Parotis Bezinde Lenfoepitelyal Karsinom Olgusu

Parotis bezi kaynaklı lenfoepitelyal karsinomlar parotis bezinin nadir görülen tümörlerinden biridir ve bayanlarda daha yaygındır. Irk ve coğrafi faktörler patogenezinde etkilidir. Ebstein Barr Virüs pozitifliği ile yakın ilişkisi bulunmaktadır. Bu çalışmamızda bir senedir sol parotis lojunda şişlik ve ağrı şikâyeti bulunan 73 yaşında bayan hastamız sunulmuştur. Parotidektomi sonrası yapılan patolojik değerlendirme sonucu lenfoepitelyal karsinom olarak gelen olgumuz literatür eşliğinde tartışılmıştır.

-

Lymphoepithelial carcinomas are rarely found in parotid gland and more common in female. Racial and geographicalfactors are involved in the pathogenesis. The relationship with Ebstein Barr virus is important. 73 years old woman withone year history of left facial pain and mass received total parotidectomy and histopathological analyses showed theLymphoepithelial carcinoma. This rare tumor was presented with literature

___

  • Kountakis SE, SooHoo Lymphoepithelial carcinoma of the parotid gland. Head and Neck. 1995; 17(5): 445-50. W, Maillard A.
  • Resim İmmünhistokimyasal olarak Pansitokeratin ile epitelyal hücrelerde sitoplazmik pozitiflik izlenmektedir (x200) Resim İmmünhistokimyasal olarak Ki67 ile nükleer pozitiflik gösteren tümör hücrelerinin yüksek proliferatif özelliği saptanmıştır (x200)
Sağlık Bilimlerinde Değer-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2022
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi