BİR KUŞAK BİR YOL PROJESİ ÜZERİNDE BULUNAN ÜLKELERİN MOORA İLE KARŞILATTIRMALI ANALİZİ

Amaç- Dünya’nın küreselleşme ile beraber yaşamış olduğu hızlı değişim dünya ticaretini hızlandırmış aynı zamanda ülkelerin ölçek ekonomisine erişme isteği ekonomik bütünleşmeleri hatta AB örneğinde olduğu gibi entegrasyon süreçlerini de beraberinde ortaya çıkarmıştır. İpek Yolu, en eski ve en kritik ticaret yollarından biridir. Ticari aynı zamanda stratejik etkilerden dolayı, dünyanın en mühim güzergâhlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.İpek Yolu’nun yeniden canlanabilmesindeki temel aktör Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Çin, uluslararası piyasalarda gösterdiği yükselişi sürdürülebilir hale getirmek amacıyla Bir Kuşak Bir Yol projesi’ni başlatmıştır. Ülkelerin sadece Çin ile değil, kendi aralarında da yatırım, ticaret, kültürel faaliyetler ve diğer iş birliklerini arttırmaları beklenmektedir. Bu sayede sadece Çin ile değil, tüm ülkelerin de kendi aralarında etkileşim içinde olması beklenmektedir. Bir Kuşak Bir Yol projesinin, kuşak üzerinde bulunan 65 ülkeye ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda olumlu katkılar yapacağı ve ülkelerin refah seviyesini arttıracağı görüşü hâkimdir. Çalışmada bir Kuşak Bir Yol projesinin, kuşak üzerinde bulunan seçilmiş 60 ülkenin ekonomik göstergelere göre 2020 yılı performans sıralamarını elde etmek amaçlanmaktadır. Yöntem- Çalışmada ekonomik göstergelere göre ülkelerin performansı “Çok Kriterli Karar Verme” yöntemlerinden biri olan “Moora” yöntemi ile performans sıralamaları yapılacaktır. Bulgular- 60 ülkeye ait 13 farklı göstergeye göre yapılan analiz sonucunda Çin, Hindistan, Bahreyn, Singapur ve Mısır en iyi performans gösteren ilk beş ülkedir. Sonuç- Belirlenen ülkeler kendi aralarında Bir Kuşak Bir Yol projesi güzergâhı kapsamında finans koridoru oluşturabileceklerine dair bir bakış açısı çalışmanın literatüre katkısı olarak değerlendirilmektedir.

A COMPARATIVE ANALYSIS OF COUNTRIES ON A BELT AND ROAD PROJECT WITH MOORA

Purpose- The rapid change that the world has experienced with globalization has accelerated world trade, and at the same time, the desire of countries to reach economies of scale has brought about economic integrations and even integration processes as in the EU example. The Silk Road is one of the oldest and most critical trade routes. One of the most important commercially, my power to be one of the most important in the world. The foundation of the Silk Road is the basis for the revival of the People's Republic of China. China has initiated the One Bird One Road project to become a cruise in international markets. Countries not only buy with China, their own success is investment, trade, utility and other non-business expenditures. For this reason, you will not be satisfied with the successes not only in China but in all countries. It is widely believed that the One Belt One Road project will make positive economic, social and cultural contributions to 65 countries on the belt and increase the welfare level of the countries. In the study, it is aimed to obtain the performance ranking of a Belt One Road project according to the economic indicators of 60 selected countries on the belt in 2020. Method- In the study, the performance of the countries according to the economic indicators will be ranked with the "MOORA" method, which is one of the "Multi-Criteria Decision Making" methods. Results- As a result of the analysis made according to 13 different indicators of 60 countries, China, India, Bahrain, Singapore and Egypt are the top five countries with the best performance. Conclusion- The point of view that the identified countries can create a financial corridor within the scope of the One Belt One Road project route is considered as the contribution of the study to the literature

___

  • Bank, W. (2019). Belt and Road Economics: Opportunities and Risks of Transport Corridors. Washington, .
  • Deniz Başar, Ö. & Güneren Genç, E. (2020). Ülkelerin güvenli olmalarının tahmininde lojistik regresyon, yapay sinir ağları ve Moora yöntemlerinin karşılaştırılması. Journal of Life Economics, 7 (2), 123-134.
  • Düğen, T. (2011). 21. Yüzyılda İpek Yolu. 21. Yüzyıl Dergisi,(35), 46-50.
  • Karaca, R. (2008). Güç Olma Stratejisi Çin. İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık.
  • Pamuk, B. (2007). İpek Yolu Ticareti ve Erzurum. Tarih İncelemeleri Dergisi, 22(2), 25-43.
  • Pop, I. (2016). Strengths and Challenges of China’s “One Belt, One Road" Initiative. Centre for Geopolitics&Security in Realism Studies.
  • Taşkın, D. (2016). Yeni Umutların Işığında Tarihi İpek Yolu Coğrafyası. Marmara Coğrafyası Dergisi (34), 195-202.
  • Yüksel, P. (2017). BRICS’ten Finansal Hamle: Yeni Kalkınma Bankası. Ankara: EkoAvrasya. https://campuspress.yale.edu/tribune/chinas-silkroad-resurrection-of-an-ancient-concept/