GAYRİMENKUL FİNANSMANINDA KATILIM BANKACILIĞI İÇİN ALTERNATİF BİR FİNANSMAN MODELİ: İPOTEĞE DAYALI PAYLAŞIMLI FAİZSİZ FİNANSMAN MODELİ

Bu çalışmada, faizsiz bir gayrimenkul finansman yöntemi olan ipoteğe dayalı paylaşımlı faizsiz finansman modeli (İP2FM) ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Türkiye’de katılım bankaları, gayrimenkul finansman sektöründe yeterli paya sahip değildir. Artan maliyetler ve rekabet güçlüğü katılım bankaları için gayrimenkul finansmanını cazip kılmamaktadır. Çalışmanın uygulama bölümde, katılım bankalarının genel olarak uyguladıkları konut finansman yönteminden elde edilen gelir ile İP2FM’nin versiyonlarının uygulanması halinde elde edilecek gelir karşılaştırılmıştır. Nihayetinde söz konusu modelin katılım bankaları tarafından uygulanabilir olduğu ve uygulanması durumunda konut finansmanı için önemli bir alternatif yaratabileceği sonucuna varılmıştır.  

AN ALTERNATIVE FINANCING MODEL IN REAL-ESTATE FINANCING FOR PARTICIPATION BANKS: MORTGAGE-BACKED NON-INTEREST SHARED FINANCE MODEL

In this research, Mortgage-backed non-interest shared finance model (Mn-iSFM), which is an interest-free real-estate financing method, is examined in detail. In Turkey, the share of participation banks in real-estate financing is very limited. Increasing costs and competitive disadvantages makes real-estate financing market undesirable for participation banks. However, alternative methods could increase their share in housing finance. In the application part of the study, the real-estate financing method of participation banks is compared with the versions of the offered model. As a result, it is concluded that providing of real estate financing with Mn-iSFM could be even a feasible alternative for participation banks and a serious alternative for the real-estate financing.

___

  • Birsin, M., & Öteleçli, H. (2019). Tasarrufa Dayali Faizsiz Finansman Sistemi Ve Fikhî Meşruiyeti Üzerinde Yapilan Değerlendirmeler. Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi, 10(1), 93-123.
  • Ergüven, M. (2014). Konut Finansmanında Elbirliği Sistemi: Müşterilerin Elbirliği Sistemi Tercihleri Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Eroglu, A., & Erdaş, M. L. (2017). Ortaklığa Dayalı Yeni Bir Konut Finansman Modeli: Örnek Uygulamalar. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 5(2), 14-22.
  • Ersoy, M., & Gümrükçüoğlu, Z. Z. (2017). Bir Sermaye Piyasasi Aracı Olarak Gayrimenkul Sertifikasi: Park Mavera III Projesi Üzerine Bir Inceleme. Yorum Yönetim Yöntem Uluslararası Yönetim Ekonomi ve Felsefe Dergisi, 5(2), 43-60.
  • Okur, M., Çatıkkaş, Ö., & Ersoy, M. (2018). Bir Gölge Bankacılık Uygulaması Olarak Gayrimenkul Finansmanında Alternatif Bir Faizsiz Finansman Modeli: İpoteğe Dayalı Paylaşımlı Faizsiz Finansman Modeli. İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(4), 16.
  • Öncü, S., Kılıç, S., & Aktaş, R. (2007). Konut Finansman Modeli Olarak Yapı Tasarruf Sandıkları; Almanya ve Türkiye’deki Uygulamaları. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(1), 231-246.
  • Öztürk, H. (2012). Ortaklığa Dayanan Konut Finansmanı Modelinde Borcun Taksitlerle Ödenmesi Problemlerine Model Oluşturulması, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tekerek, S. (2013). Konut Finansmanında Banka Kredilerine Alternatif Modellerden Elbirliği Sistemi Üzerinde Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Ünen, H. (1996). Türkiye`de Konut Finansmanı Uygulamaları Ve Yapı Tasarrufu Modeli, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.