YATIRIMCI DUYARLILIĞI TEMSİLCİLERİ VE SERMAYE GETİRİLERİNİN TAHMİNİ

Yatırımcı duyarlılığı davranışsal modellerin dayandığı temellerden biridir. Bu modeller, klasik teo- rilerin aksine duyarlılığa konu olan irrasyonel yatırımcıların piyasada aşırı ya da düşük değerlemelere yol açtığı, dolayısıyla fiyatların dengeye gelemediğine ilişkin ampirik bulgular sunmaktadır. Yatırımcı duyarlılığı, piyasadaki yatırımcıların ya da işlemcilerin eldeki bilgiler ile açıklanamayan inanışları ola- rak bilinmektedir. Duyarlılığın etkileri bu nedenle ilgi çekmektedir. Sermaye getirilerini tahmin eden modellere uygulanan testler bu etkileri ölçmek için uygundur. Bu çalışmada yatırımcı duyarlılığı olarak kullanılabilecek ölçütler ortaya konmuş ve bu ölçütleri temsil eden göstergelerin duyarlılığı ifade et- medeki başarısı tartışılmıştır. Temsilciler hakkında geniş bir literatür taraması sunan çalışmada, ayrıca yoğun olarak kullanılan kapalı uçlu yatırım fonu iskontosu, Baker ve Wurgler bileşik duyarlılık endeksi ile tüketici güveni ve duyarlılığını gösteren anketlere detaylı yer verilmiş ve getiriyi tahmin etme güç- leri tartışılmıştır. Bu çalışma ile yatırımcı duyarlılığı ölçütü seçiminde araştırmacılara yol gösterilmesi amaçlanmaktadır. 

INVESTOR SENTIMENT PROXIES AND PREDICTABILITY OF EQUITY RETURNS

Investor sentiment is one of the base on which behavioral models ground. Contrary to classical theories, these models offers empricial findings that irrational investors lead to over- or under-reactions, hence prices do not come back to fundamental levels. Investor sentiment is known as the unexplained beliefs of investors/traders in the market by facts in hand. Effects of sentiment is attractive therefore. Return predictability tests are convenient to measure these effects. In this study, we document a number of sentiment measures and argue the success of the representative indicators in terms of representing sentiment. This study that offers deep literature survey about sentiment proxies, reports closed-end fund discounts, Baker ve Wurgler composite sentiment index and surveys about consumer confidence/senti- ment in detail, and argue their predictive powers in return predictability. We aim to guide researchers in choice of investor sentiment proxies.
Öneri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0845
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DOĞUM SONRASI ANNE VE BEBEK BAKIMI ASİSTAN HİZMETİNİN SATIN ALMA EĞİLİMİNİN YAPISAL EŞİTLİK MODELLERİ İLE İNCELENMESİ

Münevver TURANLI, Dicle TAŞPINAR CENGİZ, Merve AKGÜNGÖR, Veysel KAMCI

GİRİŞİMCİLİĞİN FİNANSMANINDA MELEK SERMAYE VE TÜRKİYE UYGULAMASI

Gözde BİNGÖL, Sibel YILMAZ TÜRKMEN

İŞLETMENİN SÜREKLİLİĞİ VARSAYIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ: BORSA İSTANBUL (BİST) SINAÎ ENDEKSİ ÖRNEĞİ

Serkan TERZİ, Metin ATMACA, Begüm ÖKTEM

ACİL İSTİHBARAT, GÖZETLEME VE KEŞİF İHTİYAÇLARI İÇİN MİNİ İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ YER KONTROL İSTASYONLARININ SEÇİMİ

Ömer KURBAN, Tuncay CAN

OSMANLI-İNGİLİZ EKONOMİK İLİŞKİLERİNİN BAŞLANGICININ ARKA PLANI VE 1675 SENESİNE KADARKİ SEYRİ

Tuğrul ARIK

ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM SİNİZMİ: ÇALIŞANLARIN DEĞİŞİME KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Oytun SEZGİN, Ebru TOLAY, Olca SÜRGEVİL

VEKÂLET MALİYETLERİNİN FİNANSAL PERFORMANS FARKLILIKLARINI AÇIKLAMADAKİ ROLÜ: BRIC ÜLKELERİNDE FAALİYET GÖSTEREN SEÇİLMİŞ HALKA AÇIK FİRMALAR ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

A. Osman GÜRBÜZ, Aslı AYBARS, Serkan YEŞİLYURT

OTOFATURA EKONOMİK VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER DOĞRULTUSUNDA TİCARİ FATURANIN YENİ BİR UYGULAMASI

Engin YARBAŞI

ÇAĞDAŞ ÖRGÜTLERDE KURUMSAL İMAJ VE YENİLİKÇİ ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK BAĞLAMINDA BİR ANALİZ

Fuat OKTAY

AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMANIN GÖSTERİŞÇİ TÜKETİM ÜZERİNE ETKİSİ

Özlem BOĞA, Ahmet BAŞCI