YÖNETİM KURULU ÜYELERİ MALİ RAPORLARI NASIL OKUMALIDIR?

Amaç- Yönetim kurullarında daha çok sayıda profesyonel yöneticilerin yer almaya başlaması ve rekabetçi piyasa koşullarının her geçen gün zorlaşması, hem şirket performansını hem de yöneticilerin kendi performanslarını olduğundan daha iyi göstermeye teşvik etmektedir. Yöntem- Yönetim kurulu üyelerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, finansal tabloların analitik incelemesi yapılmıştır. Bulgular- Yönetim kurulları ve diğer paydaşlar için şirket performans çıktıkları olarak değerlendirilen finansal raporlar, aldatıcı veya yönlendirici veriler içerebilmektedir. Şirket performansının olduğundan daha iyi gösterilebilmesi için; finansal raporlarda yanıltıcı ve yönlendirici muhasebe yöntemler kullanılabilir, gelir ve giderler raporlama dönemleri arasında kaydırılabilir ve yoruma açık işlemler objektiflikten uzak yorumlanarak muhasebe kayıtlarına geçirilebilir. Sonuç- Bu çalışmada yönetim kurulu üyelerinin bakış açısıyla, yanıltıcı ve yönlendirici finansal raporlamaya karşı farkındalık yaratabilecek hususlara dikkat çekilmektedir.

HOW FINANCIAL REPORTS PERCEIVED BY THE BOARD MEMBERS?

Purpose- The increasing number of professional executives on the boards of directors and the increasingly difficult competitive market conditions encourage to boost both the performance of the company and the performance of the executives. Methodolog- Analytics of financial statements is examined to serve the needs of board of director. Findings- Financial reports, which are deemed company performance outputs for the board of directors and other stakeholders, may contain deceptive or guiding data. In order to show the company performance better than it is; misleading and guiding accounting methods may be used in financial reports, income and expenses may be shifted between reporting periods and transactions open to interpretation may be interpreted without objectivity and recorded in accounting records. Conclusion- In this study, from the point of view of the board of directors, issues that may raise awareness against misleading and directive financial reporting are highlighted

___

  • Arı, M., (2008). Kurumsal Yönetim ve Finansal Raporlamanın Güvenilirliği. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 3/2, p. 43-68.
  • Atan, M., (2015). Yaratıcı Muhasebe Teknikleri ile Finansal Tablo Manipülasyonu ve Örnek Uygulamalı Finansal Tablolar. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi.
  • Aygün, D., (2013). Yaratıcı Muhasebe Stratejileri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 8/2, p.49-69.
  • Balıkcı, H.,(2016). Yaratıcı Muhasebe Nedenleri, Yöntemleri ve Sonuçları. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi.
  • Çıtak, N., (2007). Hileli Mali Raporlamada Yaratıcı Muhasebe ve Bir Uygulama. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi.
  • Çıtak, N., (2019). Yaratıcı Muhasebe mi? Aldatıcı Muhasebe mi?. TİDE Academia Research, 1, p. 55-76.
  • Genç, M., (2018). SPK’dan Bağımsız Denetim Yetkisi Almış Denetim Şirketlerindeki Denetçiler Açısından Yaratıcı Muhasebe Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 17, p.347-368.
  • Gürhan, C., (2019). Şirketlerin Yaratıcı Muhasebe Uygulamaları Kapsamında İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi.
  • Jafarlı, R., Gahramanlı, G., (2018). Hata, Yaratıcı Muhasebe ve Hile Ayrımı, Muhasebe Hilelerine Karşı Çözüm Önerisi: Enron Skandalı Örneği. Ünye İİBF Dergisi, 2/1, p.15-20.
  • Kargı, B., (2019). Yaratıcı Muhasebe Teknikleri Yoluyla Gelirlerin Arttırılması ve Bir Uygulama Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi.
  • Sinnar, D.,(2006). Denetim Komitesinin Finansal Tabloların Güvenilirliği Üzerindeki Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi.
  • Türedi, H., Alıcı, Ü. (2014). Mali Raporlama Hilelerinin Tespit ve Önlenmesinde İç Kontrol Yapısının Önemi. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 6/11, p.119-133
  • Türk, M., Arslan, M., (2017). Yöneticileri Yaratıcı Muhasebe Uygulamalarına İten Nedenler ve Bir Şirket Örneği. Gazi İktisat ve İşletme Dergisi 3/3, p. 91-108.
  • Yağbasan, B. Y., (2010). Hileli Finansal Raporlama Aracı Olarak Yaratıcı Muhasebe ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi.