RADİKAL SİSTEKTOMİDE İLEAL KONDUİT ÜRİNER DİVERSİYON İLE KONTİNAN ÜRİNER DİVERSİYON UYGULANAN HASTALARDA YAŞAM KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Amaç:            Mesane kanseri sık görülen kanserler arasındadır. Mesane kanseri evresine ve hastanın tercihine göre tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Kasa invaze mesane kanserinde altın standart tedavi radikal sistektomidir. Uygulanan tedavi hastaların sağlığını etkilediği kadar, yaşam kalitesini de etkilemektedir. Yaşam kalitesini etkileyen en önemli parametrenin de uygulanan üriner diversiyon olduğu düşünülmektedir. Bizde kliniğimizde takipli hastalarda üriner diversiyonun yaşam kalitesi üzerine etkilerini saptamayı  amaçladık.   Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2007-2015 yılları arasında radikal sistektomi operasyonu geçiren 107 hastadan, en az 1 yıllık takibi bulunan ve çalışamaya katılmayı kabul eden (grup 1) 32 ileal loop üriner diversiyon ve (grup 2) 21 kontinan üriner diversiyon uygulan toplam 53 hasta alındı. Hastaların demografik ve klinik verileri Retrospektif olarak elde edildi. Yaşam kalitesi verileri için yüz yüze anket uygulaması ile Türkçe validasyonları yapılmış Short Form-36 (SF-36), Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Merkezi tarafından geliştirilen EORTC QLQ-C30 ve Beck Depresyon Ölçeği uygulandı.   Bulgular: Çalışmaya katılan hastalara operasyon kararı alırken onkolojik prensiplerden taviz vermeden preoperatif böbrek dilatasyonu olan hastalara daha çok ileal loop üriner diversiyon uygulandığı, vücut kitle indeksi düşük olanlara da kontinan üriner diversiyon uygulandığı saptanmıştır. Gruplar arasında SF-36 ve EORTC QLQ-C30 yaşam analizi değerlendirmesinde fark olmadığı, Beck depresyon ölçeğinin ise grup 1’ de (7.8±6.1) grup 2’ ye (4.7±5.2) (p<0,05)  göre daha yüksek olarak bulundu.    Sonuç: Tedavide hangi diversiyon türü seçilirse seçilsin onkolojik prensiplerden taviz verilmemesi gerektiği esestır. Bu prensip hastaya anlatılmalıdır. hastanın diversiyon türlerine yönelik bilgilendirilmesi ve özellikle ileal loop seçimi ön planda ise depresyona yatkınlığının preoperatif olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Evaluation of Quality of Life of Patients With Urinary Diversion And Ileal Conduit After Radical Cystectomy

purposeBladder cancer is one of the common cancers. There are different alternatives in treatment based on the stage of the cancer and patient’s own decision. Gold standard treatment for muscle invasive bladder cancer is radical cystectomy. Treatment affects the health of patients as well as affects the quality of life. The most important parameter affecting the quality of life is the applied urinary diversion. We aimed to determine the effects of urinary diversion on quality of life in patients followed in our clinic. Materials and Methods:A total of 53 patients who underwent radical cystectomy between 2007 and 2015 with 32 ileal loop urinary diversion and 21 continent urinary diversion who had at least 1 year follow-up and agreed to participate in the study. Demographic and clinical data of the patients were obtained retrospectively. We performed the Turkish version of Short Form-36 (SF-36), EORTC QLQ-C30 and Beck Depression Scale with face-to-face questionnaire for the Qualty of life data,  Results:Operational decisions taken without compromising oncological principles for patients participating in the study; preoperative renal dilatation was performed with ileal loop urinary diversion, whereas those with low body mass index had continent urinary diversion. SF-36 and EORTC QLQ-C30 were not significantly different between the two groups, whereas Beck Depression Scale was significantly higher in group 1 than group 2 (p<0.05). Conclusion: Whichever type of diversion is chosen in treatment, it should not be compromised from oncological principles. This principle should be explained to the patient. We suggest that the patient should be informed about the types of diversion and the predisposition to depression should be evaluated preoperatively.

___

  • Health related quality of life (HRQoL) after cystectomy: comparison between orthotopic neobladder and ileal conduit diversion.
Pamukkale Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-9833
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Prof.Dr.Eylem Değirmenci
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ayak bileği kırıklarında Lauge-Hansen ve Danis-Weber sınıflamalarının ortopedistler arasındaki uyumu

Ahmet Nadir AYDEMİR, Mehmet YÜCENS

Avrupa tiroid görüntüleme raporlama ve veri sistemi (EU-TIRADS) kullanılarak benign ve malign tiroid nodüllerinin ayırımı.

Ergin SAĞTAŞ, Erkan DEMİRCİ

2018 Uluslarası kanıta dayalı polikistik over sendromu değerlendirme ve yönetim rehberi doğrultusunda tanıdaki ‘yeniler’ ve ‘yineler’

Erkan Alataş, Derya KILIÇ, Tolga GÜLER

Pulmoner hipertansiyonlu hastalarda comet analizi ile değerlendirilen artmış DNA hasarı

Hande ŞENOL, Vural KÜÇÜKATAY, Emine Kılıç-TOPRAK, Yasin ÖZDEMİR, Melek Bor-KÜÇÜKATAY, Yalın Tolga YAYLALI

Nadir görülen bir toraco-omfalopagus olgusu

Ayhan ATIGAN, Ümit ÇABUŞ

Üniversite öğrencilerinde astenopik şikayetlerin ve internet bağımlılığının ilişkisinin değerlendirilmesi

Hüseyin KAYA

Cerrahi sonrası iyileşmeyen kronik anal fissürlü hastalarda Botoks uygulaması başarılı mıdır?

Murat AKICI, Murat ÇİLEKAR

Nöroloji Kliniği'nde yatan hastalarda nutrisyonel durumun polifarmasi ve hastane yatış süresi ile ilişkisi

Nedim ONGUN

Benign nodüler ve malign tiroid hastalıklarında metabolik sendrom ve bileşenlerinin değerlendirilmesi

Asli NAR, Cüneyd ANIL, Sevinç CAN, Alptekin GÜRSOY

Aile hekimleri ve hemşirelerin Türkiye'deki kentsel bir bölgede serviks kanseri ve HPV aşısı konusundaki bilgi düzeyleri ve farkındalıkları..

Nazmiye ACAR ÖZBAKIR, Aysun ÖZŞAHİN, Tamer EDİRNE