GAP BÖLGESİ İŞLETMELERİNİN GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLERİNİN STRATEJİK ANALİZİ: BÖLGE İŞLETMELERİNDE YAPILAN BİR ARAŞTIRMA

Sosyo-ekonomik bir bölgesel kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), tamamlandığında ve doğru stratejiler belirlendiğinde sadece Bölge’ye değil, genel ekonomiye de büyük kazanımlar sağlayacaktır. Bölge’de sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlayacak en önemli unsurlardan biri de (belki de en önemlisi) işletmeler olacaktır. Çünkü, GAP, bu bölgede ortaya çıkan yoksulluk, işsizlik ve buna paralel olarak gelişen gelir dağılımındaki eşitsizlikleri azaltmak yolunda atılmış en önemli bölgesel projedir. GAP’a genel bir perspektifle bakıldığında, analize en çok ihtiyaç duyulan konuların belki de başında, bölge işletmelerinin durumlarının incelenmesi olduğu açıktır. GAP bölgesi işletmelerinin geleceğe yönelik beklentilerinin stratejik analizi ve bölge işletmelerinde yapılan bir araştırma başlıklı bu çalışmamızda, öncelikle araştırma sonuçları doğrultusunda işletmelerin mevcut durumları hakkında genel bilgiler elde edilmiş ve daha sonra işletmelerin geleceğe yönelik strateji ve beklentileri ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

GAP, Stratejik Analiz

___

  • [1] Hax, A. & Majluf, N. (1996). The Strategy Concept and Process. Second Edition. New Jersey: Prentice-Hall International Editions.
  • [2] Üzün, C. (2000). Stratejik Yönetim ve Halkla İlişkiler. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Yayını.
  • [3] Pearce, J.A.; Freeman, E.B. & Robinson, Jr.R.B. (1987). The Tenuous Link Between Formal Strategic Planning and Financial Performance. Acadenıy of Management Review, 12(4), 658-675.
  • [4] Herald, D.M. (1972). Long-irange Planning and Organizational Performance: A Cross-Validation Study. Acadenıy of Management Journal, 14(2), 91-101.
  • [5] Greenley, G.E. (1994). Strategic Planning and Company Performance: An Appraisal of the Empirical Evidence. Scandinavian Journal of Management, 10(4), 383-396.
  • [6] Boyd, K.B. (1991). Strategic Planning and Financial Performance: A Meta-analytic Review. Journal of Management Studies, 28(2), 353-374.
  • [7] Capon, N.; Farley, J.U. & Hulbert, J.M. (1994). Strategic Planning and Financial Performance: More Evidence. Journal of Management Studies, 31(4), 105-110.
  • [8] Çöklü, Y.E.; Özgen, E. & Bilbil, E.K. (2002). Yeniden Yapılanma Sürecinde Stratejik İletişim Yönetimi ve BJK (Beşiktaş Futbol Yatırımları San. Tic. A.Ş.). Antalya: 10. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiri Kitabı, 432-441.
  • [9] Dinçer, Ö. (2003). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası. İstanbul: Beta Yayınları.
  • [10] GAP İdaresi. (2000). GAP Bölge Kalkınma Planı Çalışmaları. Ankara: GAP İdaresi Yayını, Eylül.
  • [11] (www.kosgeb.gov.tr/Ekler/Dosyalar/BilgiBankasi/5/ Kobi_Rehberi.pdf). [13.09.2007].
  • [12] Gültekin, N. (1998). GAP’ın Sanayi İşletmelerine Etkisi Üzerine Stratejik Analiz ve Şanlıurfa’daki İmalat İşletmelerinde (Tekstil - Gıda) Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Öneri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0845
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TEMEL GETİRİ ARAÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN EKONOMETRİK ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Selay GİRAY TURGAN

KURUMSAL KİMLİĞİN MARKA YARATMA SÜRECİNDEKİ İŞLEVİ

Nurhan BABÜR TOSUN

GÜZELLİK SALONLARINDAN HİZMET ALAN TÜKETİCİLERİ BEKLENTİLERİNE GÖRE ALT PAZAR BÖLÜMLERİNE AYIRMA ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Burcu CANDAN, Bilsen BİLGİLİ

KALABALIK VE ZAMAN BASKISI ALTINDAKİ TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞTEN DUYDUKLARI TATMİN DÜZEYİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA

Serap ÇABUK, Fatma DEMİRCİ OREL, Esengül İPLİK

1993-2005 YILLARI ARASINDA TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU LİSTESİNDE YERALAN ALMAN SERMAYELİ FİRMALARIN FİNANSAL ORANLAR YOLUYLA KRİZ DÖNEMLERİNDEKİ FİNANSAL DEĞİŞİMLERİN ANALİZİ

Emine Şule AYDENİZ

KATEGORİK REGRESYON ANALİZİ İLE ÖĞRENCİLERİN BENLİK ALGILARINI ETKİLEYEN ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ

Dicle CENGİZ

MARKA YAYMA STRATEJİSİNİN BAŞARISINI FARKLI DEĞERLENDİREN TÜKETİCİLERİN MARKA İMAJI YE RİSK ALGILAMALARI BAKIMINDAN FARKLILAŞIP FARKLILAŞMADIĞININ BELİRLENMESİ

Tülay YENİÇERİ, Ulun AKTURAN

TÜRKİYE VE KKTC TÜKETİCİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER AÇISINDAN ETNOSENTRİZM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR KARŞILAŞTIRMA

Ceyda AYSUNA, Oylum KORKUT ALTUNA

ÜCRETSİZ ÖRNEKLER: KAVRAMSAL BİR ÇERÇEVE

Serdar SAYMAN

ÜLKELERİN ÇOK BOYUTLU ÖLÇEKLEME ANALİZİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Münevver TURANLI, Özlem DENİZ