Ulûmu'l-Kur’ân’la İlgili İlimlerin Tasnifi

Öz: Ulûmu’l-Kur’ân kavramının içerisine dahil olan ilimleri tespit etmek son derece çetrefil bir husustur. Bu makalede ulûmu’l-Kur’ân kavramı ile Kur’ân’ın değindiği konular arasında bir ayrım yapılmakta, hangi ilimlerin ulûmu’l-Kur’ân’a dahil olacağı hangi ilimlerin dahil olmayacağı konusu tartışılmaktadır. Sonuç olarak da nihâî bir yöntem olmamakla birlikte ulûmu’l-Kur’ân kavramı ile ilişkilendirilebilecek ilimlere dair bir tasnif önerilmektedir. Bu tasnife göre ulûmu’l-Kur’ân’ın, direkt Kur’ân’dan ortaya çıkan ilimler ve Kur’ân ile diğer bilim dalları arasında müşterek olan ilimler olmak üzere iki ana başlık altında toplandığı görülmektedir.

The Classification of Sciences Related to Ulûm Al-Qur’an

Determining the sciences included in the concept of Ulûm Al-Qur’an is an extremely complicated matter. In the present study, a distinction is made between the concept of Ulûm Al-Qur’an and the topics of Qur’an and which sciences will be included in Ulûm Al-Qur’an is discussed. Consequently, a classification of sciences which can be associated with Ulûm Al-Qur’an is proposed although it is not an ultimate method. According to this classification, Ulûm Al-Qur’an is classified into two major groups as the sciences directly emerging from the Qur’an and those which are common between the Qur’an and other disciplines

___

  • Bulkînî, Mevâkı‘u’l-ulûm min mevâkı‘i’n-nücûm, Tantâ: Dâru’s-sahâbe, 2007. Şâtıbî, el-Muvâfakât fî usûli’ş-şerîa, Beyrut: Dâru’l-kitâbi’l-arabî, 2008. Tayyâr, Müsâid b. Süleyman, Makâlât fî Ulûmi’l-Kur’ân ve Usûli’t-Tefsir, Merkezu Tefsir li’d-dirâsâti’l-Kur’âniyye, II. Baskı 2015 Zerkeşî, Bedrüddîn, el-Burhân fî ulûmi’l-Kur’ân, Beyrut: Dâru’l-kütübi’l-ilmiyye, 2006. Suyûtî, Celâlüddîn, el-İtkân fî ulûmi’l-Kur’ân, Beyrut: Dâru’l-kitâbi’l-arabî, 2010.