Kişilik Renklerinin Performans İle İlişkisi: Kamu Kurumları Üzerine Bir Araştırma*

Bu çalışmanın amacı, kamu kurumlarında çalışan personelin kişilik rengi ile performansı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu çerçevede, öncelikle kişilik, kişilik renkleri, performans ve performans değerlendirme kavramları kapsamlı bir şekilde teorik olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Daha sonra çalışmanın uygulama kısmı, Konya’nın Bozkır ilçesinde görev yapan kamu personeli üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem yoluna gitmeden Bozkır İlçe Kaymakamlığından alınan izinle kurumlarda görev yapan 151 kamu personelinin hepsine ulaşılmaya çalışılmış, 151 kamu personeline hazırlanan anketler dağıtılmış ve uygulanmıştır. Dağıtılan anketlerde %100 oranında geri dönüş sağlanmıştır. Verileri toplamak amacıyla kişilik renkleri testi için Toktamışoğlu ve Alkış (2005)’ın, performans değerlendirme ölçeği için ise Odabaş (2004)’ın çalışmasındaki sorular kullanılmıştır. Araştırma bulguları SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Anketlerin güvenirliliklerini tespit etmek için Cronbach‟ın Alfa yöntemi kullanılmıştır. Frekans tabloları, ortalamalar ve standart sapmaları içeren bulgular belirlenmiştir. Alt boyutların ortalama puanları hesaplanmıştır. Gruplar arası karşılaştırma analizlerinde, denek sayısı parametrik testler için yeterli düzeydeyse, iki grup karşılaştırılırken t-testi, ikiden fazla grup karşılaştırılırken tek yönlü ANOVA analizi ve bu analize bağlı olarak varyansların homojen olması durumunda Tukey HSD testi, varyansların homojen olmaması durumunda Games Howell analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçları değerlendirilirken istatistikî anlamlılık sınırı olarak p

The Relationship of Personality Colors With Performance: A Research on Public Institutions

The aim of this study is to determine the relationship between personality color and performance of the personnel working in public institutions. In this context, the concepts of personality, personality colors, performance and performance evaluation were put forward a comprehensive theoritical framework. Following, The implementation part of the study was then carried out on public personnel working in Bozkır district of Konya. Without sampling, all 151 public personnel working in the institutions were tried to be reached with the permission of the steppe District Governorate, and questionnaires prepared for 151 public personnel were distributed and implemented. 100% conversion was provided in distributed questionnaires. In order to collect data, the questions in the study of Toktamışoğlu and Alkış (2005) were used for personality color test and Odabaş (2004) performance evaluation scale. The findings of the research were analyzed with SPSS 22.0 program. Cronbach's Alpha method was used to determine the credibility of the surveys. Findings containing frequency tables, averages and standard deviations have been determined. Average scores of the sub-dimensions were calculated. In cross-group comparison analysis, if the number of subjects is sufficient for parametric tests, t-testing was performed when comparing the two groups. When comparing more than two groups, one-way ANOVA analysis was performed and according to the ANOVA test results, Tukey HSD test was performed if the variances were homogeneous and Games Howell analysis was performed if the variances were not homogeneous. While evaluating the analysis results, statistical significance limit was determined as p

___

Akgemci, T., Öz, M. ve Kızıloğlu, E. (2019). Kişilik renkleri ile kişilerin özyeterlilikleri arasındaki ilişki: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma. III. Uluslararası EUREFE Kongresi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın, 1-3 Kasım.

Ateş, H. ve Kırılmaz, H. (2015). “Sağlık Personelinin Performans Yönetimine İlişkin Görüşleri Üzerinde Kişisel Faktörlerin Etkileri”, Amme İdaresi Dergisi, 48 (4): 97-128.

Budak, Gönül. ve Budak, Gülay. İşletme Yönetimi, İzmir, Barış Yayınları. 2004.

Barutçugil, İsmet. Performans Yönetimi, İstanbul, Kariyer Yayıncılık. 2002.

Bayındır, S. (2019). “Bireylerin kişilik tiplerinin kariyer planlama ve geliştirme üzerine etkileri”, Yüksek lisans tezi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

Ceylan, Adnan. Yönetimde İnsan ve Davranış, İstanbul, Kuşak Matbaası, 2004.

Çelik, U. (2017). “A ve B kişilik tiplerinde kaygı düzeyi ve otomatik düşünce sıklığı”, Yüksek lisans tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı.

Davis, Helen. DISC Encyclopedia: Behavioral Flexibility Is The Key To Your Success, USA: Indaba Pres, 2011.

Erdoğan, İlhan. İşletmelerde Personel Seçimi ve Başarı Değerlendirme Kriteri, İstanbul, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayınları Yayın No: 248, 1991.

Eren, E. ve Koseoglu, A. M. (2019). “Lojistik sektörü iş başvurularında değerlendirme testleri analizi”. Global Business Research Congress, İstanbul, Türkiye, 30-31 Mayıs.

Erik, L. (2016). “Baş ağrısı olan hastalarda kişilik tipleri”, Tıpta uzmanlık tezi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.

Gürüz, Demet ve Özdemir Yaylacı, Gaye. İletişimci Gözüyle İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul, Kapital Medya, 2004.

Gürüz, Demet ve Gürel, Emel. Yönetim ve Organizasyon, Ankara, Nobel Yayınları, 2009.

ITS. (Integrated Talent Solutions). Disk Self 360, How Others View Your Behavioral Style, Report For: Sample Report, Self Style: Si/S, 2017

İşler, A. (2016). “Giyim ürünlerinin satın alınmasında kişilik renklerinin etkisi”, Yüksek lisans tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

Karadeniz, Z. (2019). “Sağlık sektöründe performans değerlendirmesi: İstanbul il sağlık müdürlüğünde yapılan araştırma”, Yüksek lisans tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

Kazan, H., Değermen, H. A. ve Yurtman, G.G. (2017). “Toplam Kalite Yönetiminin İç ve Dış Müşterilerin Performans Değerlendirmesi Üzerine Etkisi”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 15 (1): 43-65.

Lelord, François ve Andre, Christophe. Zor Kişiliklerle Yaşamak, Çev.: R. Madenci, İstanbul, İletişim Yayınları, 2003.

Littauer, Florence. Kişilik Bulmacası, Birlikte Çalıştığımız İnsanları Anlamak, Çev.: H. B. Çelik, İstanbul, Sistem Yayıncılık, 2003.

Odabaş, Z. (2004). “İş tatmini ve bireysel performans ilişkisi”, Yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

Okakın, Neslihan ve Şakar, Müjdat. İnsan kaynakları Yöneticisinin El Kitabı, İstanbul, Beta Yayınları, 2013.

Özsoy, E. (2013). “A tipi ve B tipi kişilik ile iş tatmini arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma”, Yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı. Robbins, Stephen ve Judge, Timothy. Örgütsel Davranış, Çev.: İ. Erdem, Ankara, Nobel Yayınları, 2013.

Şahabettinoğlu, Ş. (2015). “Kişilik tipleri ve hastalıklara yatkınlık”, Yüksek lisans tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

Şimşek, M. Şerif. ve Çelik, Adnan. Genel İşletme, Konya, Eğitim Yayınevi, 2014.

Şimşek, M. Şerif. ve Öge, Serdar. İnsan Kaynakları Yönetimi, Konya, Eğitim Yayınevi, 2014.

Şimşek, Şerif M ve Çelik, Adnan. Yönetim ve Organizasyon, Konya, Eğitim Yayınevi, 2015.

Toktamışoğlu, Murat. ve Alkış, Cengiz. İnsan Tanıma Klavuzu, İstanbul, Kapital Medya A.Ş., 2005.

Tutar, Hasan. İşletme Yönetimi, Ankara, Seçkin Yayınları, 2007.

Uyargil, Cavide. Performans Yönetimi Sistemi, İstanbul, Beta Yayınları, 2013.

Uyargil, Cavide. İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul, Beta Yayınları, 2013.

Yalçın, Selçuk. Personel Yönetimi, İstanbul, Beta Yayınları, 2002.

Yelboga, A. (2006). “Kişilik Özellikleri ve İş Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi; İş, Güç”, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 8 (2): 196-211.

Yılbay, Ş.(2019). “Kamu çalışanlarında performans değerlendirmesi ve performans değerlendirmenin iş tatmini ile ilişkisi”, Yüksek lisans tezi, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.

Yiğit, İhsan. Çeşitlendirme Stratejisi ve Örgütsel Performans İlişkisi, İstanbul, Beta Yayınları, 2012.