MÜSLÜMAN KADININ TARİHİ

Bu yazı “Müslüman Kadının Tarihi” isimli kitabın kritiğini içermektedir. Kadın hakları tartışmalarının sıklıkla yapıldığı günümüz dünyasında, İslâm’da kadın konusu üzerinde önemle durulan hususlardan biridir. Kitapta, İslâm’da kadın konusu dinin orijinal kaynakları üzerinden ele alınmakta ve bu yolla ulaşılan sonuçlar, tarihsel süreçte Müslümanların kadın konusuna yaklaşımıyla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir. Bu sayede, kadın konusunda Müslümanların zihninde yaşanan değişim ve dönüşümler gözler önüne serilmektedir. Kitapta, Müslüman kadının konumuyla ilgili Batı literatüründe öne çıkan İslâm’ı suçlayıcı tavır ve söylemler eleştirilmekte ve bu söylemler karşısında Müslümanların genellikle yanlış temel ve argümanlara dayanarak kendilerini savundukları ifade edilmektedir. İslâm’da kadının konumunun ataerkil bir bakış açısıyla değil nesnel ve bütüncül bir yaklaşımla anlaşılabileceği iddiasından hareket eden kitap, alanında uzman kadın akademisyenlerin yazılarından oluşmaktadır. Müslüman kadının serüvenini tarih, coğrafya, düşünce, ilim ve siyaset temalarında geniş kapsamlı olarak inceleyen bu çalışmada her bir tema ayrı bir kitapta incelenmiş ve kendi içinde konu bütünlüğü sağlayacak bir biçimde planlanmıştır. Çalışmamızda da, “Müslüman Kadının Tarihi” adlı kitabın her bir teması ayrı olarak ele alınmış, en sonunda ise kitaba dair genel bir değerlendirme yapılmıştır.

HISTORY OF MUSLIM WOMAN

This article contains a critique of the book "History of Muslim Women". The issue of women in Islam is one of the most emphasized issues in today's world, where women's rights debates are frequently made. In the book, the issue of women in Islam is discussed through the original sources of religion and the results obtained in this way are evaluated in comparison with the approach of Muslims to the issue of women in the historical process. In this way, the changes and transformations in the minds of Muslims regarding women are revealed. In the book, the prominent attitudes and discourses accusing Islam in the Western literature regarding the position of Muslim women are criticized and it is stated that Muslims often defend themselves based on false grounds and arguments against these discourses. The book, which is based on the claim that the position of women in Islam can be understood with an objective and holistic approach, not a patriarchal perspective, consists of the writings of female academics who are experts in their fields. In this study, which extensively examines the adventure of Muslim women in the themes of history, geography, thought, science and politics, each theme was examined in a separate book and planned in a way that would ensure the integrity of the subject. In our study, each theme of the book named "History of Muslim Women" was handled separately. And finally, a general evaluation of the book was made.

___

  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri. 3 cilt. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, 1989.
  • Kara, Nilgün Nurhan. “Türk Çağdaşlaşmasının Bir Ögesi: Atatürk ve Kadın”. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 17/1 (2019): 227-242.