Görgü Pb-Zn Yatağı Civarındaki Maden Atıklarının Yüzey ve Yeraltı Sularına Etkisi (Malatya-Türkiye)

Bu çalışma ile Görgü (Malatya) Pb-Zn yatağı çevresinde yer alan yüzey ve yer altı sularının element derişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Önceki çalışmalarda yatak civarında toprak, pasa ve bitki jeokimya çalışmaları yapılmış olup, cevherleşmelerin etkileri araştırılmıştır. Ancak yüzey ve yeraltı suları çalışılmamıştır. Bu çalışma ile, aynı bölgeden alınan farklı suların kimyasal ve fiziksel özellikleri incelenmiş ve cevherleşme etkileri araştırılmıştır. Yedi farklı noktadan alınan su örnekleri, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik (İTASHY) açısından değerlendirildiğinde; Elemendik Gölet suyu ve Pb-Zn yatağının 500 m altı keson kuyu suyunun, Toplam Koliform bakteri içeriğinin hayvansal atıklar nedeniyle yüksek olduğu belirlenmiştir. Keson kuyu örneğinin, Fe ve Cu içeriklerinin, karşılaştırılan standarda göre iki kat daha fazla, iletkenlik ve bulanıklık değerleri ise 602μS/cm ve 1,91 NTU ile ölçülen en yüksek değerler olduğu belirlenmiştir. Yüksek element derişimine sahip toprak ve pasa örneklerinin, aynı örnek noktalarından alınan su örneklerini etkilediği düşünülmektedir. Su örnekleri içerisindeki yüksek metal içeriğinin, Pb-Zn yatağı ve onun pasalarının ayrışması sonucu, kolay çözülebilen iyonların sular içerisine taşındığı ve anyonik kompleks ve birçok iyonik bileşikler oluşturarak zenginleşmiş olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Malatya, , Pb-Zn yatakları, Su kimyası

___

  • [1] Kalender L., Kırat G., Bölücek C., Sağıroğlu A. Görgü (Malatya-Türkiye) Pb-Zn Yatağının Eski İmalat Pasalarının Jeokimyası, Türkiye Jeoloji Bülteni 2009; 52(2): 239-254.
  • [2] Varoş S., Şekerci M. Korkuteli İlçe Merkezi (Antalya) Su Kaynaklarının Su Kalite İndeks (Wqı) Yöntemi İle Değerlendirmesi, Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 2018; 6(1):74-86.
  • [3] Günhan Ö. Yeraltı Sularının Kalitesinin Değerlendirilmesi Açısından Uygun Bir Metodoloji Araştırması, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Uzmanlık Tezi, 113, 2014, Ankara.
  • [4] MTA. Malatya-Yeşilyurt-Görgü Köyü Zn-Pb-Ba Yatağı Maden Jeolojisi Raporu, Rapor No 8228, Maden Etüt Ve Arama Dairesi Başkanlığı 1987.
  • [5] Önal M., Tuzcu N., Helvacı C. Geological setting, mineralogy an origin of the Cafana (Malatya) Zn-Pb sulfide and carbonate deposit, E Anatolia, Turkey, in: Int. Earth Sci. Congress on Aegean Regions, Proceedings, ed: M. Y. Savasçın and A. H. Eronat, Izmir, D. E. University 1990; 1, 52-58.
  • [6] Cengiz R., Yılmaz H., Türkyılmaz B. Malatya-Yeşilyurt-Cafana (Görgü) yakınındaki Çinkur’a Ait ÖİR:671 ve ÖİR:1714 Nolu Ruhsat Sahaları Ara Raporu, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü 1999, Ankara.
  • [7] Sağıroğlu A. Cafana (Görgü) Malatya karbonatlı Pb-Zn yatakları, C.Ü. Mühendislik Fakültesi Dergisi, Seri A- Yerbilimleri 1988; 5(1):3-13. [8] Güdücü A. 1:100 000 ölçekli açınsama nitelikli Türkiye jeoloji haritaları serisi, Malatya L40 paftası, Yüksek lisans semineri (Yayınlanmamış), Fen Bilimleri Enstitüsü 1994.
  • [9] Kırat G. Görgü (Yeşilyurt) Pb-Zn Madeni Çevresinde Yetişen Pb-Zn-Cd Akümülatör, Maden Teknik Arama Dergisi 2017; 155, 161-173. [10] Kırat G. Görgü (Yeşilyurt) Pb-Zn yatakları ve çevresindeki metallerin bitkilere yansımaları Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri, Doktora Tez 2009; 288. [11] Demirela G, Akıska S., Sayılı İS., Kuşçu İ. Çataltepe (Lapseki-Çanakkale) Pb-Zn±Cu±Ag Yatağı’nın Jeolojisi ve Alterasyon Özellikleri, Deposit Yerbilimleri 2014; 35(2):109-136.
  • [12] Aktaş M. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü 1995, Ankara.
  • [13] Güler Ç. Su Kalitesi Kitabı, Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi, 1. Baskı, 92, 1997, Ankara.
  • [14] Gray NF. Estetik Kalite, 21. İçme Suyu Kalitesi, (Ed. Mustafa Işık), Nobel Akademik Yayıncılık 2015; 519, Ankara.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2687-3729
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Simetrik Modüllerin Türevleri Üzerine Bir Not

Ali KARAKUŞ

Enerji Tüketimi ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Türkiye

Bülent YANIKTEPE, Osman KARA, Tennur KISAKÜREK PARLAK

Arazi Kullanımı/Arazi Örtüsü Değişikliklerinin Ekosistem Hizmetleri Üzerindeki Etkisinin Sayısallaştırılması: Adana-Karaisalı Örneği

Gülay TOKGÖZ, Nuriye SAY

Fotovoltaiklerin ve Güneş Kollektörlerinin Özel Aletler ve Yöntem ile Konumlandırılması ve Gölge Faktörünün Jeodezik Yöntemle Araştırılması

Nuri ERDEM, Hüseyin İNCE, Fazlı Engin TOMBUŞ

Karayolları Enerji Tüketiminin Motorlu Taşıt Türlerine ve Kullanılan Akaryakıt Miktarına Göre Modellenmesi

Ömer Faruk CANSIZ, İbrahim ERGİNER, Fatih ERİŞEN

S-Tipi Granitlerdeki Beyaz Mikaların Raman Karakteristikleri: Yozgat İntrüzif Kompleksi Kuzey Bölümü

Musa Avni AKÇE, Yusuf Kagan KADIOĞLU

Yer Fıstığı Tohum Kabuğu Kullanarak Geleneksel Yöntemlerle Yünün Doğal Boyanması

Halil OZDEMİR

Sprey Pyrolisis Yöntemiyle SnO2:F Camların Üretimi Optiksel Karakterizasyonun Belirlenmesi ve Kütle Soğurma Katsayısının Hesaplanması

Saniye TEKEREK

Süt Sığırı Rasyonunun İn Vitro Ruminal Gaz Üretimi, Metan Salınımı, Organik Asit ve Protozoa Sayısı Üzerine Aquilaria agallocha Roxb. Uçucu Yağının Etkisi

Suleyman Ercument ONEL, Kanber KARA, Mehmet GÜL, Mehmet Akif ÖZTAŞ, Sena YILMAZ

Erkek Japon Bıldırcınlarının (Coturnix coturnix Japonica) Karma Yemlerine Farklı Seviyelerde Çörek Otu (Nigella Sativa L.) Tohumu Katkısının Performans, Serum Ölçütleri ve Üreme Hormonları Üzerine Etkisi

Behlül SEVİM, Yusuf CUFADAR, Yılmaz BAHTİYARCA, Seyit Ahmet GÖKMEN, Barışcan CURABAY, Tugay AYAŞAN