Mut ( Mersin ) İlçesinde Zeytin Ağaçlarında Zeytin Pamuklubiti [Euphyllura Phillyrea Först. (Hom.: Aphalaridae)]’nin Populasyon Değişimi ve Zararı Üzerinde Araştırmalar

Bu araştırma, kimyasal mücadelenin uygulanmadığı veya çok az uygulandığı Mersin ili Mut ilçesinde üç köyde toplam do-kuz zeytin bahçesinde, 2001-2002 yıllarında yapılmıştır. Zararlılar arasında en önemli türlerden birisinin de Euphyllura phillyrea Först. (Hom.: Aphalaridae) olduğu belirlenmiş ve bu çalışmada türün populasyon değişimi ve bulaşıklık oranı sap-tanmıştır. E. phillyrea yılda bir döl vermiş, 2002’de mayısın ilk haftasında nimf (2.300 nimf/ağaç) ve ergin (2.850 ergin/ağaç) popu-lasyonu en yüksek düzeye ulaşmıştır. Aynı yıl somak ve dallardaki bulaşıklık oranı sırasıyla % 9,3 ve % 67 olmuştur.

Investigations on Population Change and Damage of Olive Psyllid [Euphyllura Phillyrea Först. (Hom.: Aphalaridae)] on Olive Trees in Mut District (Turkey)

This research was conducted in totally nine olive orchards from three villages during 2001-2002 in Mut district of Mersin province in where pesticide application is absent or very few. One of the most important species was Euphyllura phillyrea Först. (Hom.: Aphalaridae) among pests. Population change and infestation ratio of the E. phillyrea were determined in the olive orchards. E. phillyrea produced one generation in a year and population of the nymphs and adults reached the highest level at the first week of may 2002 with 2.300 nymph/tree and 2.850 adult/tree. In the same year maximum ratio of infected inflorescence and branches with E. phillyrea were 9,3% and 67%, respectively.