Kolcaba’nın Konfor Kuramı Doğrultusunda Serviks Kanserli Bir Hastanın Hemşirelik Bakımı

Kuramlar ve modeller hemşirelik bakımının sistematik hale gelmesi, ortak dil oluşturulması ve bakım kalitesinin artmasına fayda sağlar. Bu olgu sunumunda serviks kanseri tanısı konulmuş bir olgunun Kolcaba’nın Konfor Kuramı doğrultusunda değerlendirmesi yapılmış, hemşirelik tanıları belirlenmiş ve gerekli girişimler uygulanmıştır. Hasta bireylerde konforu bozan faktörlerin değerlendirilmesi ve giderilmesi ile verilen bakımın kalitesi artmaktadır. Ayrıca konfor; fiziksel, psikospiritüel, çevresel ve sosyokültürel alt boyutlardan oluştuğu için bu kuram bireyin bütüncül olarak değerlendirilmesine olanak sunmaktadır. Bu nedenle serviks kanserli bu olguda Konfor Kuramından yararlanılmıştır.

Nursing Care of a Patient with Cervical Cancer According to Kolcaba’s Comfort Theory

ABSTRACT Systematization of nursing care theories and models helps create a common language and increase the quality of care. In this case report, a case diagnosed with cervical cancer was evaluated in line with Kolcaba’s Comfort Theory, nursing diagnoses were determined, and necessary interventions were applied. The quality of care increases with the evaluation and elimination of the factors that disturb the comfort of sick individuals. In addition, since comfort consists of physical, psychospiritual, environmental and sociocultural sub-dimensions, this theory allows for a holistic assessment of the individual. For this reason, Comfort Theory was used in this case with cervical cancer.

___

  • Acar K, Aygın D. (2016). Orak hücre hastalığına bağlı akut göğüs sendromunun konfor kuramına göre değerlendirilmesi ve hemşirelik bakımı: Olgu sunumu. Online Türk Sağlık bilimleri Dergisi, 1, 36-43.
  • Dowd T. (2010). Nursing theorists and their work. In: Tomey AM, Alligood MR, editors. KatharineKolcaba; Theory of Comfort. 7th ed. St. Louis, Missouri: Mosby Elsevier, s.657-669.
  • Ekim A, Manav G., Ocakçı A.F. (2012). Ülkemizde teori temelli hemşirelik araştırmaları: Bir gözden geçirme. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 5, 157-161.
  • Karabacak Ü, Potur DC. (2017). Katherine Kolcaba: Comfort theory. In: Karadağ A, Çalışkan N, Baykara ZÇ, editors. Hemşirelik Teorileri ve Modelleri. 1. baskı İstanbul: Akademi Basın ve Yayıncılık, s. 654-658.
  • Kolcaba KY. (1991). A taxonomic structure for the concept comfort. Image-the Journal of Nursing Scholarship, 23, 237-240.
  • Kolcaba K, Fox C. (1999). The effects of guide dimagery on comfort of women with early- stage breast cancer going through radiation therapy. Oncology Nursing Forum, 26, 67–71.
  • Kolcaba K, Kolcaba R. (1991). An analysis of comfort. Journal of Advanced Nursing, 16, 1301-1310.
  • Kolcaba K, Wilson L. (2002). Comfort care: a framework for perianesthesia nursing. Journal of Perianesthesia Nursing, 17, 102-113.
  • Şengün İnan F, Üstün B, Bademli K. (2013). Türkiye’de kuram/modele dayalı hemşirelik araştırmalarının incelenmesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 16, 132-139.
  • Taşkın Duman H, Yıldırım Y, Fadıloğlu Ç. ve ark. (2020). Kolcaba’nın Konfor Kuramına göre atriyal fibrilasyon olgusu. Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi, 11, 37-42.
  • Tutton E, Seers K. (2004). Comfort on a ward for older people. Journal of Advanced Nursing, 46, 380-389.
  • Üstündağ H, Eti Aslan F. (2011). Koroner arter bypass greft cerrahisi uygulanan hastanın bakımı ve konforu. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi, 15, 22-28.
  • Yücel ŞÇ. (2011). Kolcaba’s comfort theory. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 27, 79–88.
Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lomber Disk Hernisi Ameliyatı Geçiren Hastaların Sağlık Okuryazarlık Düzeyinin Taburcu Olmaya Hazır Olma Durumuna Etkisi

Keziban ÖZTÜRK, Melike DURMAZ, Şerife KURŞUN

Juvenil İdiyopatik Artritte Hemşirelik Tanıları ve Bakım Yaklaşımları

Dilek YILDIZ

Gebelerin Pandemide Prenatal Bakım Hizmetlerine Yönelik Görüş ve Deneyimleri ile COVID-19'dan Korunmak için Aldıkları Önlemler: Nitel Çalışma

Ayşegül DURMAZ, Nuran KÖMÜRCÜ

Özel Durumlarda Yardımcı Üreme Tekniklerinin Kullanımı

Fatma ASLAN DEMİRTAŞ, Ergül ASLAN

COVID-19 Salgınında Hemşirelerin Psikolojik Sağlamlıkları ve Aile Rol Performansları: Tanımlayıcı ve İlişki Arayıcı Çalışma

Hakan ÇELİK, Mümin SAVAŞ, Ömer ÖDEK, Handan ZİNCİR

Kanserli Hastalara Bakım Verenlerin Manevi İyilik Durumları ve Yaşam Kalitelerinin Belirlenmesi

Remziye SEMERCİ, Neşe UYSAL, Eda ŞAHİN, Esra TAYAZ, Sevil ÖZKAN, Hazal ÖZDEMİR KOYU, Melahat AKGÜN KOSTAK, Gözde SOYER, Canan PÖRÜCÜ

Dünyada Doğumda Uygulanan Girişimlerde İki Uç Durum: “Çok Az-Çok Geç” ve “Çok Fazla-Çok Erken” Yapılan Uygulamalar

İlkay GÜNGÖR SATILMIŞ, Selinay AKTAŞ

Bir Üniversite Hastanesinin Sağlık Çalışanlarında COVID-19 Korkusu ve El Hijyeni Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Aygül KISSAL, İlknur VERGİ

İntramüsküler Enjeksiyon Ağrısını Azaltmaya Yönelik Bölge ve Yöntemler İle İlgili Tezler: Sistematik Bir Derleme

Merve İNCE, Metin TUNCER, Leyla KHORSHİD

COVID-19 Pandemi Sürecinde Demanslı Bireylere Bakım Veren Aile Üyelerinin Sağlık Okuryazarlık Düzeyleri ve İlişkili Faktörler

Merve Aliye AKYOL, Burcu AKPINAR SÖYLEMEZ, Ecem ÖZGÜL