Yurtdışında Yaşayan Beyşehir ve Yöresi Kökenli Gurbetçilerimizin Sayısal Olarak Tespiti ve Yöre Ekonomisine Katkıları Üzerine Bir Araştırma

İkinci Dünya Savaşının yıkıcı etkileriyle sarsılan başta Almanya olmak üzere bazı Batı Avrupa ülkelerinde 1950’li yıllardan itibaren büyük bir sanayileşme ve kalkınma hamlesine girişilmiştir. Ancak savaşta genç nüfusunun önemli bir kısmını kaybeden bu ülkeler işgücü açığını yurtdışından getirdiği insan kaynağı ile kapatmak zorunda kalmışlardır. Türkiye’deki mevcut yaşam koşullarının çok zor olduğu 1960’lı yılların başından itibaren Türkiye’den de bu ülkelere işgücü olarak çok sayıda insanımız gitmiştir. İşgücü göçünü başlatan insanlarımızın büyük çoğunluğunu eğitim düzeyi düşük, kalifiye olmayan ve kırsalda yaşayan insanlarımız oluşturmuştur. Başta ekonomik gerekçeler olmak üzere çeşitli gerekçelerle Almanya ile başlayan daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan işgücü göçünün bu baş aktörlerine kimi zaman “Almancılar” kimi zaman “Gurbetçiler” denilmiştir. Gurbetçilerimiz göçün başladığı yıllardan günümüze kadar geçen süre içerisinde hem yaşadıkları ülkelere hem de ülkemize pek çok alanda ciddi katkılar sağlamışlardır. Göç ettikleri ülkelerin işgücü açığını kapatıp o ülkelerin kalkınma hamlelerinin gerçekleşmesinde önemli rol oynarlarken ülkemize de özellikle yüksek döviz girdisi sağlayarak ülkemizin ekonomik kalkınmasında ciddi faydalar sağlamışlardır. İşgücü göçünün başladığı ilk yıllarda sayıları binlerle ifade edilen ama kısa sürede milyonları aşan gurbetçilerimizin bir bölümü de Beyşehir ve yöresinden Avrupa ülkelerine gitmişlerdir. Başlangıçta biraz para biriktirip memleketlerine dönme hayali kuran gurbetçilerimizin büyük çoğunluğu geri dönmemiş ve yıllarca sadece yılda bir kez yıllık izinlerinde doğdukları topraklara izine gelerek memleket hasretlerini gidermeye çalışmışlardır. Yıl boyu zor hayat şartlarında düşük maaşlarla çalışan gurbetçiler özellikle yaz aylarında tatil sezonunda sadece yakınları ve sevdikleri tarafından değil ülke şartlarına göre harcama gücünün yüksekliğinden dolayı çok sayıda esnaf ve tüccar tarafından da yolları gözlenen bireyler haline gelmişlerdir. Beyşehir ve yöresinden giden, yurtdışında yaşayan binlerce gurbetçi şehrin ve yörenin ekonomisine, sosyal ve kültürel gelişimine çok büyük katkılar sağlamış ve sağlamaya da devam etmektedir. Ancak yöreden yurtdışına giden gurbetçi sayısı ve yöreye sağladıkları ekonomik katkının boyutu hakkında bugüne kadar yapılmış herhangi bir araştırma ve çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada da Beyşehir ve yöresinden yurtdışına giden gurbetçilerimizin sayısal olarak tespiti ve yöre ekonomisine katkıları araştırılmıştır.

A Research on Numerical Determination of Beyşehir and Its Region Originated Expats Living Abroad and Their Contributions To Regional Economy

Shaken by the devastating effects of the Second World War, some Western European countries, especially Germany, have started a major move towards industrialization and development since the 1950s. However, these countries, which lost a significant part of their young population in the war, had to close the labor deficit with the human resources they brought from abroad. The current living conditions in Turkey is very difficult from the beginning of the 1960s, as workforce has gone from Turkey to these countries many of our people. The majority of our people who started workforce migration were low-educated, unqualified and rural people. The leading actors of the workforce emigration, which has commenced primarily with Germany and expanded to other European countries with economic reasons, is sometimes called “German Turks” , “the expats” at times. Our expatriates have made significant contributions to both the countries where they live and our country in many areas from the beginning of the migration to the present. While they covered the workforce deficit of the countries they migrated and played an important role in the development of these countries, they provided significant benefits to the economic development of our country, especially by providing high foreign exchange inflow. A part of our expats whose number were stated with thousands in the initial years of workforce emigration but exceeded millions in numbers in a short period of time has gone to Europe from Beysehir and its vicinity. A great majority of our expats, who imagined returning home after earning some money, has not return back and tried to fulfil their homeland longing by coming to the lands where were born for many years on their annual leaves from work. The expats, who works with low salaries in bad life conditions throughout the year, has become as individuals who have been waited not only by many shopkeepers and traders because of high spending power according to country conditions but also by close relatives and beloved ones especially in summer months during holiday season. The expats in thousands, who has gone from Beyşehir and its region, been living abroad, has made great contribution to the economy, social and cultural development of the city and the region and still providing that contribution. However, there has not been any research and studies about the number of expatriates from the region and the extent of their economic contribution to the region.In this study, the numerical determination of the expats from Beyşehir and its region abroad and their contribution to the regional economy were investigated

___

  • Abadan-Unat, Nermin. Bitmeyen Göç-Konuk İşçilikten Ulus-Ötesi Yurttaşlığa”, İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2006.
  • Erdoğan, M.M. (2015). “Avrupa’da Türkiye Kökenli Göçmenler ve ‘Euro-Turks Barometre’ Araştırmaları”. Göç Araştırmaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, s.108-148.
  • Genel, M.G. (2014). “Almanya’ya Giden İlk Türk İşçi Göçünün Türk Basınında İzdüşümü “Sirkeci Garı’ndan Munchen Hauptbahnhof’a”. Selçuk İletişim Dergisi, Cilt 8 Sayı 3, s.301-338.
  • Kırmızı, B. (2016). “Göçmen Türklerin Almanya’da Yaşadığı Sorunların Dünü ve Bugünü”. Journal of Turkish Language and Literatüre. Volume 2, Issue 3, s.145-156.
  • Kütük, B.Ş. (2015). “Türkiye’den Batı Avrupa’ya İşçi Göçünün Sosyolojik Çalışmalara Yansımaları” Sosyoloji Konferansları No: 52 (2015-2), s.609-654.
  • Ünver, C. (2003). “Almanya'ya Türk İşgücü Göçü: Geçmişten Geleceğe Sorunlar, İmkanlar ve Fırsatlar”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Cilt 0, Sayı 45, s.177-225.
  • http://kudaka.org.tr/Dosyalar/gurbet.pdf
  • www.mfa.gov.tr/yurtdisinda-yasayan-turkler_.tr.mfa E.T: 28.05.2019
  • www.tuik.gov.tr
  • www.ytb.gov.tr/yurtdisi-vatandaslar/genel-bilgi E.T: 24.05.2019
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-1796
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Melikşah Aydın