Anayasa Mahkemesinin Bireysel Başvuru Kararlarında İdarenin Hizmet Kusurundan Kaynaklanan Sorumluluğu

Bireysel başvuru kararları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 153. maddesi kapsamında, iç hukuk yollarının tamamlanmasında son aşamayı temsil eder ve bu kararlar mahkemeler ile kamu gücü kullanan idare üzerinde bağlayıcılık sağlar. Bu bağlamda, bu çalışma özel olarak bireysel başvuru kararlarında odaklanmıştır. Araştırma, özellikle hizmet kusuru gibi bir konunun bireysel başvuru kararlarına nasıl yansıdığını açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Hizmet kusuru, hizmet sunan tarafın kusurlu davranışları sonucunda ortaya çıkan zararları içeren bir alandır ve bu alanda bilimsel ve teknik gelişmelerin sürekli olarak ilerlemesiyle birlikte sınırları genişlemektedir. Bu çalışma, bireysel başvuru kararlarının içeriğini, ilgili hukuki düzenlemeleri ve mevcut bilimsel yaklaşımları inceleyerek, idarenin hizmet kusurunun nasıl ele alındığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu sayede, bireysel başvurularla ilgili kararların nasıl şekillendiği ve bu kararların toplumsal etkileri hakkında daha kapsamlı bir anlayış sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca, bu çalışma aynı zamanda gelecekteki araştırmalar ve hukuki reformlar için bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır, çünkü hizmet kusuru gibi konuların sürekli olarak değişen ve gelişen doğası dikkate alınarak daha etkili politikalar ve düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Administrative Liability Arising from Neglect of Duty in Decisions of the Constitutional Court of Republic of Türkiye upon Individual Application

Individual application decisions, within the scope of Article 153 of the Constitution of the Republic of Turkey, represent the final stage in exhausting domestic remedies and have binding effects on courts and administrative bodies exercising public power. In this context, this study specifically focuses on individual application decisions. The research aims to uncover how a subject such as service negligence is reflected in individual application decisions. Service negligence encompasses damages resulting from the negligent behavior of service providers and its boundaries continuously expand with scientific and technical advancements. This study aims to reveal how the issue of service negligence is addressed by examining the content of individual application decisions, relevant legal regulations, and existing scientific approaches. The goal is to gain a comprehensive understanding of how decisions related to individual applications are shaped and their societal impacts. Additionally, this study also aims to provide a foundation for future research and legal reforms, as effective policies and regulations need to be developed considering the constantly evolving nature of topics like service negligence.

___

  • Akyılmaz, Bahtiyar. vd. Türk İdare Hukuku. İstanbul: Seçkin Yayınevi, 15. Basım, 2022.
  • Aydın, Muhammet Ali. İdarenin Hizmet Kusurundan Doğan Sorumluluğu. Ankara: Adalet Yayınevi, 2016.
  • Aydın, Öykü Didem. “Türk Anayasa Yargısında Yeni Bir Mekanizma: Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru”. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. XV, (2011), S. 4, 121-170.
  • Çağlayan, Ramazan. İdari Yargılama Hukuku. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 14. Basım, 2022.
  • Çağlayan, Ramazan. Tarihsel, Teorik ve Pratik Yönleriyle İdarenin Kusursuz Sorumluluğu, Ankara: Asil Yayın Dağıtım, 2007.
  • Duez, Paul. Mukavele Dışında Amme Kudretinin Mes’uliyeti. çev. İbrahim Senil. Ankara, 1950.
  • Ekinci, Hüseyin.-Sağlam, Musa. Sorularla Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru. Ankara: Anayasa Mahkemesi Yayınları, 2014.
  • Gören, Zafer. Anayasa Şikâyeti: Külfetsiz, Masrafsız ve Sonuçsuz. Prof. Dr. Ergun Özbudun’a Armağan, C. II, Ankara: Yetkin Yayınları, 2008.
  • Gözler, Kemal. Devletin Genel Teorisi. Bursa: Ekin Yayınevi, 11. Basım, 2021.
  • Gözler, Kemal. İdare Hukuku. Bursa: Ekin Yayınevi, 3. Basım, 2019.