VARLIK FONU TEMEL STRATEJİSİ VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Varlık Fonu, devlet tarafından yönetilen önemli yatırım enstrümanlarından biridir. Ülkelerin varlık ve kaynak yönetiminin daha etkin olabilmesi ve stratejik hedeflerin gerçekleştirilmesi bakımından bu fona önemli misyonlar yüklemekdedir. Varlık Fonunun geçmişi 1950 li yıllara dayanmaktadır. Petrol ve gaz gibi doğal kaynaklardan elde edilen gelir fazlalarının etkin kullanımı fonun temel konusunu oluşturmaktadır. Varlık Fonlarında kurumsal düzenlemelerin büyümesi, resmi sektör tarafından yabancı varlıkların güçlü birikimine bir politik tepkisi olarak görülebilir. Bunların yanında ülkenin bütçe fazlası da Varlık Fonlarının konusunu oluşturmaktadır. Esas itibariyle bu kaynakların etkin yönetimini konu alan Varlık Fonları ülkeler için önemli ve stratejik bir fon olarak kullanılmaktadır. Türkiye için fon daha stratejik hedeflerin gerçekleştirilmesi için önemlidir. Çünkü ülkenin içinde bulunduğu jeopolitik ve stratejik yapısı bu tür fonların kurulmasını gerekli kılmaktadır. Böylesine bir fonun yeni kurulması geç de olsa ülke için önemli bir adımdır. Bu makalede, Varlık Fonlarının genel özellikleri ve türleri ele alınacak ve Türkiye Varlık Fonunun çalışma stratejisi incelenecektir. 

THE MAIN STRATEGY OF SOVEREIGN WEALTH FUNDS AND TURKISH EXAMPLE

Sovereign Wealth Funds(SWF), one of the state-owned investment tools. This fund has taken strategic mission for the countries which are undertaking important targets. Date back to 1950s, these funds traditionally were established to obtain high returns in the financial markets by using the revenue surplus from natural resources like oil or natural gas. The growth of SWF-type institutional arrangements can be seen as a policy response to the strong accumulation of foreign assets by the official sector. SWF main sources are petrol, gas etc. Also another source of SWF is budget surplus. Mainly, the subject of SWF is to manage of these sources. These sources are so important for these countries have SWF. The SWF is also significant for Turkey to get its strategic targets. SWF is necessity for Turkey because of the geopolitics and strategic location of Turkey. This SWF’ step is necessity for Turkey even if it’s too late. In this article, after reviewing the general features and types of Sovereign Wealth Fund, we will discuss Wealth Fund of Turkey and its strategy. 

___

  • Aguilera, Ruth V., Javier Capapé, veJavier Santiso. (2016), "Sovereign Wealth Funds: A Strategic Governance View." The Academy of Management Perspectives, 3081), 5-23.
  • Akbulak S, ve Yavuz Akbulak, (2008), “Ulusal Varlık Fonları”, Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 25(2), 237-262.
  • Al-Hassan, A., Papaioannou, M., Skancke, M., ve Sung, C. C. (2013), Sovereign Wealth Funds: Aspects Of Governance Structures and Investment Management (IMF Working Paper 13/231). Washington, DC: International Monetary Fund.
  • Avendano, Rolando, VE Javier Santiso. (2011), "Are Sovereign Wealth Funds Politically Biased? A Comparison with Other Institutional Investors." Institutional Investors in Global Capital Markets. International Finance Review, 12, 313–353.
  • Derin Ekonomi, (2016), http://www.derinekonomi.com/sayilar/ekim-2016/, Erişim Tarihi: 20.06.2017
  • Eğilmez, Mahfi, www.mahfiegilmez.com/2016/08/varlık-fonu.html. Eşitim Tarihi:10.12.2016
  • Glancy, A.David. (2012), Political Risk- An Important Issue for Sovereign Weatlh Funds, The Fletcher School Tufts University
  • Karolyi, G. Andrew, VE Rose C. Liao. (2017). “State Capitalism’s Global Reach: Evidence From Foreign Acquisitions By State-Owned Companies”. Journal of Corporate Finance, 42, 367-391.
  • SWFI, (2016), http://www.swfinstitute.org/statistics-research/linaburg-maduell-transparency-index/, Erişim Tarihi: 06.12.2016
  • Şanlı U., (2010), “Körfezin Görünmeyen Elleri: Ulusal Varlık Fonları” Ortadoğu Analiz ,2(23), 1-21
  • Truman, Edwin M. (2008), A Blueprint for Soveirgn Wealth Fund Best Practices, Peterson Institute For Internatioal Economics , 3, 1-21.
  • Wilson, NG. (2010), Ng, W. (2010). The Evolution of Sovereign Wealth Funds: Singapore's Temasek Holdings. Journal of Financial Regulation and Compliance, 18(1), 6-14.
  • Yalçıner, Kürşat, A. ve Murat Sürekli, (2008), “Ekonominin Çeşitlendirilmesinin Bir Aracı olarak Ulusal Refah Fonu Modelinin Türkiye Ekonomisi Açısından Uygulanabilirliği”, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 17(3), 1-29.
Paradigma-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Yayıncı: Gümüşhane Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

AN APPLICATION ABOUT DETERMINING EXCHANGE INVESTMENT STRATEGY USING GREY SYSTEM THEORY AND GAME THEORY

Bünyamin ER, Fatih DEMİR

AN ORGANIZATION STRUCTURE SUGGESTION OF NATIONAL DESTINATION MANAGEMENT ORGANIZATIONS FOR TURKEY

Ersin BURNAZ, Hüseyin Sabri KURTULDU, Ahmet Mutlu AKYÜZ

KAMU HARCAMALARI VE DIŞ BORÇLANMA İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN EKONOMETRİK BİR ANALİZ

Mehtap Tarhan BÖLÜKBAŞ, Aslı YENİPAZARLI, Mehmet BÖLÜKBAŞ

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE VERGİ İDARESİ İLE YARGI ORGANLARI ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM ANALİZLERİ

İdris VARICI, Mehmet Emrah BİNİCİ

İŞSİZLİKLE FAİZİN TÜRKİYE'DE EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ :1980-2016

Ceren PEHLİVAN, Nergis BİNGÖL, Ferhat ÖZBAY

TÜRKIYE’DE DÜZENSIZ GÖÇ OLGUSU: 6458 SAYILI YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU BAĞLAMINDA GÜMÜŞHANE ÖRNEĞİ

Metin AKSOY, Salih AKKANAT, Nihat YILMAZ, Seda ÖZSOY

TÜRKİYE’DE KAMU YATIRIMLARININ İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BÖLGESEL BİR ANALİZ (2004-2016)

Mehmet Hanefi TOPAL

İŞ-AİLE ÇATIŞMASI İLE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİ VE BU İLİŞKİDE AİLE-İŞ ÇATIŞMASININ ARACILIK ETKİSİ: BANKA ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE YAPILAN BİR ARAŞTIRMA

Elif SİS ATABAY

EFFECTS OF GUERRILLA MARKETING ON BRAND AWARENESS AND CONSUMERS’ PURCHASE INTENTION

Salih YILDIZ

ELEKTRONİK AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİM DAVRANIŞLARININ SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ: FACEBOOK ÖRNEĞİ

İbrahim TOPAL, Sima NART