Türkiye’de Siyasi Partilerdeki Yanlış Muhasebe Uygulamaları ve Çözüm Önerileri

Siyasi partilerin, parti tüzel kişiliği adına gelir elde edip birtakım giderlere katlanırlarken görülmektedir. Bu çalışmada, Anayasa Mahkemesi’nin siyasi parti mali denetimine ilişkin Ocak 2005-Temmuz 2011 dönem aralığındaki kararları incelenmiş ve yapılan yanlış muhasebe uygulamaları tespit edilmiştir. Ayrıca yanlış muhasebe uygulamalarının düzeltilmesine yönelik öneriler getirilmiştir

Türkiye’de Siyasi Partilerdeki Yanlış Muhasebe Uygulamaları ve Çözüm Önerileri

Keywords:

-,

___

  • AKYOL, Özgün. “Türkiye’de Siyasi Partilerdeki Mevcut Muhasebe Sisteminin İncelenmesi ve Denetimi”, (Çevrimiçi Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir, 2009.
  • MARŞAP, Beyhan ve Yıldız AKBULUT. “Türkiye’de Siyasi Partilerce Uygulanan Muhasebe Sisteminin Değerlendirilmesi ve Kamuyu Aydınlatma İlkesi Açısından Siyasi Partilerde Uygulanacak Muhasebe Sistemi ve Muhasebe Denetimi Önerisi”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi. Sayı:7, Yıl: 2003, ss. 35-58.
  • MEHTER, Hamdi. Siyasi Partilerin Mali İşlemleri ve Denetimleri, Ankara: TÜRMOB Yayınları, 2008.
  • TMS 8: Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar, 20.10.2005 tarih ve 25972 sayılı Resmi Gazete (Standart ilgili tebliğler aracılığıyla güncellenmiştir).
  • YILDIZ, Ahmet. “Siyasi Partilerin Finansmanı (Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa ve ABD Örnekleri)”, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürlüğü Araştırma Servisi Raporu, Haziran 1996.
  • Resmi Gazete internet sitesi, http://www.resmigazete.gov.tr
  • No.lu Siyasi Partiler Yasası 24.04.1983 tarih ve 18027 sayılı Resmi Gazete (Yayımlandığı Düstur: Tertip: 5, Cilt: 22, Sayfa: 290).