Genç ve Yetişkinlerde Yardımseverlik ve Dindarlık

Yardımseverlik, insanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularını geliştiren ahlaki bir erdemdir. Yardımseverlik aynı zamanda diğerlerine karşı görevlerini yapmış olmanın neden olduğu tatmin duygusu yaşatarak, öz saygıyı geliştirerek, bireyleşme eğiliminden uzaklaştırarak ruh sağlığına olumlu katkı sağlamaktadır. Bireylerde yardımseverlik eğilimini geliştiren olgulardan birisi dindir. İlahi ve dünyevi dinlerde yardımseverlik ve diğer toplum yanlısı davranışlar tavsiye edilmektedir. Bu çalışmada yardımseverlik ve dini tutum arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi Trabzon’da ikamet eden değişik yaş ve meslek gruplarından 580 bireyden oluşturmaktadır. Araştırmada ölçme araçları olarak Yardımseverlik Ölçeği ve Dini Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle bazı demografik değişkenler ile yardımseverlik ve dini tutum arasındaki ilişkilere bakılmış, daha sonra yardımseverlik ile dini tutum arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Elde edilen verilerin analizi sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır. Kadınların yardımseverlik düzeyi erkeklerinkinden anlamlı derecede daha yüksektir. Yaş, medeni durum ve meslek ile yardımseverlik arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yaş, medeni durum ve meslek ile dini tutum arasında ise anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Dini tutum ile yardımseverlik arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Araştırma yardımseverlik eğilimi üzerinde dinin önemli bir etkisinin olduğunu ortaya koymuştur.

___

  • Adıgüzel, Adnan. “İnsanlık Onurunu Koruma ve Kırma Arasında Hayırseverlik Anlayışı”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 1 (2014): 69-92.
  • Anderson, Gary A. Charity: the place of the poor in the Biblical tradition. New Haven: Yale University Press, 2013.
  • Aslan, Serkan. “İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Hoşgörü Eğilimleri ile Yardımseverlik Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 18/1 (2017): 163-163.
  • Ayten, Ali. Empati ve din: Türkiye’de yardımlaşma ve dindarlık üzerine psiko-sosyal bir araştırma. İstanbul: İz Yayıncılık, 2010.
  • Ayten, Ali. Prososyal Davranışlarda Dindarlık ve Empatinin Rolü. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009.
  • Bandura, Albert. Social Learning Theory. Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice-Hall, 1977.
  • Beabout, Gregory R. Charity in Jewish, Christian, and Islamic traditions. Lanham: Lexington Books, 2017.
  • Bilge, Emine Zehra - Kula, Mustafa Naci. “Liseli Gençlerin Dindarlık Eğilimi ve İyilik Algısı Arasındaki İlişki”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. (2020): 215-240.
  • Brodman, James. Charity & religion in medieval Europe. Washington: Catholic University of America Press, 2009.