Nöral migrasyon defektini saptamada ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntülemenin kullanımı

Kortikal tabaka oluşumuyla sonuçlanan nöral migrasyon olarak adlandırılan süreç 3. ve 6. aylar arasında olmakla birlikte bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyememesi durumunda nöral migrasyon defekti oluşur. Ultrasonografi ve Manyetik rezonans görüntüleme ile bu durumun ve ek anomalilerin tespiti her geçen gün artmaktadır. Ultrasonografi ve Manyetik rezonans görüntüleme günümüzde fetusa ait bir çok anomali hakkında bilgi verebilirken, özellikle belirli haftalarda uygulandığında fetal beyin anomalilerini göstermede çok faydalıdır. Bu bildiride, literatür eşliğinde gebelikte fetal beyin yapılarının görüntüleme yöntemleri ile nöral migrasyon defekti bulguları tartışıldı.

Using of magnetic resonance imaging and ultrasonography in neural migration defect detection

The process called neural migration, which results in the formation of a cortical layer, occurs between the 3rd and 6th months, and if this process can not proceed in a healthy way, a neural migration defect occurs. With ultrasonography and magnetic resonance imaging, the detection of this condition and additional anomalies is increasing day by day. Ultrasonography and Magnetic Resonance Imaging can give information about many anomalies of the fetus nowadays. It is very useful in showing fetal brain anomalies especially when applied in major weeks. In this report, imaging methods of fetal brain structures and neural migration defect findings were discussed with the knowledge of in the literature.

___

  • 1. Gressens P. Mechanisms and disturbances of neuronal migration. Pediatr Res 2000;48:725-730.
  • 2. Barth PG. Disorders of neuronal migration. Can J Neurol Sci 1987;14:1-16.
  • 3. Denis D, Maugey LB, Carles D, Pedespan JM, Brun M, Chateil JF. Prenatal diagnosis of schizencephaly by fetal magnetic resonance imaging. Fetal Diagn Ther 2001;16:354-359.
  • 4. Glenn OA, Barkovich AJ. Magnetic resonance imaging of the fetal brain and spine: an increasingly important tool in prenatal diagnosis. Part I. AJNR 2006;27:1604- 1611.
  • 5. Colombo N, Salamon N, Raybaud C, Ozkara C, Barkovich AJ. Imaging of malformations of cortical development. Epileptic Disord 2009; 11:194-205.
  • 6. Girard N, Raybaud C, Gambarelli D, Figarella BD. Fetal brain MR imaging. MRI Clin N Am 2001;9:19-56.
  • 7. Levine D, Barnes PD. Cortical maturation in normal and abnormal fetuses as assessed with prenatal MR imaging. Radiology 1999;210:751-758.
Pamukkale Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-9833
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Prof.Dr.Eylem Değirmenci
Sayıdaki Diğer Makaleler

İş sağlığı ve güvenliği öğrencilerinin kardiyopulmoner resüsitasyon becerisi

Atakan YILMAZ, Murat SEYİT, Mert ÖZEN, Ramazan SABIRLI

Elektrokonvülsif terapi uygulamalarında anestezi

Gökhan KILINÇ, Bülent ATİK, Aslı METE

ntrameduller çivi uygulamasında erken yük vermenin kırık kaynamasına etkisi

Ali Çağdaş YÖRÜKOĞLU, Ahmet Nadir AYDEMİR, Nihal BÜKER, Harun Reşit GÜNGÖR, Mehmet YÜCENS, Nusret ÖK, Bekir Alper KILIÇ, Ahmet Fahir DEMİRKAN

Fonksiyonel alt üriner sistem fonksiyon bozukluğu olan çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve vezikoüreteral reflü: Tek merkez deneyimi

Nuran ÇETİN, Aslı KAVAZ TUFAN

Açıklanamayan erkek infertilitesi gerçekten idiopatik mi? Azoospermik erkeklerde karşilaştirmali genomik hibridizasyon yöntemi ile DNA kopya sayısı varyasyonları ve aday kromozomal lokusların belirlenmesi

Hatice Ilgın Ruhi, Kanay YARABAS, Ajlan TUKUN, Kaan AYDOS, Atilla ELHAN

Temiz aralıklı kateterizasyon yapan nörojen mesaneli hastalar ile normal mesaneli ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan çocukların idrar kültürlerindeki mikroorganizma türleri ve antibiyotik direnç farkları

Selçuk YÜKSEL, İlknur GİRİŞGEN, Hande ŞENOL, Eftal Egemen AKBULUT, Kadriye Karcılı YALÇIN

Enjekte edilebilir kalsiyum fosfat çimentosu ile tedavi edilen el enkondromları

Ali ÇAĞDAŞ, Ahmet Fahir DEMİRKAN, Alp AKMAN, Ali KİTİŞ, Hande USTA

Enerji İçeceğine Bağlı Proksimal Sol Ön Inen Arter Trombozu Ve Akut Ön Yüz Myokard Infarktüsü

Mehmet Koray ADALI, Samet YILMAZ, Oğuz KILIÇ, Dursun DURSUNOĞLU

Atrofi ve proksimal kas güçsüzlüğü olan olgu: seronegatif Lambert Eaton Myastenik Sendrom

Bahar SAY, Ufuk ERGÜN, Gülten KARACA

Serebral palsili çocukların klinik özellikleri ile ebeveynlerinin duygudurumları arasındaki ilişki

Ayşe SARSAN