Liver-Fatty Acid Binding Proteinin hepatic ensefalopatili hastalarda mortalite öngörme kabiliyeti: Bir prospektif gözlemsel çalışma

Özet Amaç: Hepatik ensefalopati ve/veya kompanze sirozu olan hastalarda serum ve idrar Liver- Fatty Acid Binding Protein seviyelerinin mortaliteyi öngörme kabiliyetini araştırdık. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya 48 siroz hastası (19 hepatik ensefalopati, 29 kompanze siroz) ve kontrol grubuna ise 20 kişi dahil edildi. Serum ve idrar Liver- Fatty Acid Binding Protein seviyeleri ölçüldü. Hastalar prospektif olarak üç ay takip edildi. Bulgular: Cox regresyon analizi, idrar Liver- Fatty Acid Binding Protein seviyeleri, Model for End-Stage Liver Disease-Sodium skoru, and Child-Turcot-Pugh skoru mortalitenin bağımsız belirleyicileri olduğunu gösterdi. Receiver operating characteristic curve analizleri, serum liver- fatty acid binding protein (>8057.5 ng/L), idrar liver- fatty acid binding protein (>9892.5 ng/L), and serum amonyak seviyeleri (>65.5 µg/dL), Model for End-Stage Liver Disease-Sodium (>21.5) ve Child-Turcot-Pugh (>10.5) skorları hepatic ensefalopatii hastalarda mortaliteyi öngördüğü gösterildi. Benzer olarak, eğri altında kalan alana bakıldığında, serum liver- fatty acid binding protein (AUC, 0.701), idrar liver- fatty acid binding protein (0.692), and serum amonyak (0.898) seviyeleri, ek olarak Model for End-Stage Liver Disease-Sodium (0.934) ve Child-Turcot-Pugh (0.966) skorları hepatic ensefalopatili hastalarda mortaliteyi öngördüğü gösterildi. Sonuçlar: Liver- Fatty Acid Binding Protein seviyeleri hepatic ensefalopatili hastalarda mortaliteyi predikte eder.

___

  • Cho E, Yang HN, Jo SK, et al. The role of urinary liver-type fatty acid-binding protein in critically ill patients. J Korean Med Sci 2013;28:100-105.
  • Bal CK, Daman R, Bhatia V. Predictors of fifty days in-hospital mortality in decompensated cirrhosis patients with spontaneous bacterial peritonitis. World J Hepatol 2016;8:566-572.
  • Wong RJ, Aguilar M, Gish RG, et al. The impact of pretransplant hepatic encephalopathy on survival following liver transplantation. Liver Transpl 2015;21:873-880.
Pamukkale Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-9833
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Prof.Dr.Eylem Değirmenci
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lomber Diskopatili Hastalarda Lomber Spinal MR İncelemede Görülen Rastlantısal Lezyonlar.

Ahmet EROĞLU, İlhan YILMAZ

Akut izoniazid intoksikasyonuna bağlı nöbet

Arife ERDOĞAN, Serdar BEDEN, Mümin Alper ERDOĞAN, Vermi DEĞERLİ, İsmet PARLAK

Lomber disk hernisi olan genç hastalarda faset eklem açı özelliklerinin lomber disk hernisi gelişimindeki rolünün araştırılması

Metehan ESEOĞLU, İlhan YILMAZ, Ahmet EROĞLU

Comparison of dynamic hip screw and proximal femoral nail in intertrochanteric femur fractures and cost analysis

Mehmet Veysel BAŞKAN, ALİ ÇAĞDAŞ YÖRÜKOĞLU, AHMET NADİR AYDEMİR, NİHAL BÜKER, NUSRET ÖK, AHMET FAHİR DEMİRKAN

Sünnetin cinsel fonksiyonlar üzerine etkisi.

Sefa Alperen ÖZTÜRK

İntertrokanterik femur kırıklarında dinamik kalça çivisi ile proksimal femoral çivisi karşılaştırılması ve maliyet analizi.

Mehmet Veysel BAŞKAN, Ali Çağdaş YÖRÜKOĞLU, Ahmet Nadir AYDEMİR, Nihal BUKER, Nusret ÖK, Ahmet Fahir DEMİRKAN

Serebral palsi hastalarında iyatrojenik pes kalkaneus deformitesinin tedavisinin erken dönem sonuçları

İlker Abdullah SARIKAYA, ALİ ŞEKER, Ozan Ali ERDAL, Murat OTO, Muharrem İNAN

Antepartum Hiperekojen Barsak Tanısı Konan Fetusda Postpartum Anal Atrezi Tespiti

Buğra ŞAHİN, Gizem CURA, Fatih ÇELİK, Banuhan ŞAHİN

Bendamustin ile indüklenen HL60 hücre serisinde apoptozun ve hücre döngüsünde görevli genlerin ekspresyon değişimlerinin belirlenmesi

Sezgi KIPÇAK, NUR SELVİ GÜNEL

An Evaluation of the Facet Joint Angle Characteristics on the Development of Lumbar Disc Hernia in Young Patients

Ahmet EROĞLU, İlhan YILMAZ, Metehan ESEOĞLU