Sosyal Medya Platformları Aracılığıyla Paylaşılan Reklamların İdari Yönden Denetimine Dair Düşünceler

İnternet ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile birlikte tüketicilerin satın alma alışkanlıkları değişmiştir. Bu bağlamda geleneksel pazarlama ve reklam faaliyetleri de esaslı değişime uğramış ve yeni satış tekniklerinin gelişmesine neden olmuştur. Nitekim günümüzde reklam verenler ve işletmeler reklamcılık faaliyetlerini çoğunlukla kendi sosyal medya hesaplarından veya sosyal medya etkileyicisi üzerinden yürütmeye başlamıştır. Sosyal medya üzerinden yapılan reklamlar tüketiciler açısından bazı faydalar sağlamakla beraber çoğu zaman sorun yaratmakta ve tüketicinin mağduriyetine yol açmaktadır. Özellikle viral reklamlar, sosyal medya etkileyicileri tarafından yapılan tanıtım faaliyetleri, kişiselleştirilmiş reklam ve örtülü reklam gibi yöntemlerle paylaşılan içeriklerin reklam hukuku kurallarına uygun olup olmadığının denetlenmesi tüketici mağduriyetlerinin asgari düzeye indirilmesi konusunda önem arz etmektedir. Bu çalışma kapsamında sosyal medya platformları üzerinden paylaşılan reklam içerikli iletilerin idari yönden denetlenmesine dair hukuki sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durulacaktır.

Thoughts on Administrative Control of Advertisements Shared via Social Media Platforms

With the growth in the rate of internet and social media usage, the purchasing habits of consumers have changed. For this reason, traditional marketing and advertising activities have also changed and new sales techniques have been developed. Today, advertisers and companies have started to do their advertising activities from their own social media accounts or through social media influencers. Advertising on social media provides some benefits for consumers but this advertisements often creates problems for consumers. Especially, it is important for the protection of the consumer to check whether the shared content such as viral advertisements, influencer marketing activities, personalized advertising and covert advertising comply with the rules of advertising law. In this study, legal problems and solution proposals regarding the administrative control of the advertising content shared by social media influencers on social media platforms will be emphasized.

___

  • Abbasoğlu, Hayriye Dilara. Sosyal Medya Reklamcılığında Haksız Rekabet, Ankara: Seçkin Yayınevi, 2021.
  • Akipek Öcal, Şebnem/ Kara İlhan. Tüketici Hukuku Dersleri, Ankara: Yetkin Yayınevi, 2021.
  • Altun, Abdurrahim. Reklam Yapım Sözleşmesi, Ankara: Adalet Yayınevi, 2020.
  • Aslan, Adem. Türk Reklam Hukuku, İstanbul: On İki Levha Yayınevi, 2021.
  • Aydoğdu, Murat. Tüketici Hukuku Dersleri, Ankara: Adalet Yayınevi, 2015.
  • Aykurt, Metin. Geleneksel Medyaya Karşı Alternatif Medya Platformu Olarak Youtube: Youtube Haber Kanalları Üzerine Bir İnceleme, Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, (Kastamonu: 2022).
  • Bozbel, Savaş. Mukayeseli Hukukta ve Türk Hukukunda Karşılaştırmalı Reklam Hukuku, Ankara: Seçkin Yayınevi, 2006.
  • Budak, Burcu. İnternet Reklamlarında Haksız Rekabet ve Bunun Önlenmesi ve Sona Erdirilmesi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, (İstanbul: 2021).
  • Çabri, Sezer. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Şerhi, Ankara: Adalet Yayınevi, 2016.
  • Demir, Bahadır. Reklam Sözleşmeleri, Ankara: Yetkin Yayınevi, 2022.