Eozinofilik Gastroenterit: Disfaji ile Başvuran Bir Olgu

Eozinofilik gastroenterit (EGE), gastrointestinal semptomlara yol açan sindirim kanalının eozinofilik infiltrasyonu ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. EGE’de semptomlar hastalığa özgü değildir. Hastaların çoğunda periferik kanda eozinofil sayısı yüksek bulunmaktadır. Ancak periferik kandaki eozinofil sayısı normal olması hastalığı dışlamadığı gibi tanı ve tedavide gecikmelere neden olmaktadır. Tanıda altın standart histopatolojik incelemedir. Tedavide diyet kısıtlaması, antihistaminikler ve glukokortikosteroid yer almaktadır. Glukokortikosteroid tedavide ana unsurdur ve etkilidir. Disfaji şikayeti ile tarafımıza başvuran ve klinik değerlendirme sonucu EGE tanısı alan vakamızı sunmak istedik.

___

  • 1.Talley NJ. Eosinophilic Gastroenteritis. In Gastrointestinal and Liver disease. (Ed) Feldman M, Friedman LS, Sleisenger MH.WB Saunders Company, Philadelphia 2002; 1972-82.
  • 2.Klein NC, Hargrove SL, Slisenger MH. Eosinophilic gastroenteritis. Medicine 1970; 49: 299-319.
  • 3.Talley NJ, Shorter RG, Phillips SF, et al. Eosinophilic gastroenteritis: a clinicopathological study of patients with disease of the mucosa, muscle layer and subserosal tissues. Gut 1990; 31: 54-8.
  • 4.Higgins GA, Lamm ER, Yutz CV. Eosinophilic gastroenteritis. Arch Surg 1966; 92: 476-83.
  • 5.Erdem L, Akbayir N, Yildirim S, Koksal HM, Yenice N, Gultekin OS, et al. [Predictive value of morphologic characteristics in rectosigmoid adenomatous polyps for the probability of synchronous polyps or cancer in the proximal colon]. Turk J Gastroenterol 2005;16(4):207-11.
  • 6.Keshavarzian A, Saverymuttu SH, Tai PC, Thompson M, Barter S, Spry CJ, et al. Activated eosinophils in familial eosinophilic gastroenteritis. Gastroenterology 1985;88(4):1041-9.
  • 7.Brandwein SL, Fridman LS. Eosinophilic gastroenteritis. In: Brandt LJ, Daum F, eds. Clinical Practice of Gastroenterology. 1st ed. Philadelphia: Current Medicine Inc; 1999. p.557-70.
  • 8.Fortman LM, Johanson JF, Baskin WN, Greenlaw RL. Eosinophilic ascites without eosinophilia: a unique presentation of serosal eosinophilic gastroenteritis. Am J Gastroenterol 1993;88(8):1280-1.
Sakarya Tıp Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tüberküloz ve D Vitamini Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Güncel Yaklaşımlar

Yücel BÜYÜKDERE, Aylin AYAZ

Gossipiboma: Kaybolan Spançların İki Farklı Öyküsü

Behiç AKYÜZ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi SağlıkUyg. ve Araşt. Hastanesi Çalışanlarında Hepatit B ve CEnfeksiyonu Seropozitifliğinin Araştırılması

Murat ARAL, Hacer UĞURLU, Gürkan MURATDAĞI, Gökhan ARICAN, Burak Küçük

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çalışanlarında Hepatit B ve C Enfeksiyonu Seropozitifliğinin Araştırılması

Gökhan ARICAN, Hacer UĞURLU, Burak KÜÇÜK, Murat ARAL, Gürkan MURATDAĞI

Bilgisayarlı Tomografi Anjiografide Ana İliak Arter Bifurkasyonunda Plak Dağılımının ve Plakların Yapısal Özelliklerinin Değerlendirilmesi

Sermin TOK UMAY, Furkan Ertürk URFALI, Mehmet KORKMAZ

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Anne Sütü ve Hijyen Eğitiminin Yatan Hasta Memnuniyetine Etkisi

Meltem KARABAY, Gülsüm KAYA, İbrahim CANER, Oğuz KARABAY

Hemoptizi Yakınması ile Başvuran Hastalarda Etyolojik Değerlendirme

Mehmet Ali Aslaner, Mustafa Çolak

Kannabinoid Tip 2 Reseptör Agonistinin Sıçanlarda Over İskemi/reperfüzyon Hasarına Karşı Koruyucu Etkisi

Buket BİLGİN ŞAHİN, Ali PARLAR

Epilepsi Cerrahisi Sonrası Geç Başlangıçlı Kleptomani: Bir Olgu Sunumu

Pınar SİVRİKAYA, Çiçek HOCAOĞLU

Lokal İleri Evre Baş Boyun Kanseri Tanısı ile Organ Koruyucu Tedavi Protokolü Olarak Kemoradyoterapi Uygulanan Hastalarda Tedavi Yanıtının ve Sağkalımın Değerlendirilmesi

E. Binnaz Sarper, Hatice Halis, M. Görkem Aksu, Eda Yirmibeşoğlu Erkal