETİMİNDEKİ YERİNE İLİŞKİN KIRKLARELİ İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Gelişen teknoloji işletmelerin iş yapış şekillerine etki ederek yapılarını ve çalışma düzenlerini yeniden şekillendirmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak çoğu işletme yönetimine ait uygulamalar yerine getirilmekte ve artan bir ivme ile işletmelerde uygulama alanı olarak bilgi teknoloji uygulamaları yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, bilgi teknolojilerinin işletme yönetimindeki kullanımına yönelik tespit gerçekleştirmektir. Çalışmada öncelikle, bilgi teknolojilerine ilişkin literatürde kuramsal çerçeveye değinilerek daha önceden yapılmış araştırmalar irdelenmiş ve ardından konuyla ilgili alan araştırması sunulmuştur. Araştırma Kırklareli ilindeki işletmelerde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırmaya ait örnekleminin özelliklerini ortaya koyabilmek için tanımlayıcı istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bilgi teknolojilerinin kullanımına yönelik geliştirilen ölçek üzerine faktör analizi yapılmıştır. 5 faktörde incelenen bilgi teknolojileri kullanımı sonuçlarının demografik özelliklerdeki farklılaşmaları ve kendi aralarındaki ilişkiler modellenerek irdelenmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkları test etmek için bağımsız gruplarda t testi ve ANOVA testi kullanılmış, modeller için ise çoklu regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak mevcut örneklemdeki işletmelerin bilgi teknolojilerini kullanmaya ve gittikçe artan bir uyum gerçekleştirmeye çalıştıkları söylenebilir.
Anahtar Kelimeler:

İşletme, Yönetim, Teknoloji

___

  • Acar, S. (2006). Bilgi Teknolojisindeki Gelişmelerin Ofis Sistemleri Üzerindeki Etkisi ve Ofislerde Görsel Otomasyon. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 49-76.
  • Akbulut, Ö.(2019). Biyoistatistik, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.
  • Alpar, R. (2011). Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Buhalis, D. & Main, H. (1998). Information Technology in Peripheral Small and Medium Hospitality Enterprises: Strategic Analysis and Critical Factors, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 10(5), 198-202.
  • Cameron, A. C. (2004). “Kurtosis”. In Michael S. Lewis-Beck, A. Bryman, & Tim Futing Liao (Eds.), The SAGE Encyclopedia of Social Science Research Methods, London: Sage Publications.
  • Canbaz, S. & Yıldız, E. (2014). İşletmelerde Stratejik Planlama ve Karar Alma Sürecinde Yönetim Bilgi Sistemlerine İlişkin Bir Araştırma. Akademik Bakış Dergisi. 44, 1-26.
  • Çiçek, E. & Çelik, C.(2010). Kobi’lerde Bilgi Teknolojileri Kullanımına Yönelik Yöneticilerin Bakış Açıları Mersin İlinde Bir Uygulama. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 19(10), 577-597.
  • Demiral, G. & Karakaya, A. (2016). İşletmelerde Bilişim Sistemleri Uygulamaları: Demir Çelik Sektörü Örneği. Karabük Üniversitesi SBE Dergisi, ÖS 2, 166-176.
  • Dinç, E .& Abdioğlu, H. (2009). İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı ve Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisi: İMKB-100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma. Balıkesir Üniversitesi SBE Dergisi, 12(21), 157-184.
  • Ekinci, H. (2006). Bilgi Teknolojilerinin Rekabet Açısından Önemi ve Değişim Yönetimindeki Etkilerine İlişkin Yöneticilerin Algılarını Ölçmeye Yönelik Bir Araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(11), 54-70.
  • Griffin, W. R. (1996). Management, Boston: Houston Mifflin Company.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Ankara: Asil Yayın Dağıtım, 5.Baskı.
  • Karakaya, M. (1994). Muhasebe Bilgi Sistemi ve Bilgi Teknolojisi, Ankara.
  • Kendirli, S. & Konak, F. (2014). Bilgi Teknolojilerinin Kullanımının Önemi ve Çorum KOBİ’lerinde Bir Araştırma. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 29, 106-118.
  • Özer, G., Özcan, M. & Aktaş, S. (2010). Muhasebecilerin Bilgi Teknolojisi Kullanımının Teknoloji Kabul Modeli (TKM) ile İncelenmesi. Journal Of Yaşar University, 3278-3293.
  • Powell, T. C. & Dent-Micallef, A. (1997) Information Technology As Competitive Advantage: The Role Of Human Business and Technology Resources, Strategic Management Journal, 18(5), 375-405.
  • Tekin, M., Zerenler, M., Bilge, A., Yıldız, M. & Özilhan, D., (2015, Kasım 2005). Bilişim Teknolojileri Kullanımının İşletme Performansına Etkileri: Lojistik Sektöründe Bir Uygulama. V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul.
  • Yahyagil, M. Y. (2001). KOBİ’lerde Bilgisayar Teknolojileri Uygulamaları. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayını Yayın No: 2001-26.
  • Yüksek, G. (2013). Bilgi Teknolojilerinin Gelişimi, Seyahat İşletmeleri ve Küresel Dağıtım Sistemi Örneği. İnternet Uygulamaları ve Yönetimi Dergisi(IUYD), 4(1), 53-68.